NASA’nın Mars keşif aracı Perseverance, ilk örnekleri toplamaya başladı. Gezgin, bilim insanlarının eski bir nehir olduğunu düşündükleri Jezero Krateri’nde uzaylı yaşamın izlerini arıyor. Mekanik kolunun ucundaki WATSON kamerası sayesinde araç, kayaların ayrıntılı görüntülerini çekiyor. Dikkat çekici bir şey keşfettiğinde ise bilim insanları yönlendirme yaparak, yüzeyin altındaki yapıyı ortaya çıkarıyor.
Bilim ekibi, aracın çeşitli aletlerini kullanarak ayrıntılı kimyasal ve mineralojik bilgiler topluyor. Bu örnekler, önümüzdeki yıllarda Dünya’ya getirilecek.
Perseverance ilk örneği topladı, NASA tweet attı
NASA’nın gezgini, Mars’ın yüzeyini delmeye başladı. Gezgin aracın topladığı örnekler, Dünya’daki bilim insanlarının analiz etmesi için büyük önem taşıyor. Çünkü bu örnekler sayesinde bilim insanları, Mars’ın yapısını daha iyi anlayacak. Böylece gelecekteki olası insanlı Mars uçuşları öncesinde hazırlıklar yapılacak.
ABD uzay ajansı, Perseverance robotunun açtığı deliği paylaştı. Kızıl Gezegen‘deki bu delik, bir höyüğün (tepeciğin) merkezinde yer alıyor. NASA’nın bilim misyonunun yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen, Twitter’da bir paylaşım yaptı. Dr. Zurbuchen, “Numune toplama başladı!” dedi.
NASA, bu sondaj çalışmasının yaklaşık 11 gün sürmesini planladığı bir görevin ilk adımı olduğunu açıkladı. Antik göl yatağı tortularında korunmuş olabilecek antik mikrobiyal yaşam belirtileri arayacak. Ayrıca bilim insanları Mars jeolojisini daha iyi anlamayı umuyor. Bu görevde NASA, 35 kaya örneği toplamaya çalışacak. İlkini böylece toplamış oldu.
Gezgin, 43 titanyum numune tüpü taşıyor. Analizler için kaya ve regolit (kırık kaya ve toz) örneklerini toplayacağı Jezero Krateri’ni keşfediyor. Perseverance keşif aracını NASA, 30 Temmuz 2020’de Florida’dan fırlattı. Büyük bir aile arabası büyüklüğündeki araç, 18 Şubat’ta Jezero Krateri‘ne indi. Mars araştırmacıları, kraterin 3.5 milyar yıl önce dünya dışı yaşamı destekleyebilecek koşullarda derin bir göl barındırdığını tahmin ediyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}