NASA, perşembe akşamı yeni devasa roketini tanıttı. NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), yeni dev Ay roketini ilk kez çalıştırmak için hazırlık yapıyor. Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) olarak anılan roket, sayım denemesi yapmak üzere Kennedy Uzay Üssü‘ne götürüldü. İşte detaylar
Roketin taşınması 10 saat 28 dakika sürdü
Artemis misyonları için kullandığı SLS roketini NASA, perşembe akşamı saat 17.00 sularında hareket ettirmeye başladı. Kennedy Uzay Merkezi’nde olan roket, güneşin batışıyla dikkat çeken bir görüntü sundu. Roketin boyutu nedeniyle NASA, yolculuğun tamamlanmasını yaklaşık 10 saat 28 dakika sürdüğünü söyledi.
Her şeyin yolunda gitmesiyle birlikte, roketin asıl görevine, Ay’ın etrafına insansız bir deneme kapsülü göndermeye hazır olduğu kabul görecek. Bunun da birkaç ay içerisinde gerçekleşmesi beklentisi yer alıyor. Aynı zamanda ileriki zamanlarda astronotların da SLS roketiyle Ay’a gitmesi umudu yer alıyor.
Özgürlük Anıtı’ndan daha uzun olan roket, NASA’nın en yüksek sistemi olarak yer almıyor. Bu unvan, NASA’nın 1967’den 1973’e kadar Apollo Programı kapsamında kullandığı ‘Satürn V‘ye gidiyor. Ancak SLS, bu araçlardan daha güçlü olacak şekilde tasarlandı.
Roket, 3 Nisan provası için hazırlanıyor
Montaj binasından çıkarılıp fırlatma platformuna götürülen roket, ilk kez farklı parçalarla birleşmiş şekilde ortaya çıktı. NASA keşif sistemleri geliştirme bölümünden olan Tom Whitmeyer bu konuyla ilgili şunları söyledi:
Montaj binasından kullanıma hazır bir halde çıkması, son derece önemli bir an. Süper ağır yük taşıma gücü olan, keşif sınıfı bir aracın yeni neslini görmek hatırlanacak bir an.
Son derece ağır olan roketin 5 kilometre ilerideki fırlatma platformuna götürülmesi 10 saat sürdü. Mühendisler, yol boyu traktörü durdurarak her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol etti. Şimdi SLS, iddialara göre 3 Nisan’da yapılacak olan provaya hazırlanacak.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya SDN Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}