Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

NASA’nın Asteroit Avlama Teleskobu, yolun sonuna geldi!

Ana sayfa / Popüler Bilim

Birçok görevin altından başarıyla kalkan NASA’nın asteroit avlama teleskobu NEOWISE ömrünün son demlerini yaşıyor. NEOWISE, geçtiğimiz 10 yılda Dünya’ya yakın 200’den fazla nesneyi keşfetti. Ardından kızılötesi astronomideki dikkate değer rekora imza attı. Ancak ne yazık ki bu rekor onu sona yaklaştırıyor. İşte detaylar…

Güneş, NASA’nın Asteroit Avlama Teleskobu NEOWISE’ı yörüngeden atacak!

Acı haberi NASA verdi. Uzay ajansının Yakın Dünya Nesnesi Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Gezgini yani kısa ismiyle NEOWISE artan güneş aktivitesi nedeniyle 2025’in başlarında kullanılamaz hale gelecek. Teleskobun yörüngesi zaman içinde kademeli olarak alçalacak.

Peki neden uzay ajansının asteroit avlama teleskobu bu durumdan etkilenecek? Bunun temel nedeni, Güneş’in Dünya atmosferini ısıtması ve bunun sonucunda ise atmosferin genişlemesidir. Sonuç olarak, NEOWISE dahil olmak üzere yörüngedeki uydular artan atmosferik sürüklenmeye maruz kalıyor. Bu durum da uyduların yüksekliklerinin azalmasına neden oluyor.

Reklam
Reklam

NASA’dan büyük başarı! Orion eve döndü

NASA, Artemis I projesini başarıya ulaştıran Orion Uzay Aracı'nın Dünya atmosferine girişini gösteren videoyu paylaştı.

Güneş, solar maksimum noktasına yaklaşıyor. Bu dönemde güneş patlamaları ve patlayıcı koronal kütle püskürmeleri yoğun olarak gözlemleniyor. Güneş’in 11 yıllık döngüsünün bu döneminde atmosferik gazlar NEOWISE’ı yavaşlatacak. Bu da NEOWISE’ı Dünya atmosferinin daha aşağısına çekecektir. Sonuç olarak teleskop gezegenimizin etrafındaki yörüngesini koruyamayacak.

NEOWISE misyonunun baş araştırmacı yardımcısı Joseph Masiero, yaptığı açıklamada, “Birkaç yıl süren sakinliğin ardından Güneş yeniden uyanıyor. Güneş aktivitesinin insafına kaldık. Yörüngede tutmanın hiçbir yolu olmayan NEOWISE artık yavaş yavaş Dünya’ya geri dönüyor.” dedi.

NEOWISE, yeniden etkinleştirilen görevinin son 10 yılı boyunca Güneş’in gazabından kaçmayı başarmıştı. Uzay teleskobunun görevleri arasında kızılötesi ışıkta gökyüzünde bir araştırma yapmak vardı. Ayrıca uzak galaksileri, soğuk yıldızları ve patlayan beyaz cüce yıldızları diğer araştırmalara göre çok daha fazla hassasiyetle yakalıyordu.

NASA’nın asteroit avcısı NEOWİSE görevine 2009 yılında başladı. Başlarda yalnızca WISE (Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Gezgini) olarak biliniyordu. Teleskop, kriyojenik soğutucusu bitmeden önce gökyüzünün haritasını iki kez çıkarmayı başardı. Bu, uzay aracının kendisinden gelen ısı gözlemlerine müdahale etmeden kızılötesi dalga boylarını gözlemlemesini sağladı. Daha sonra WISE, Şubat 2011’de kış uykusuna yattı. Şimdilerde ise Güneş patlamalarının etkisiyle ölümünü bekliyor.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam