Doğamızı ve çevremizi korumak adına her gün yeni bir sürdürülebilirlik planı ortaya çıkıyor. Ancak bu planlardan belki de en ilginç olanı NASA’dan geldi. Şaka yapmıyoruz NASA uçak kanatlarını neredeyse koparmanın peşinde. Peki bu ilginç ve yaratıcı fikir aslında tam olarak ne? İşte NASA’nın uçak kanatlarıyla alakalı projesi hakkında detaylar…
NASA ve sürdürebilirlik kapsamındaki uçak kanatlarını koparma planı!
Aslına bakarsanız NASA ilk etapta tabiki de uçakların kanatlarını koparmanın peşinde değil. Zaten bu durum yepyeni bir tasarım olmadığı sürece fizik kanunlarına göre imkansız. Çünkü uçakların uçmasını sağlayan drag, weight ve lift kuvvet üçlüsüdür. Bu kuvvetlerinde kanat gibi özel açılara sahip bir profile etki etmesi halinde bir uçağın uçması mümkündür.
Ancak NASA bu kanatları inceltmenin peşinde. Amerikan Uzay İdaresi, CO2 emisyonlarını azaltan bir teknoloji geliştirmek amacıyla radikal yeni bir kanat desteği türüyle yeniden inşa edeceği jet uçağınaX-66 adını verdi. X-66 diğer uçakların aksine daha hafif kanatlara sahip olacak. Tabi kanatların hafiflemesi belirli koşulda bükülmesi anlamına geliyor ki bunu önlemek içinde kanatların altında birer destek olacak.
MD-90 aslına bakarsanız hava yolu filolarına hakim olan 737’ler ve A320’ler gibi tek koridorlu bir twinjet. Ancak onlara kıyasla daha tasarruflu ve daha çevreci. Henüz X-66 üretilmedi ancak fikir aşamasının test edilmesi hususunda bir uçak üzerinde çalışılıyor.
Fikir aşaması içinse eski bir MD-90 alındı. NASA bu uçağım gövdesini kısaltmayı ve kanatlarını inceltmeyi düşünüyor. İşin ilginç yanıysa uçak kanatlarının inceltilmesine rağmen motorlar kanatlar üzerinde yer almaya devam edecek. NASA bu konuda kanatlara dayanıklılık sağlamak amacıyla kanatların altına birer destek yerleştirecek.
Proje aslında şu anda tamamen fikir testi aşamalarında. Gerekli ölçüm ve hesaplar yapılıyor diyebiliriz. Projenin başarı olması sonucunda yeni üretilecek birçok uçakta benzer tasarımları görebiliriz. Estetik açıdan şu an kullanılan jetlere göre biraz çirkin dursa da gelecek ve teknoloji işlerin bu yönde gitmesini işaret ediyorsa destek kanatlı uçaklara da gözümüzün alışacağını belirtmek gerekli.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}