Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

NASA, DART’ta sona yaklaşıyor: Göktaşı vuracak!

Ana sayfa / Haberler

NASA uzun süredir birden fazla uzay görevi üzerinde çalışmaya devam ediyor. Bunlardan birisi de, artık sona doğru yaklaşılan ve dünyaya tehdit oluşturabilecek gök taşlarına çarparak yönlerini değiştirmenin test edileceği Çift Asteroit Yeniden Yönlendirme Testi veya kısa adıyla DART projesi.

Dünya’ya uzun vadeli etkilerin incelenmesinde DART’ın önemli bir gösterge olacağı vurgulanırken, ilk denemesinde göktaşına çarptığında açığa çıkaracağı enerjinin 3 ton TNT patlayıcıya denk olacağı dile getiriliyor. NASA ile Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı (APL) arasında ortak bir proje olan DART bu ayın başlarında her iki tarafına yerleştirilen Roll Out Solar Array yani güneşten enerji elde etmeyi sağlayan yüzeyler ile tekrar karşımıza çıkmıştı.

NASA: Mars görevinde kullanılan Ingenuity risk altında!

NASA, Mars helikopteri Ingenuity hakkında açıklamalar yaptı. Buna göre, helikopterin bir sonraki görevi sonuncusu olabilir.

NASA gök taşlarına çarparak yörüngesini değiştirmeyi deneyecek

Uzayda konuşlandırılmak ve kullanılmak üzere tasarlanmış hafif, esnek güç kaynakları olan ROSA güneş dizileri, çok daha az kütleyle geleneksel güneş dizilerinden çok daha fazla enerji sağlıyor.

NASA fırlatma yaklaştıkça yeni bilgiler paylaşmaya devam ediyor. Uzay aracının panellerinin altında 20 cm diyaframa sahip olan Didymos Keşif ve Optik Asteroid Kamera (DRACO) bulunuyor. Uzay aracı otonom navigasyonu desteklemek için bir güneş sensörü, yıldız izleyici ve DRACO dışında hiçbir bilimsel yük barındırmıyor.

Bu uzay görevi sayesinde NASA teknolojinin kinetik etkisinin bir asteroidi yeniden yönlendirip yönlendiremeyeceğini görmesini sağlayacak. Her türlü gök cismini izleyen NASA boyutu 459 fitten büyük olan ve risk teşkil eden asteroitlerin yaklaşık yüzde 40’ını tespit etti.

Çeşitli tartışmalar yaşanıyor olsa da, uzmanların görüşü ortak noktada buluşuyor: DART gibi küçük bir uzay aracının gezegenimiz için tehlike oluşturan çok büyük bir asteroidi saptırması pek mümkün değil, ancak daha küçük bir asteroid üzerinde denemek, tekniğin uygulanabilir olup olmadığını gösterecek. Uzay aracının hedefi dünyadan yaklaşık 6,8 milyon mil uzakta ve 2022 yılında ilk çarpışmayı gerçekleştirmesi planlanıyor.

Yorum Ekleyin