Günümüzde Nike markasını bilmeyen kişi sayısı neredeyse yok denecek kadar azdır. Şirket, ayakkabılar başta olmak üzere spor giysi ve aksesuar üretiminde dünyanın sayılı firmaları arasında yer alıyor. Ayrıca çatısı altında Air Jordan ve Converse gibi firmaları da bulunduruyor.
Son yıllarda net geliri 2 milyar doları bulan ve toplam varlığı 22 milyar doları geçen Nike’ın kripto sektörüne girdiği ortaya çıktı. Tabii şirketin uzun yıllardır teknoloji dahil pek çok sektörle içli dışlı çalıştığını biliyoruz. Fakat direkt olarak bir NFT koleksiyon stüdyosunu satın alması bir ilk oldu.
Adidas’ın ardından Nike’da NFT dünyasına girdi
Satın alma duyurusu RTFKT’nin (okunuşu “artifact” yani eser anlamına geliyor) yükselişte olduğu bir dönemde gerçekleşti. Şirket, yaşadığı bu yükseliş dönemini ve büyümesini büyük bir ivmelendirmeyle sürdürme niyetinde olduğunu belli ediyor. Nike gibi büyük bir şirketle yapılan iş anlaşmalarının genelde oldukça karlı sonuçlandığını görüyoruz. Zira Adidas da bu ayın başlarında NFT projesi Bored Apes Yacht Club ile bir ortaklık duyurmuştu.
Buna ek olarak RTFKT’in CloneX adlı sanatçı Takashi Murakami ile kapsamlı bir avatar ortaklığı bulunuyor. Bu sayede CryptoSlam’e göre şirket, geçtiğimiz ay yaklaşık 65 milyon dolarlık işlem hacmine ulaştı. Dolayısıyla Nike ile yapılan ortaklık RTFKT’nin de dediği gibi yalnızca yükselen yıldızın hızını artıracak gibi gözüküyor.
RTFKT kurucu ortağı Benoit Pagotto konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
Bu, RTFKT markasını oluşturmak için eşsiz bir fırsat. Sevdiğimiz toplulukları oluşturmak için Nike’ın temel gücünden ve uzmanlığından yararlanmaktan heyecan duyuyoruz.
Ayrıca RTFKT, halihazırda kendi NFT droplarını oluşturmaya ek olarak, CryptoPunks ve Bored Apes gibi diğer NFT projelerinde de fiziksel ayakkabılar gibi öğeleri tasarlamak için çeşitli kripto sanatçılarıyla işbirliği içerisinde çalışıyor.
Nike’ın yeni hedefi Metaverse!
Nike, sanal ürünlerini ticari bir marka haline getirmek istediği için geçtiğimiz aylarda ABD Patent ve Ticari Marka Ofisine çeşitli başvurularda bulundu. İddialara göre şirketin 7 farklı ticari marka var ve patent talebi bulunuyor. Bunların içerisinde Just Do It sloganı, Swoosh, Air Jordan ve Jumpman logoları da bulunuyor.
Şirketin ilerleyen günlerde ürünlerini sanal ortamda NFT olarak satmayı planladığı söyleniyor. Ayrıca Nike izinsiz kullanımların önüne de geçmek istiyor. Tabiri caizse eğer ortada kesilen bir pasta varsa, payına düşeni bir başkasının yemesini istemiyor.
Buna ek olarak şirketin iş ilanlarına bakıldığında, sanal ürün tasarımcılarını işe almayı planladığını görüyoruz. Ekibe dahil olacak bu kişilerin Nike’daki malzeme tasarım ekibiyle ortak çalışacağı söyleniyor. Amaçlarıysa gerek NFT, gerekse de Metaverse’de bulunacak 3D modellemeleri oluşturmak olacak.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}