Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Nokia E71 İnceleme

Ana sayfa /

Nokia’nın QWERTY klavyeye sahip eski modellerine baktığımızda el radyosu diyebileceğimiz boyutlarıyla bir türlü memnun edemeyen ancak işlevsel ürünlere rastlıyoruz. Ancak şirket E71’de kelimenin tam anlamıyla zincirlerini kırdı. Öyle ki, tam klavyeli modellerde akla ilk gelen BlackBerry markasına nazire edercesine zarif, küçük ve ince bir telefon üretmiş.


Küçük, şık ve kullanışlı bir QWERTY telefon

E71, markanın şimdiye dek ürettiği en çarpıcı akıllı telefon modelleri arasında yer alıyor. E serisinin benzer tasarıma sahip olan yeni E63 modeli bu modelin özellik açısından kırpılmış, malzeme kalitesi açısından daha plastikleştirilmiş versiyonu olarak göze çarpıyor. Genelde prestij için değil iş için taşınan QWERTY klavyeli telefonların aksine E71 son derece şık. 127 gram gelen E71’in metal kasası cihaza ciddi biçimde prestij katıyor.

Reklam
Reklam

{pagebreak::Sıra Dışı Klavye}

Sıra Dışı Klavye

E71’in diğer klavyeli modellere göre boyutları gerçekten dikkat çekici. Özellikle inceliğiyle klavyeli telefonlar dışında ince sınıfında yer almayan birçok normal telefona da meydan okuyabilir. 10 mm kalınlığındaki cihaz cebe iyi oturuyor ve rahatsız etmiyor. 114 x 57 x 10 mm boyutlarındaki telefonun ekran ve klavyesi başarılı bir şekilde konumlandırılmış. Arada fazla çerçeve boşluğu bulunmaması bunun en iyi göstergelerinden. Ekranın hemen altındaki kısayol tuşları ise kullanımı hayli kolaylaştırıyor.


Ev ve iş için ayrı hesap tutan telefon

Bugün ekranı, takvim, telefon defteri ve mesajlar bölümüne erişmeyi sağlayan bu kısayolların altında yer alan klavyedeki tuşların aralığı ise ilk bakışta yetersiz gibi görünüyor. Ancak cihazı kullanmaya başladığınızda tuş yükseklikleri nedeniyle kullanımda hiçbir zorluk yaşanmadığını, hatta büyük parmaklara sahip kullanıcıların dahi rahatlıkla E71’e uyum sağladığını görmek mümkün.

{pagebreak::Etkileyici Metal Kasa}

Etkileyici Metal Kasa

Tuş takımının verimli kullanılabilmesinin sadece tuşların arasındaki boşluklara bağlı olmadığını tecrübe etmek ilginç bir deneyim oldu. Nokia E71 tuş yüksekliğini başarılı bir seviyede tutarak kullanılabilirliği üst seviyeye çıkarmış. Bu açıdan bakıldığında cihazın klavyesinin, şimdiye dek kullandığım Bold hariç birçok BlackBerry modelinden ve benzeri Qwerty klavyeli akıllı telefonlardan daha iyi bir klavyeye sahip olduğunu söyleyebilirim.


Klavye küçük ama kullanışlı

Ancak bu Bold’un daha kötü bir klavyeye sahip olduğu anlamına gelmiyor. E71’in klavye kullanılabilirliği performansının bir aylık kullanım süresi sonunda Bold ile neredeyse aynı seviyede olduğunu söylemek mümkün. Cihazın metal kasası nedeniyle doğuştan dirençli bir yapıya sahip. Bu Nokia E71’i darbelere karşı doğal bir koruma faktörü kazandırıyor.

{pagebreak::Zengin Bağlantı Seçenekleri}

Zengin Bağlantı Seçenekleri

E-posta odaklı telefonlarda Türkiye’ye getirilmeyen Samsung BlackJack II (i600’ün yenilenmiş modeli) hariç böylesine zarif bir görüntüyle karşılaşmak pek mümkün değil. E-posta anlamında aradığınız tüm desteğe sahip olan cihaz, bağlantı zenginliği açısından da 3G, HSDPA 3.5G veya WiFi seçenekleriyle eksiksiz desteğe sahip.


Zarif ama işlevsel. Benzerlerinden kolaylıkla ayrılıyor.

Dâhili tarayıcısıyla mobil internet deneyimi üst seviyeye çıkıyor. Sayfalar tam olarak görüntüleniyor ve Flash destekli E71 tarayıcısında Flash videoları da çalışıyor. YouTube ise Symbian’a özel geliştirilen uygulama ile artık E71 ve benzeri cihazlarda gayet iyi çalışıyor. Daha önce YouTube’un mobil sayfasında video kliplerde zaman zaman görüntü-ses senkronizasyonunda sorunlar yaşanabiliyordu. Cihazın geniş ekran formatına uygun bir ekrana sahip olması uzun metrajlı değilse de video-klipler için ideal. 2,36 inç boyutlarındaki ekranın 320 x 240 piksel çözünürlüğünün yanı sıra parlaklığı da cihazın güneş ışığında zorlanmadan kullanılmasını mümkün kılıyor.

{pagebreak::Uygulama Desteği}

Uygulama Desteği

S60 işletim sistemi koştuğu için rahatlıkla Symbian’a özel farklı uygulamalar indirebiliyorsunuz. Bizim favorilerimizden birisi Google Maps, diğeri Opera Mini. Haritalar için Nokia’nın kendi markası olan Nokia Maps de dikkate değer. Yazılımın yayalara uygun olarak optimize edilmiş desteği de bulunuyor. Nokia PC Suite üzerinden yeni haritaları indirmek de mümkün.


Hafıza kartı ulaşılmaz yerlerde gizlenmemiş

Wi-Fi desteği olduğu için E71’de Fring adlı uygulamayı da kurarak, hem popüler chat programlarına tek bir ekrandan ulaşabilir, hem de internet üzerinden ücretsiz sesli görüşme yapabilirsiniz. Uygulamaları ve diğer dosyalarınızı saklamanız için cihazın sol kısmında, telefon kapatıp, pil sökmeden ulaşabileceğiniz bir pil yuvası bulunuyor. Doküman görüntüleme konusunda cihaz elbette geride kalmamak için Word, Excel, PowerPoint, PDF görüntüleyicileri ile elinden geleni ardına koymuyor.

{pagebreak::Nokia PC Suite Gücü}

Nokia PC Suite Gücü

Nokia PC Suite ile cihazın bilgisayar üzerinden kullanımı da oldukça başarılı. Zira bir kere bağladıktan sonra kişilerin senkronizasyonu için Outlook’tan faydalanmak mümkün. Ayrıca mesajlaşma için yine buradaki bir uygulamayı kullanmanız ve telefonun klavyesi ile uğraşamayacağınız durumlarda bilgisayar üzerinden mesajlaşmalarınızı yürütebiliyorsunuz.


Cihaza mükemmel denilebilecek kadar iyi destek veren Nokia PC Suite

Cihazın yeni bir firmware’i olup olmadığını yine PC Suite ile kontrol edebilir ve daha güzeli korkutucu firmware yükleme işlemini basit bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Yedekleme ve benzeri diğer başarılı özelliklerin de bulunduğu Nokia PC Suite, her E71 kullanıcısının olmazsa olmaz yazılımlarından birisi.

{pagebreak::Evde Ev, İşte İş Modu}

Evde Ev, İşte İş Modu

E71’in başlangıç sayfası kayda değer özelliklere sahip. Akıllı biçimde e-postalarınızı, uygulama ve diğer özellikleri bir araya toplayan sayfayı dilerseniz iş için ayrı, ev için ayrı olacak şekilde düzenleyebilirsiniz. Bu iş ve ev hayatınızı e-posta hesaplarında olduğu gibi birbirinden ayırmak için iyi düşünülmüş detaylardan birisi. (Amerikan Başkanlık seçimleri esnasında Sarah Palin’in yaptığı gibi iş için Yahoo! hesabınızı kullanmamanızı sağlayabilecek bir özellik (:).


3,2 megapiksel LED flaşlı kamera ve şık arka kapak

Hayal kırıklığı yaşadığımız neredeyse tek özellik ise 3.2 MP kamerasıyla ilgili. Yavaş olan objektif kapağı zaman zaman bulanık resimler çekmenize neden olabiliyor. Yine de iş odaklı bir telefon için beklenenden fazlasını sunduğunu, en azından ortalamayı yakalama konusunda başarılı olduğunu söyleyebiliriz. LED flaşlı kamerasının yanı sıra 3G ağlarda kullanabileceğimizi umduğumuz görüntülü görüşmeler için ön yüzünde bir kamera daha sunuyor. Ön yüzde ayrıca ortam ışığına göre ekran aydınlatmasını düzenlemeye yardımcı olan sensör de bulunuyor.

{pagebreak::Şaşırtıcı Müzik Performansı}

Şaşırtıcı Müzik Performansı

Nokia E71 özellikle üzerindeki hoparlörün dikkat çekici ses kalitesiyle şaşırtıyor. Dahili hoparlör ile müzik bile dinlemek mümkün. Kulaklık girişi ise iyi bir hoparlöre sahip telefona yaraşır biçimde 2.5 mm standart ses jack‘ı olarak yer alıyor. Eğer bundan memnun kalmadıysanız Bluetooth 2.0 desteğini sunan telefonda A2DP desteği sayesinde stereo Bluetooth kulaklık-mikrofon keyfi yaşamak da mümkün. Kablolu kulaklık takarak dilerseniz RDS destekli radyonun da keyfini sürebilirsiniz. Bu özellikleriyle Nokia E71, iş dünyasını cezp ettiği kadar mesaj tutkunu gençleri de mest edebilecek yeteneklere sahip.


Pil performansı beklenenin üzerinde

Şarj konusunda yaptığımız gerçek hayat testi sonuçları çok enteresan sonuçlandı. WiFi, GPS ve EDGE gibi bağlantıları kullanıp bir de üzerine telefonda çene çaldığımız 2 gün sonunda cihaz ancak şarja ihtiyaç duydu -ki bu süre oldukça ideal ve sevindirici. Bunda telefonun arka kapağının altında başarılı bir şekilde gizlenmiş olan Communicator sınıfı 1500 mAh pilin büyük etkisi var. 369 MHz hızında bir ARM 11 işlemciye sahip olan cihazın bekleme süresi 17 gün, konuşma süresi ise 10,5 saat.

{pagebreak::Fiyat}

Fiyat

E71 bahsi geçen özellikleri ve tasarımıyla, benzerlerine ve özellikle de iş telefonu olarak nam salmış olan BlackBerry’nin ensesi kalın Bold’una açık bir mesaj veriyor. iPhone ile Amerika’da akıllı telefon arenasında mücadele eden BB, Avrupa’da da Nokia E serisiyle boğuşacak gibi görünüyor. TurkcellPDA sınıfında sunulan cihazın Turkcell müşterilerine 12 ay sözleşmeli ücreti, aylık 83 TL ödemeyi taahhütü gerektiriyor.

Ses çıkışı için 2.5 mm ses jack’ı ve E71’in memnun bırakan inceliği

Eğer faturanız bu seviyelerdeyse cihazı bir nevi ücretsiz olarak ya da Hepsiburada.com üzerinden havale ile 931 TL’ye KDV dahil alabilirsiniz. Kutu içeriğinde kulaklık, data kablosu, deri kılıf, şarj cihazı ve 2GB microSD hafıza kartı bulunan cihazı sadece iş dünyası kullanıcıları değil, son kullanıcılar da tercih edebilir.

{pagebreak::Teknik Özellikler}


Ülkemizde ağırlıklı olarak satışta bulunan rengiyle E71

Nokia E71 Akıllı Cep Telefonu
Ağırlık: 127 Gram
Ekran: 2,36 inç, 320 x 240 piksel
Kamera: 3,15 MP
Video: MPEG4/RV/H.263/3GP
Ses: MP3/AAC/MPEG4
Ofis: Word, Excel, PowerPoint, PDF Görüntüleyici
Bağlantı: 3G, HSDPA, EDGE, Bluetooth 2.0
Diğer: GPS, RDS destekli FM radyo, 1500 mAh pil
İşletim sistemi: Symbian OS 9.2, Series 60 v3.1 UI
Fiyat: 389,00 € + KDV

Güncel fiyatı öğrenmek ve ürünü satın almak için tıklayın.

:: Nokia E71 hakkındaki düşüncelerinizi burada paylaşabilirsiniz.

Bilgi için: Nokia Türkiye

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam