Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

NASA iddialı: SPHEREx gözlemevi ile 14 milyar yıllık soruyu cevaplayacak!

Ana sayfa /

Bilinen evrenin varlığı, insanlık tarihi boyunca büyük bir gizem oldu. Yaptığımız keşifler ve öğrendiklerimiz ise bizlere aslında ne kadar az şey bildiğimizi gösterdi. Bununla birlikte “Nereden geldik?” sorusu ise on binlerce yıldır olduğu gibi hala en büyük gizem. İşte bu noktada NASA, SPHEREx gözlemevi ile evrenin sırlarını çözmeyi hedefliyor.

NASA, tarihi ISS uzay turizm projesi için gün sayıyor!

NASA, tarihi uzay turizm projesi için gün sayıyor. Sivillerden oluşan görev gücü, bir aksilik ve erteleme olmazsa 3 Nisan'da fırlatılacak.

SPHEREx gözlemevi, Big Bang/ Büyük Patlama teorisini destekleyecek mi?

NASA, bilinen ve bilinmeyen tüm evrenin kökeni hakkındaki gizemleri çözmek istiyor. Bunu da ilk olarak 2019 yılında tanıttığı ve 2024’te göreve başlaması beklenen SPHEREx gözlemevi/ araştırma aracı ile gerçekleştirmeyi planlıyor.

Reklam
Reklam

NASA, SPHEREx gözlemevi veya tam adıyla Spectro-Fhotometer for the History of the Universe olarak adlandırılan görev için 2024 olarak planlanan takvimin 2025’e sarkabileceğini söylemişti. Bu cihazın asıl amacı ise Big Bang/ Büyük Patlama teorisine odaklanarak ve evrenin oluşumunun ilk bir kaç saniyesini anlayabilmemizi sağlamak olacak.

Şu anda gökyüzünde Hubble ve James Webb gibi var olan teleskopların yanı sıra dünyada da pek çok yetkin gözlemevi bulunuyor. Fakat bunlar genel olarak gözle göremeyeceğimiz ve gitmeye kalkarsak milyonlarca yıl sürecek uzaklıktaki yerleri görmemizi ve anlamamızı sağlamak.

Öte yandan SPHEREx ise belirli bir alana bizi yakınlaştırmak yerine tam aksine tüm evreni olabildiğince geniş bir pencereden görmemizi sağlayacak. Dolayısıyla detaylara odaklanmak yerine evreni büyük ölçekte görerek bütüncül bir bakış açısına sahip olmamızı sağlayacak.

NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’nda (JPL) görev alan SPHEREx proje müdür yardımcısı Beth Fabinsky yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Bu, birkaç kişiyi tanımakla nüfus sayımı yapmak ve bir bütün olarak nüfusu öğrenmek arasındaki farktır. Her iki çalışma türü de önemlidir ve birbirlerini tamamlarlar. Ancak sadece bu nüfus sayımıyla yanıtlanabilecek bazı sorular var.

SPHEREx, Hubble ve James Webb gibi teleskoplardan farklı donanımlar kullanıyor. Çok uzaktaki nesnelere odaklanabilen çok büyük bir aynaya sahip olmak yerine, yalnızca 8 inç çapında bir birincil aynaya sahip olacak. Ayrıca diğer teleskoplardan çok daha hızlı olduğu için de altı ayda bir gökyüzünün yüzde 99’unu tarayabilecek.

SPHEREx tarafından paylaşılan ilk görselleri görmek için sabırsızlanıyoruz. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam