Şüphe yok ki 2008’de satışa sunulan Need for Speed: Undercover tam bir hayal kırıklığıydı. Dünya ortalaması 60 puan olan yapım, serinin belki de en zayıf üyesiydi. 10 yıldan fazladır süregelen yarış oyununun bu kadar yerlerde süründürülmesi, kullanıcılar kadar yapımcıların da hoşuna gitmemiş olmalı ki, EA bu yıl seride köklü değişime gitti.
Evvela Need for Speed (NFS) başlığını, yalnızca PC için yılın son çeyreğinde satışa sunulacak olan NFS: World Online, sadece Wii için bu yaz sonu piyasaya çıkması planlanan NFS: Nitro ve yeni nesil konsollarla beraber PC’ye de çıkacak olan NFS: Shift olarak üçe ayıran EA, bu sıradışı hamlesiyle fan’ları bir hayli şaşırttı. Peki bu üç yapım arasında, bildiğimiz serinin devamı hangisi? Bu sorunun cevabı kesin ve net; Need for Speed: Shift.
{pagebreak::Simülasyon Kıvamında}
Simülasyon Kıvamında
Gerek ekran görüntüleriyle olsun, gerek içerdiği özellikleriyle olsun, Shift tam olarak beklediğimiz NFS. Herhangi bir erteleme olmazsa 22 Eylül’de raflarda yer bulacak olan oyun, geride bıraktığımız Need for Speed’lerden biraz farklı olacak. Zira GT Legends ve GTR2’nin yapımcısı Simbin’den yardım alan yapımcılar, Shift’i simülasyon dinamikleriyle hazırlıyor.
Öyle ki, arcade tarzıyla benimsediğimiz seriyi gerçekçiliğe daha çok yaklaştıracak olan EA, bu sayede oynanabilirliği artırmayı planlıyor. Eğlenceye yönelik tarzdan yavaş yavaş vazgeçip, sırtını gerçekçiliğe yaslayan NFS’nin bu yeni hali, Race Driver: Grid’i andırıyor. Ekran görüntüleri ve videolarda izlediğimiz yapım, birçok yönden Codemasters’ın fevkalade yarış oyununa benziyor.
{pagebreak::Pilotları Neler Bekliyor?}
Pilotları Neler Bekliyor?
Fizik modellemeleriyle dikkat çeken Shift, bu konuda da gerçekçiliği hedefliyor. Kazalarda hasar alacak olan araçların sürüşlerinde problemler baş gösterecek. 3 farklı fizik modeli seviyesi bulunan yapımda, isteğe bağlı olarak hasar almayı minimuma getirme opsiyonu bulunacak. Ancak bütün bunların arasında oynanışı belki de en çok etkileyen, araç içerisinde kazalardan veya yüksek hızdan dolayı oluşan sarsıntılar ve gerçekçi devinimler olacak.
Yol tutuşların araçtan araca fark edeceği yapımda, parkurların nitelikleri de önem taşıyacak. Londra’dan Tokyo’ya, Silverstone’dan Dakota’ya kadar 18 bilindik pist, yapımda yer alacak. Peki bu yolları hangi otomobillerle aşacağız? Need for Speed: Shift’te bizi bekleyen 65 farklı araç bulunuyor! Audi’lerden BMW’lere, Nissan’lardan Porsche’lara, Lamborghini’lerden, Chevrolet’lere kadar birçok firmanın modelleri yapımın garajında mevcut.
{pagebreak::Beklerken Race Driver: Grid mi Oynasak?}
Beklerken Race Driver: Grid mi Oynasak?
Yeni oyunda kokpit görüntüsünün bulunduğunu belirtmekte yarar var. Epeydir NFS’lerde eksikliğini çektiğimiz bu özellik, Shift ile beraber geri dönüyor. Seriyi son derece eğlenceli bir hale getiren modifiye ve performans ayarları, yeni yapım ile beraber yine kullanıcıları bekliyor olacak.
18 Eylül’de Avrupa’da satışa sunulacak olan serinin bu yeni oyununu beklerken, belki de yapılabilecek en iyi şey, Race Driver: Grid oynamak. Tarzları hemen hemen aynı olan iki yapım, muhtemelen Shift satışa sunulduğunda karşılaştırılacak. Hangisinin daha iyi olduğunu görmek için birçok oyuncu gibi ben de sabırsızlanıyorum. İlkini büyük bir keyif ile bitirip Grid 2’yi beklerken, NFS’nin benzeri bir oyun yapmasından çok mutlu olmuştum. Buna karşın maalesef Grid 2 duyurulmadı. Ben de ona olan hevesimi, sanırım Shift ile gidereceğim.
{pagebreak::NFS Shift: Kariyer Videoları}
NFS Shift: Kariyer Videoları
#http://trailers.gametrailers.com/gt_vault/10880/t_needfss_producer_wt_pt1_gt.flv#
{pagebreak::NFS Shift: Kariyer Videoları – 2}
NFS Shift: Kariyer Videoları – 2
#http://trailers.gametrailers.com/gt_vault/10880/t_needfss_producer_wt_pt2_gt.flv#
:: Yaklaşık 15 gün sonra satışa sunulacak olan NFS: Shift ile ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşın.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}