Yılların efsanesi, elmastan daha dayanıklı olduğu iddia edilen bir dönemin Facebook mizah sayfalarına sonsuz içerik sunmuş olan Nokia 3310 yeniden gündemde. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere bazı ülkelerdeki oto fareleri ,otomobil hırsızları, Nokia 3310 model telefonları kendileri için kusursuz ekipmanlar haline getirmiş durumdalar. İşte konuyla ilgili detaylar…
Nokia 3310 ile otomobil çalmak!
Nokia 3310 Türkiye’de hemen herkesin bir kere de olsa şakasını yaptığı belki bir dönem kullandığı telefondur. Özellikle sağlam ve dayanıklı kasasıyla bilinen Nokia 3310 için bazı kullanıcılar “3310’umu betona düşürdüm ve beton kırıldı” gibi şakalarda yapıyordu. Peki nasıl oldu da bu telefon otomobil hırsızlığına bulaştı? Acaba eski dostumuza güvenmekle hata mı ettik?
INDEPENDENT’ın haberine göre: YouTube’da yayınlanan bir video sayesinde olay çözülüyor. Videoda Toyota marka bir otomobil göze çarpıyor. Otomobilin sürücü koltuğunda oturan kişi bir kablo yardımıyla telefonu otomobile bağlıyor. Ve ardından start/stop menülerine benzer bir menü karşısına geliyor. Ardından menüden “otomobili çalıştır” seçeneğini seçiyor ve araç çalışmaya başlıyor.
Yetkililere bu videonun yayılmasının ardından çeşitli sorular yöneltiyor. Bunun nasıl gerçekleştiğine ve nasıl bir sistem kullanıldığına dair. Gelen cevaplarsa oldukça şaşırtıcı. Genellikle organize şekilde çalışan ekiplerin hack işlemi gerçekleştirebilen küçük cihazlar ürettiklerini ve bunların dikkat çekmemesi için Nokia 3310 gibi eski telefonların veya bluetooth hoparlörlerin içerisine yerleştiriyorlar.
İşin daha kötü yanıysa bu cihazlara erişimin kolay olması. Bazı web sitelerinde illegal şekilde bu cihazların üretimini ve satışını yapan kötü niyetli insanlar var. Ayrıca bir grupta cihazları “acil durum yardımlaşma/haberleşme cihazı” şeklinde isimlendirerek 2 bin dolardan başlayarak 19 bin dolara kadar değişken fiyatlardan açık pazar sitelerinde satıyorlar.
ABD merkezli bir haber sitesiyse bu ürünü üretip pazarlamasını yapan bir grupla görüştü. Çeşitli para transferi uygulamaları veya kripto para ile ödemeyi sizden alıyorlar. Bu sayede takip edilemiyorlar. Ve ardından size ürünü yolluyorlar. Bahsi geçen sitenin editörleri cihazla ilgili sorular sorduğundaysa karşılarındaki organize çete ekibi üyeleri “herhangi bir aracın motorunu 10-15 saniye içerisinde çalıştırabileceklerini” söylüyor.
Araç siber güvenlik firması Canis Labs’ın yöneticisi Ken Tindell, “Cihaz tüm işi onlar için yapıyor” diye konuştu. Ayrıca Tindell, araç sahiplerinin önlem olarak yapabileceği pekte bir şey olmadığını belirtti. ABD polisi konuyla ilgili araştırmasını sürdürüyor.
Peki siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}