NASA, birçok sorun nedeniyle şimdiye kadarki en güçlü roket olarak görülen SLS (Uzay Fırlatma Sistemi) roketinin testini durdurmaya karar verdi. Ajans, mevcut durumu değerlendirmenin yanı sıra bazı onarımlarının olduğunu söyledi. Ayrıca NASA ay roketi, alternatiflerin uygulanabilmesi için Kennedy Uzay Merkezi‘ndeki montaj binasına geri dönecek.
1 Nisan’dan itibaren çeşitli geri sayım testinin yapıldığı roket, testlerden başarısız şekilde geri döndü. Bu durum ise Ay görevinde bu rokete bağlı olan projelerde aksama olacağını gösteriyor.
Mühendisler son denemede sıvı hidrojen sızıntısı tespit etti
NASA’nın SLS Ay roketi, fırlatma rampasına ilk olarak, roketin doldurulmasını ve simüle edilmiş geri sayımını içeren testten dört hafta önce ulaştı. İlk prova denemesi bu ayın başında gerçekleşmesine rağmen, roketin mobil fırlatıcısını etkileyen bir fan sorunu nedeniyle iptal edildi.
İkinci deneme ise 4 Nisan‘da, mühendisiler test prosedürüne bağlı olarak yer ekipmanında sıkışmış bir valf tespit ettiğinde iptal edildi. Geçtiğimiz haftalarda yapılan üçüncü deneme, üst aşamayı doldurmak yerine ana aşamadaki tanklara yakıt doldurmaya odaklanan bir prosedürdü. Ancak mühendisler, sıvı hidrojen sızıntısı tespit etti ve ekibi geri çekmeye zorladı.
Başlangıçta testlerin önümüzdeki günlerde devam edebileceği düşüncesi vardı. Ancak NASA pazar günü tekrar deneme yapmadan önce bazı ayarlamalar yapmak için roketi montaj atölyesine geri gönderdiğini duyurdu. Ajans, atılan bu geri adımın nasıl sonuçlar ortaya çıkaracağı hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.
Başarılı bir deneme yapamamak NASA için önemli bir aksilik, ancak bu testler sorunları ortaya çıkarmak için yapılıyor. Bu durum da mühendislerin fırlatma gününe hazırlanmalarını sağlıyor. Ajans, uçuş için henüz bir tarih belirlemedi ve prova tamamlanana kadar da bunu yapamayacak. Artemis Lansman Direktörü Charlie Blackwell-Thompson yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi.
Bu test sürecini bitireceğimize ve verilerin bizi bir sonraki adıma götüreceğine dair hiçbir şüphem yok. Gerekli adımları atacağız ve bu aracı piyasaya süreceğiz.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}