Referans Android telefonu ya da tableti diyebileceğimiz Nexus modelleri, Android’in yapımcısı Google tarafından uzunca bir süredir geliştiriliyor.
En yeni çıkan Android sürümünün referans seviyede geldiği Nexus modelleri, hem bu cihazlara özel optimizasyonun yapılmasından dolayı hem de herhangi bir ikinci arayüz kullanmadıkları için, diğer Android cihazlara göre çok daha başarılı ve akıcı bir kullanım deneyimi sunabiliyor.
:: Android 5.0 Lollipop sürümünü inceledik. İşte merakla beklenen o video!
Güncelleme OTA ile gelmediyse üzülmeyin ve beklemeyin… Rehberimizi uygulayın!
OTA dediğimiz yani telefonunuza Wireless üzerinden gelen güncelleme, henüz pek çok Nexus 5 kullanısına bile ulaşmadı. Eğer siz de güncellemenin ulaşmadığı kesimlerdenseniz, beklemenize hiç gerek yok.
Google’ın yayınladığı Factory Image yani fabrika imajı, bir diğer terimle fabrikasyon yazılım, herhangi bir sorun çıkarmıyor. Orjinal olduğu için de garantiyi de bozmuyor.
Cihazı kabloyla bilgisayara bağlayıp, telefonunuzla ilgili factory image dosyasını indirip, bu rehberimizde bahsedeceğimiz gerekli işlemleri yaptıktan sonra, cihazınız yeni Android sürümüne geçmiş olacak.
Bunu sadece Android 5.0 Lollipop sürümü için düşünmeyin. Bu rehber ilerleyen sürümlerde de aynen kullanılabilecek, kıymetli bir rehber. O zaman lafı uzatmadan başlayalım.
*Not: Ne olur ne olmaz diye bu işlemi yapmadan önce verilerinizi yedekleyiniz. Telefonun sıfırdan yazılım yükleme ihtimali yüksek.
*Not: Google, Nexus One hariç tüm Nexus cihazların factory image dosyasını buradaki linkte paylaşıyor. Cihazınız için aynı işlemleri uygulayarak, listedeki istediğiniz sürümün orjinalini cihazınıza yükleyebilirsiniz.
*Not: Bu işlemi yapabilmeniz için, kullandığınız Nexus cihazın bootloader’ının kilitli olmaması gerekiyor.
Adım adım Nexus modellerine factory image kurulumu
Sahip olduğunuz Nexus cihazı için çıkan en son fabrika imajlarına buradaki linkten ulaşabilirsiniz. Kullandığınız cihaza göre istediğiniz sürümü bulup linkten fabrika imajını indirin.
Kullandığımız Nexus cihazı ile bilgisayarımızı iletişime geçirmek için Android SDK’in içinde bulunan fastboot dosyasına ve USB kabloya ihtiyaç duyuyoruz. Cihazın bataryasının da doluluk oranı yeterli olmalı.
Fastboot dosyasını indirmek için Android SDK’in tümünü indirmeye gerek yok. 9 MB’lık sadece platform-tools kısmının indirme linkini internette bulabilirsiniz. Güvenliğiniz için resmi bağlantı olan Google Android SDK linkini sizlerle paylaşıyoruz. Buradan indirebilirsiniz.
Android SDK ve kullandığımız Nexus modeline göre factory image indirdik. İşlemlere başlayalım….
Buradan indirdiğiniz .tgz uzantılı factory image dosyalarını arşivden çıkarıyoruz. Arşivden çıkaracağımız Factory image dosyasının içindeki klasörün içinde bulunan dosyaların tümünü fastboot.exe dosyasıyla aynı konumda bulunacak şekilde bir klasörün içinde tutmanız gerekiyor.
Klasörün içerisinde bulunması gereken dosyalar:
(Windows için)(Farklı telefonlar için değişebilecek yerleri,kendimiz açıklamalı şekilde yazdık. Dosya adları indirdiğiniz telefona göre değişiklik gösteriyor)
fastboot.exe
bootloader-kullanılancihazmodeli-versiyon.img
image-cihazinkodadi-cihazinderlemenumarasi.zip
Eğer cihaz SIM / GSM tabanlıysa radio-cihazinkodadi-versiyon-numaralar.img ve bilmemize gerek olmayan başka dosyalar klasör içerisinde yer alacak.
*Not: Yukarıdaki dosya isimleri yazının devamında bu şekilde kullanılacaktır. Sizin fabrika imaj paketinden çıkan dosyalardaki isimleri kullanmanız gerekiyor. Örneğin: hammerhead-lrx21o-factory.zip
Her şey hazır. Artık Nexus cihazımıza factory image flaşlayabiliriz…
1- Cihazınızı kapatın
2- Cihazın kapalı olduğuna emin olduktan sonra güç butonuyla ve ses kısma tuşuna basarak bootloader moduna giriş yapın.
3- Cihazınızı USB kablo ile işlemleri yapacağınız bilgisayara bağlayın ve işletim sisteminizin terminali(Windows’ta cmd.exe) ile fastboot ve diğer dosyaların bulunduğu klasöre “cd” komutuyla giriş yapın.
Örnek: Masaüstünde bulunan nexus5fastboot adlı klasöre komutsetinden “cd Desktop/nexus5fastboot” komutuyla giriş yapabiliyorsunuz.
4- Bağlantının sağlanıp sağlanmadığını aşağıdaki kodla kontrol ediyoruz:
Windows için:
fastboot devices
Linux ve Mac için:
./fastboot devices
Eğer listelenmiş bir cihaz görüyorsanız(ve bilgisayarınıza sadece bir cihaz bağlıysa) işlemlere devam edebilirsiniz. Görünmüyorsa cihazınızı bilgisayarınıza tanıtmada problemler yaşıyorsunuzdur. Özellikle Nexus’un ADB sürücüsünü tekrar kurmayı deneyin.
5- Aşağıdaki komutlarla boot, cache, recovery, system ve userdata dizinlerimizi siliyoruz. Her bir satırdaki komutu sırayla uygulayın: (***YEDEK ALMADIYSANIZ UYARIYORUZ-Bu işlemler sonrası verileriniz silinecek-***)
fastboot erase boot
fastboot erase cache
fastboot erase recovery
fastboot erase system
fastboot erase userdata
6- Bootloader’ı yeniden yüklüyoruz:
fastboot flash bootloader bootloader-cihazmodeli-versiyon.img
7- Bootloader’ı yeniden başlatıyoruz:
fastboot reboot bootloader
(8 ve 9. adımlar SIM kart girişi olan cihazlarda Radio yüklemek için gereklidir)
8- Radio imajını yüklüyoruz:
fastboot flash radio-cihazkodadi-versiyon-sürümkodu.img
9- Bootloader’ı yeniden başlatıyoruz:
fastboot reboot bootloader
10- Sistem, kurtarma imajı, kernel çekirdeğini de kapsayan genel paketi yüklüyoruz:
fastboot -w update image-cihazinkodadi-cihazinderlemenumarasi.zip
11- Bootloader’ı yeniden başlatıyoruz (Ama bunu elinizle telefon üzerinden değil, kod ile bilgisayardan yapıyoruz)
fastboot reboot bootloader
İşlem bitti!
Son bir ek!
Garanti durumları için bootloader’ın kitli olması avantaj sağlayacaktır. Bu işlemlere ek olarak ufak bir kodla bootloader’ı kitleyebilirsiniz. Onu da gösterelim.
fastboot oem unlock kodunu yazarak kilit açılıyor, fastboot oem lock komutuyla beraber kilit kapanıyor.
12- Cihazı yeniden başlatıyoruz:
fastboot reboot
Bakmayın uzun gibi gözüktüğüne. Esasında hızlı ve bu konuya çok yabancı olmayan bir elle, 5 dakikadan kısa sürede yapılabilecek kolay bir işlem.
Evet bu rehberimizin sonunda, kullandığınız Nexus cihaza factory image nasıl yükleneceğini öğrendiniz ve cihazınıza kurdunuz. Şimdiden Android Lollipop’unuz hayırlı olsun 🙂
:: Factory image ile Nexus cihazınızı Android 5.0 Lollipop’a güncellediniz mi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}