Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Netflix videolarını takılmadan nasıl izleyebiliyoruz?

Ana sayfa / İnternet

Son yıllarda internetin de yaygınlaşması ile birlikte, dizi ve film sektörleri de büyümeye başladı. Böylelikle, TV kanallarının haricinde dizi ve film yayın platformları da artmaya başladı. Bunların arasında ise Netflix, Disney+, HBO ve geçtiğimiz aylarda ülkemize giren Amazon Prime gibi birçok seçenek mevcut. Kullanıcı sayısının artmasıyla, sunuculara binen yük de artıyor. Peki donma ve takılmada neden olmuyor? Netflix, Zuul adını verdiği filtresi ile bunu başardığını açıkladı.

Özellikle koronavirüsün yayılması ile birlikte gelen karantina sürecinde, tüm dünya genelinde yoğunluk artmıştı.

Netflix’ten iOS kullanıcıları için gelen YouTube özelliği

Netflix iOS kullanıcıları için yeni özellikler sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda sunulan yeni özellik YouTube'da bir süredir bulunuyor.

Reklam
Reklam

Netflix, Zuul filtresi ile takılmaların önüne geçiyor

İnternet üzerinde yayın yapan platformlar için kararlılık oldukça önemli. Hiçbir kullanıcı, sürekli olarak donan ve çöken bir platformda dizi veya film izlemek istemez. Bu sebeple artan trafik sıkışıklığı, zaman zaman yayın servislerinin başına bela olabiliyor. Netflix, bu yılın başlarında herhangi bir sorun oluştuğunda sunucunun arka planda kendi kendini iyileştirmesini sağlayan ve yüklemelere öncelik vererek gerçek zamanlı sunucu isteklerini dinamik olarak işleyen bir filtre uyguladı.

Pazartesi günü Netflix mühendisleri tarafından yayınlanan bir yazıda, kullanıcıların izleme deneyiminin olabildiğince kesintisiz olmasını sağlamak için geliştirilen Zuul filtresi için açıklama yaptı. 2019 yılının sonlarında, sunuculara fazla yük binmesi sonucu birtakım kesintiler yaşanmıştı. Ancak Zuul filtresi sayesinde, gereksiz sunucu istekleri gerçek zamanlı olarak atılabiliyor.

Kısaca anlatacak olursak Zuul filtresi, kullanıcının video izlemek için ihtiyaç duyduğu özellikleri önceliklerine göre kategorize ediyor. Bu kategoriler kritik olmayan, kritik olan ve düşürülmüş deneyim olarak üçe ayrılıyor. Kritik olmayan öğeler, kayıt girdilerini ve arka plan isteklerini içerir. Bu öğeler, mühendislere göre sistem verimini büyük bir bölümünü oluşturuyor. Ancak bu öğeler, sunucu belli bir yük eşiğine ulaştığı zaman göz ardı edilebilir.

Bu konuda Netflix tarafından geliştirilen Zuul filtresi, elbette yapay zekanın da desteğini alıyor. Düşük deneyim öğeleri, içeriğin oynatılması için gerekli olmayan ancak kullanıcı deneyimini iyileştiren öğelerdir. Durdurma simgeleri, oynatıcıdaki dil seçeneği ve görüntüleme geçmişi gibi özellikler, arka planda sorunlar ortaya çıktığı zaman göz ardı edilebilecek özellikler olarak belirtiliyor. Üstelik kullanıcılar, bu öğelerin izleme esnasında devre dışı kaldığını fark etmiyor bile.

Kritik olan bölüm ise kullanıcıların içerik oynatma deneyimini etkileyen trafik içindir. Bu trafik aşırı miktarda artarsa, bir filmi veya diziyi oynatmak istediğinizde sunucu hatası ile karşılaşabilirsiniz. Zuul filtresi, tüm bu öğeleri 1 ve 100 arasında puanlıyor. Önceliğe göre öğeler devre dışı bırakılabiliyor veya aktif edilebiliyor.

Zuul filtresinin başarılı bir şekilde devreye girmesinin ardından, 2019’da yaşanan soruna benzer bir sorunla karşılaşılmadı. Mühendislerin belirttiklerine göre sunucu altyapısı kendisini bir arızadan kurtarırken, kullanıcılar sevdikleri programları kesintisiz bir şekilde izleyebiliyor.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam