Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

NASA, COSI teleskobunu seçti! İşte görevin ayrıntıları

Ana sayfa / Popüler Bilim

NASA, Samanyolu‘ndaki yıldız doğum ve ölümlerinin ve galaksideki kimyasal elementlerin nasıl oluştuğunun yakın tarihini incelemek için yeni bir uzay teleskobu seçtiğini açıkladı. Bu teleskop, Compton Spectrometer and Imager (COSI) adı verilen GammaRay oldu. NASA‘nın en son yapacağı küçük astrofizik görevi olarak 2025‘te piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Astrofizik Kaşifleri Programı, 2019 yılında teleskoplar için 18 farklı teklif aldı. Bunlardan 4 tanesi görev kavramı çalışmaları için seçildi. NASA, teklif edilen her teleskobu büyük titizlikle inceledi. Bilim adamları ve mühendislerden oluşan bir panel tarafından bu çalışmaların incelenmesinin ardından, en uygun teleskobun COSI olduğuna karar verdiler.

NASA, Ay’da bir Wi-Fi ağı kurmaya çalışıyor!

NASA, geçen yıl tanıttığı Artemis projesine ek olarak Ay'da oluşturacağı Wi-Fi ile günümüz sorunlarına ışık tutacak.

Reklam
Reklam

COSI uzay aracının görevi ne?

NASA‘nın Kaşifler Programı, ajansın en eski sürekli programı olarak biliniyor. Astrofizik ve heliofizik programlarıyla ilgili temel araştırmacı liderliğindeki uzay araştırmalarını kullanarak uzaya sürekli olarak ve düşük maliyetli erişim sağlıyor. Dünya’nın radyasyon kuşaklarını keşfeden Explorer 1‘in 1958‘de piyasaya sürülmesinden bu yana, program 90’dan fazla görev başlattı.

NASA, 18 Ekim‘de, bir sonraki küçük Explorer veya SMEX, astrofizik görevi olarak COSI uzay aracının geliştirilmesine devam edeceğini duyurdu. COSI, yoğunluğu 0,2 ile 5 milyon elektron volt arasında olan yumuşak gama ışınlarını algılamak için tasarlandı. Ayrıca süpernova patlamalarında nükleosentez veya daha ağır elementlerin oluşumunu araştıracak.

COSI, Samanyolu‘nda kimyasal elementlerin oluştuğu yerleri haritalamak için, büyük yıldızlar patladığında üretilen radyoaktif atomlardan gelen gama ışınlarını inceleyecek. Görev ayrıca, galaksimizin antielektronlar olarak da bilinen pozitronlarının bilinmeyen kökenini araştıracak. Antielektronlar, bir elektronla aynı kütleye sahip ancak pozitif bir yüke sahip atom altı parçacıklar olarak biliniyor.

COSI‘nin baş araştırmacısı, Berkeley‘deki California Üniversitesi‘nden John Tomsick olarak belirlendi. Araştırmacı, bu uzay aracının Samanyolu‘ndaki elementlerin kökenini bulmasıyla, Dünya’nın oluşumu için kritik öneme sahip bileşenler hakkındaki soruları yanıtlayacağını açıkladı.

Görevin, fırlatma maliyetleri hariç yaklaşık 145 milyon dolara mal olması bekleniyor. NASA, fırlatma sağlayıcıyı daha sonra seçeceğini belirtti. Görüntüleme X-ışını Polarimetri Gezgini (IXPE) uydusu, Florida‘dan bir SpaceX Falcon 9 aracılığı ile 9 Aralık‘ta fırlatılacak.

Sizce NASA‘nın üzerinde çalıştığı uzay aracı COSI, Dünya’nın oluşumu hakkındaki soruları yanıtlayacak mı? Düşüncelerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam