Neredeyse 24 yıldır insanlığın uzaydaki yuvası olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) için yolun sonuna gelindi. Şimdiden alternatifler için çalışmalara başlayan NASA, ISS’i geride bırakma planlarını detaylandıran bir rapor yayınladı. Uzaydaki bu devasa yapıyı ortadan kaldırmak için oldukça ciddi bir çalışma yürüten kurum, istasyonu on yıldan kısa bir süre içinde nasıl yok edeceğine dair açıklama yaptı.
NASA’nın ISS’i iptal etme planı
İstasyonun montajı, modüler bölümlerin çoğunu uzaya taşımak için büyük ölçüde eskiyen Space Shuttle’a güvenerek 90’ların sonlarında başladı. Birincil yapı 2010 yılında tamamlandı, ancak istasyon, dünya çapındaki uzay ajanslarının yardımıyla yıllar içinde genişlemeye devam etti.
NASA ve ortakları, 2020’li yılları ISS üzerinde önemli araştırmalar yaparak, uzun vadeli uzay uçuşlarının etkilerini, iklim değişikliğini ve yörüngedeki gelecekteki ticari faaliyetlerin potansiyel etkisini keşfederek geçirmeyi planlıyor. ISS’in bir uzay tehlikesi haline gelmemesini sağlamak için atmosfere “düşmesine” izin verilecek, yine de atmosfere varması biraz zaman alacak.
NASA raporuna göre, ISS 2030’da kendi kıyametine hazırlanmaya başlayacak. İşte o zaman NASA, istasyonun kendi motorlarını ve kendisine bağlı araçları ateşleyerek yörüngesini bozacak. Bir yıl sonra Ocak 2031’de istasyon, sürüklenmenin atmosfere inişini hızlandırdığı dönüşü olmayan noktadan geçecek.
ISS o kadar büyük ki, atmosfere yeniden giriş sırasında tamamen parçalanamaz. Bu nedenle NASA, kontrolörlerin ISS’i Güney Pasifik Okyanusundaki ıssız bir alana (SPOUA) yönlendirmesine izin vererek uzun ve yavaş bir iniş planladı.
NASA, ISS’i terk ettikten sonra uzay istasyonu projesinden tamamen çıkmayı düşünmüyor. Ajans, Ay’a ve ötesine mürettebatlı seferleri destekleyecek küçük bir istasyon ve iletişim merkezi olan Lunar Gateway üzerinde ön çalışmalara başladı. Ancak Gateway’in inşası Artemis Programının başlatılmasına dayanıyor ve Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) mega roketi de hala hazır değil. NASA, bu yıl içinde SLS’nin ilk mürettebatsız test uçuşunu gerçekleştirmeyi umuyor.
NASA ve ISS hakkındaki görüşlerinizi yorumlar kısmında ve SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}