NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi), daha çok uzaya bakan bir ajans olarak gözüküyor. Ancak Dünya’yı gözlemlemek için güçlü bir yazılıma sahip olması, bölgedeki yerinden geliyor. Özellikle günümüzde iklim değişikliği çok merak edilen ve araştırılan bir konu.
Gezegeni ve insanlığın geleceğini tehdit eden iklim değişikliği araştırmalarına NASA da katıldı. Gezegen genelindeki iklim değişikliğini gözlemleyen şirket, iki uzay tabanlı bir çalışma yaptı. İşte detaylar!
Araştırmacılar, su kaybını izlemek için uydu verisi kullanıyor
NASA’nın iklim değişikliğini izlemek için yaptığı iki uzay temelli araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Birincisi, yeryüzü orman biyokütlesinin toplam miktarını ve karbon depolama kapasitesini tahmin eden yüksek çözünürlük bir lider aracı olan Küresel Ekosistem Dinamikleri Araştırması (GEDI) misyonundan veri kümesi oluyor.
Geçtiğimiz üç yıl boyunca GEDI, dünya genelinde bitki örtüsünün ölçümünü milyarlarca lazerle yaptı. Bu bilgi, bir kilometrekarelik bir alandaki tüm bitki örtüsünü ayrıntılı gösteren 3B biyokütle haritaları oluşturmak için karıştırıldı. Böylece araştırmacılar bu haritalarla, ormanlarda depolanan karbon miktarını daha iyi tahmin edecek.
GEDI’nin doğrulama ve kalibrasyondan sorumlu lideri John Armston şunları söyledi:
Farklı orman ve ormanlık ekosistemlerin yapısını çok daha keskin bir şekilde çözmek, yalnızca karbon stoku tahminine değil, aynı zamanda ekolojik durumlarına ve farklı arazi yönetimi uygulamalarını etkisine ilişkin anlayışımıza da fayda sağlayacaktır.
İkincisi, tarım endüstrisi için ciddi bir konu olan su kaybını izlemek için geliştirilmiş olan ve uydu verilerinin kullanan ortak bir proje. Bu proje, NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı ile ABD Enerji Bakanlığı’nın Lawrence Berkeley Laboratuvarı arasında gerçekleşti. Araştırmacılar, Sentinel-1 uydusu ile Kaliforniya’nın Tulare Havzası‘nı gözlemledi.
Bu yeraltı suyu, ABD için önemli bir tarım merkezi olan Central Valley‘i sulamak için kullanımda. Uydu verileri, ekibe yeraltındaki su kaybını oranını ve türünü izleyen bir geliştirme bağlamı sağladı.
NASA yönetici yardımcısı Pam Melroy, bu hafta Colorado’daki 37 yıllık Uzay Sempozyumu’nda ajansın iklim değişikliği araştırmalarına öncelik vermesini ele aldı. Ek olarak açıklamasında, iklim değişikliği anlayışını geliştirmek için Dünya Sistemi Gözlemevi’ni başlattıklarını belirtti.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya SDN Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}