NASA bilim insanları artık Marslı yaşamı nerede bulacağından emin. Mars keşif aracı Perseverance, 30 Temmuz 2020’de Florida’dan fırlatıldı. Büyük bir aile arabası büyüklüğündeki araç, 18 Şubat’ta Jezero Krateri‘ne indi. Araştırmacılar, kraterin 3.5 milyar yıl önce dünya dışı yaşamı destekleyebilecek koşullarda derin bir göl barındırdığını tahmin ediyor.
Gezgin, bilim insanlarının eski bir nehir olduğunu düşündükleri Jezero Krateri’nde uzaylı yaşamın izlerini arıyor. Bilim ekibi, aracın çeşitli aletlerini kullanarak ayrıntılı kimyasal ve mineralojik bilgiler topluyor. Bu örnekler, önümüzdeki yıllarda Dünya’ya getirilecek.
NASA araştırmacılarının çalışması ses getirdi
Perseverance gezgininin çektiği fotoğrafları inceleyen bilim ekibi, biyolojik izlerin bulunabileceği yerleri belirledi. Araştırmacılar, antik bir nehir deltasının yakınında bulunan uçurumun potansiyel olarak yaşam kalıntıları taşıyabileceğini düşünüyor.
Ekibin Science dergisinde yayımladığı çalışmaya göre, söz konusu bölge ana deltanın yakınında bulunan Kodiak tepesi. Astrobiyolog Amy Williams‘ın ekibi, kraterlerdeki kayalıkların özellikleri ile Dünya’daki nehir deltalarının desenleri arasında benzerlikler olduğunu keşfetti.
En alttaki üç katmanın şekli, erken dönemlerde suyun varlığını ve sürekli akışını gösteriyor. Bu da yaklaşık 3,7 milyar yıl önce Mars’ta hidrolojik döngü olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca hidrolojik döngü, sıcak ve nemli ortamı göstermekte.
Ayrıca NASA ekibi, hidrolojik aktivitedeki bu değişikliğin muhtemelen iklim değişikliğinden kaynaklandığını söyledi. Kodiak’ı inceleyen ekip, bu antik su kütlesindeki su seviyelerini de ölçtü. Buna göre, yaklaşık 2 bin 500 metre yüksekliğinde olacağını ve söz konusu yüksekliğin zaman içinde değiştiğini bildirdiler.
Bununla birlikte, en üstteki ve en yeni katmanlar ise, bir metreden fazla çapa sahip kayaları barındırıyor. Bilim insanları, bunun şiddetli sel nedeniyle dağılmış olabileceğini söyledi.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}