Reklam
    Reklam
    Popüler Bilim

    NASA Elektrikli Uçak Yaptı!

    Ulusal Havacılık Ve Uzay Dairesi(NASA) günümüz şirketlerinin araçlarında, elektrikli enerjiden yana kullandıkları tercihlerini göz ardı etmeyerek, kendi elektrikli uçağını yaptı.

    “Çevreci, sessiz uçak” sıfatıyla NASA’nın yapımı gerçekleştirdiği deneysel uçak, tabi tutulduğu testleri geçtiği takdirde NASA’nın çeşitli görevlerinde kullanılmak üzere hazır olacak.

    Reklam
    Reklam

    NASA’nın elektrikli uçağı Maxwell X-57

    NASA’nın çevre dostu elektrik enerjili uçağının resmi adını X sınıfı modelleri arasında olmak üzere “Maxwell X-57” olarak duyurdu.

    Kanatları üzerinde yer alan 14 metrelik dönen elektrikli pervane motorları ile çalışan henüz deney hailndeki Maxwell X-57’nin, NASA’nın araştırma görevlerinde kullanılacağı ifade edildi.

    Çağdaş sürümlerine oranla daha sessiz, çevreci, tasarruflu bir enerji çözümünü sunacağı belirtilen uçak, gelecek 4 yıl içerisinde çeşitli testlere tabi tutulmasının ardından, NASA kullanımına sunulacak.

    Reklam
    Reklam

    NASA Yönetici Charles Bolden elektrik enerjisi ile çalışan yeni uçakla ilgili yaptığı açıklamada; Maxwell X-57 uçağının kendilerinin 10 yıl süren “Yeni Havacılık Ufuklar” girişiminin önemli bir parçası olduğunu, uçağın genel havacılık eğilimleri konusunda yeni bir çağ açabileceğini belirtti.

    Maxwell X-57’nin kanatlarında bulunan 14 metrelik elektrikli pervaneler kalkış ve iniş sırasında uçağa yeterli ivmeyi sağlayacakken, uçağın 2 ana motoru havadayken yol alabilmesini sağlayacak.

    Reklam
    Reklam

    NASA Mühendisleri uçağın 175 mph’ye varan hızlarla yol alabileceğini belirtiyorlar.

    NASA, uçağa Maxwell adını seçmelerinin nedeninin 19.yüzyılda yaşayan, elektromanyetizmanın temellerini atan İskoç fizikçi Clerk Maxwell’i anmaktan ileri geldiği ifade edildi.

    NASA’nın “Yeni Havacılık Ufuklar” girişiminin önümüzdeki yıllar kapsayan bir proje olduğu, dairenin proje fonuna 790 milyon dolar ayırdığı TechCrunch’daki haberde yer aldı.

    Reklam
    Reklam

    :: NASA’nın elektrikli uçak üretmeye başlamasının, gelecek süreçteki uçak yapım eğilimlerini değiştireceğini düşünüyor musunuz?

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    8 Yorum

    1. SDN Okuru

      biz daha iyiyiz canim nasadan onlarda kim.(biz elektrikli otomobil yapamadik daha ucak imkansiz)

    2. SDN Okuru

      Dünyadan haberiniz yok. Güneş enerjisiyle çalışan uçak dünya turunu tamamlamak üzere. Siz de bunu haber yapıyorsunuz.

    3. SDN Okuru

      Proje bedeli 790 milyon $ normal yapmaları.para gucu olunca bazı şeyler kolaylaşıyor tabi…

    4. SDN Okuru

      Niye bu kadar herkes herşeyi gözünde büyütüyor ki. 4 tekere motor bağlayıp araba yapmak mı zor? Yada bi pervaneye motor bağlayıp uçak yapmak. Sanayideki ilkokul mezunu usta ya git istediğin arabayı yapsın, yada meraklısını bul uçak yapsın. Boş lafları bırakmak lazım, herkes bir işin ucundan tutsun yeter, bu ülke çooooook güzel işler yapar. Mehmet Can….

    5. SDN Okuru

      türkiye olarak 1.500.000 öğretmen çalıştırabiliyorsak, neden 10.000 mühendisi işe alıp dev bir teknoloji şirketi kurmuyoruz ?

    6. SDN Okuru

      uçak yapmak sorun değil müğüm olan pili yapmak
      yapabiliyormusun 1 kw lık bir kalem pil dünya arkandan koşar

    7. SDN Okuru

      Bizimkiler de Vecihi Hürkuş'u uçak uçurdu diye 15 gün eve hapsetti. 🙂

    Diğer yorumları gör (7) Yorum Yap

    Yorum Yaz

    Mobil Versiyondan Çıkış Yap