Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Nokia N8 İncelemesi

Ana sayfa /

Symbian^3 işletim sistemine sahip ilk akıllı telefon olan Nokia N8, hızla değişen mobil dünyaya ayak uydurabilmek adına, Finlandiyalı üretici için kilometre taşı sayılabilecek cihazlardan. Emektar mobil işletim sisteminin baştan aşağı yenilendiği ve Symbian^3 adını aldığı sistem, bir akıllı telefondan beklenebilecek hemen her özelliğe fazlası ile sahip.

Dış Görünüm ve Tasarım

Nokia N8’in dış tasarım anlamında, Nokia’nın alışıldık çizgisinin biraz daha dışına taştığını görüyoruz. Yumuşak ve keskin hatların birlikte kullanıldığı cihazda bütünlük, tüm tasarıma yayılmaya çalışılmış. Öyle ki batarya yuvası bile iPhone’da olduğu gibi kasanın içersine gizlenmiş. Ancak Nokia’nın bu konuda iPhone’u örnek aldığını söylesek, aşırı yanlı bir tutum sergilemiş oluruz. Zira cihazın en altına konumlandırılan batarya yuvası kapağı, iki küçük vida ile sabitlenmiş ve çıkarması son derece kolay. İyi düşünülmüş bu durum, kronik arka kapak sorunlarını da peşinen önlemiş oluyor. Şunu da belirtemeden geçmeyelim; pil yuvasını tutan vidaları sökmek, cihazı garanti kapsamı dışında bırakmıyor.

Reklam
Reklam


Klavyenin çoklu dokunmatik desteği de bulunmuyor.

Nokia N8 boyut olarak X6 ile N97 arasında kalmış bir cihaz. 113.5 x 59.12 x 12.9 mm ölçülerindeki telefonun, Nokia adına bugüne kadar üretilmiş en ince dokunmatik ekranlı akıllı telefon olmak gibi bir önemi de var. Cihazın avuca oturan bir yapısı var ve genel olarak birçok özelliği, tek el ile kullanıma uygun tasarlanmış. Tamamı metalık kaplı dış yüzey, kalite ve sağlamlık hissi uyandırıyor.

{pagebreak::Donanım}

Donanım

Cihaz ilk duyurulduğu günden itibaren yurtdışı kaynaklı küçük test videolarını hep birlikte izleme fırsatı bulmuştuk. Birçok kullanıcının tepkisini çeken, nispeten zayıf işlemci, meraklılarını N8’in Nokia adına yine ciddi bir hayal kırıklığı olabileceği endişesine sevk etmişti. Ancak yapılan testlerde cihaz bu endişelerin hemen hepsini silmeyi başardı. Symbian^3 yüklü N8, özellikle görsel anlamda rakiplerinden hiç de geri kalmayan işlerin üstesinden gelmeyi başarıyor.


16 GB dahili hafızanın yanında 32 GB’a kadar destekli microSD kart yuvası da ihmal edilmemiş.

Elbette ki OpenVG 1.1 ve OpenGL ES 2.0 destekli 3D grafik hızlandırıcı cihazın önemli bir artısı. Ancak N8 bir akıllı telefon ise ön yüklü yazılımlarda sergilenen performansı yeterli görmek mantıklı olmayacaktır. Hele ki rakiplerin 1 GHz işlemci sınırını aştığı, işlem kapasiteleri ile bilgisayarlarla yarışır düzeye geldiği şu günlerde bu durum, N8’i üst düzey akıllı telefonlar kategorisinde ciddi anlamda zorlayacaktır. Buradan hareketle belki de, Nokia’nın asıl bombasını henüz patlatmadığını söyleyebiliriz.

{pagebreak::Bağlantı Özellikleri}

Bağlantı Özellikleri

Telefonun bağlantı özellikleri de bir hayli güçlü. Nokia adeta bu cihazda kendi standartlarını yeniden oluşturarak bir anlamda gövde gösterisi yapmış. N8’in Bluetooth 3.0 özelliği bulunuyor. HDMI mini C bağlantısı ve MTP desteği multimedya anlamında N8’i ayrıcalıklı kılan yeteneklerden.

 


Gri,beyaz, yeşil, mavi ve turuncu olmak üzere 5 farklı renk seçeneği bulunuyor.

USB üzerinden şarj olabilen telefonun şarj adaptörü de Micro USB. USB 2.0 destekli bu birim üzerinden hızlı bir şekilde veri aktarımı yapabilmek olanaklı. Ses ve görüntü çıkışı olarak ise bir Nokia klasiği haline gelen 3.5 mm jack yuvası tercih edilmiş.

A-GPS özelliği bulunan Nokia N8’in Wi-Fi ağlarına maksimum verimlilik ile bağlanabilmesi için cihazda 802.11 n destekli yonga seti kullanılmış. Şebeke tabanlı internet konusunda da bir hayli zengin olan akıllı telefonun, HSDPA ile 10.2 Mbps’e kadar indirme yapabildiğini de belirtmeden geçmeyelim.

{pagebreak::Eğlence Özellikleri ve Çoklu Ortam}

Eğlence Özellikleri ve Çoklu Ortam

Nokia N8 Symbian^3 ile donatılmış ciddi bir akıllı telefon görünümünde olsa da aslında karakterinde tam bir eğlence telefonu. 12 Megapiksellik kamera ve Dolby ses sistemi de işte tam olarak bunun bir göstergesi. 4000×3000 piksel çözünürlüğünde görüntü yakalayabilen cihazın, Carl Zeiss optik, Xenon Flash gibi ayrıntıları farkı hemen belli ediyor. Tabi bir de bu kameranın HD video kaydı özelliği bulunuyor. 25 fps’de 1280×720 piksel çözünürlüğünde video çekimi yapabilen telefonun, yakalanan görüntüyü HDMI çıkışı üzerinden Dolby Digital Plus ses kalitesi ile aktarabiliyor olmas bir hayli önemli bir ayrıntı.


400 saat bekleme, 12.5 saat konuşma ve HDMI üzerinden 6 saat video oynatabilme süresi.

Nokia N8’in 360×640 piksel çözünürlüğündeki AMOLED ekranı, kapasitif dokunmatik paneller ile donatılmış ve multitouch (çoklu dokunmatik) desteği bulunuyor. Güçlü ses ve görüntü teknolojisinin yanı sıra FM Transmitter, RDS FM Radyo, birçok formatı destekleyen çoklu ortam oynatıcı telefonun diğer önemli ayrıntıları.

{pagebreak::Mobil İnternet ve Dahası}

Mobil İnternet ve Dahası

Tüm Symbian sürümlerinde olduğu gibi Symbian^3’lü Nokia N8 de multitasking (çoklu işlem yapabilme) desteğine sahip. Symbian sıradanlığından biraz daha farklı bir arayüz ile kontrol edilebilen uygulama geçişlerine, yazılımların o anki durumlarından alınmış önizlemeler eklenmiş.

 


Pinch to zoom özelliğini sonunda Nokia markasını taşıyan bir cihazda görebildik.

Symbian^1’den alıştığımız bekleme ekranı, pek bir değişikliğe uğramadan aynı şekilde Symbian^3’te de yer alıyor. Değişiklik yaşamayan bir başka özellik de ekran klavyesi. Görsel anlamdaki küçük düzenlemelerin yanında üzerinde neredeyse hiçbir değişiklik yapılmamış.

{pagebreak::Mobil İnternet ve Dahası – 2}

Mobil İnternet ve Dahası – 2

Nokia N8 sosyal ağlara erişim konusunda da bir hayli başarılı. Özellikle widget desteği cihazı geniş bir üçüncü şahıs yazılım arşivinin tam ortasına oturtuyor. Gözle görünür olmasa da işleyişte pek de fark edilmeyen detaylar yok değil. Nokia E72 ve X6’da da kullanılan 7.2 sürüm numaralı tarayıcı ve WRT uygulayıcısını kullanan telefon, yatay modda araç çubuğunun sağa alınması gibi farklılıklara sahip.


Yan kısımlardaki vidalar söküldükten sonra bataryayı çıkarmak çocuk oyuncağı.

Cihazın web tarayıcısında Flash Lite 4 desteği bulunuyor. Adobe ve Nokia cephesinden gelen açıklamalarda Symbian^3 ile birlikte Flash 10.1’in de aktif edilmiş olacağına dair bilgiler gelmişti. Bu da güncellemeler ile birlikte telefonda daha birçok değişikliğin yaşanabileceğini gösteriyor.

Akıllı telefonun web tarayıcısı birçok konuda ciddi üstünlüklere sahip. Özellikle Symbian’lı cihazların en çok şikâyet alan sorunu olan sayfaların akıcı bir şekilde görüntülenememesi Nokia N8’de gözlenmiyor. Buna karşın ram tüketimi, işlemcinin kullanımı gibi durumlar neredeyse yarı yarıya azalma göstermiş.

Genel manada birçok alanda son derece başarılı olduğunu gözlemlediğimiz N8’in piyasaya çıkışına dair çeşitli söylentiler var. Ancak cihazın Ağustos ayından önce kullanıcılara sunulmuş olması pek beklenmiyor.

:: Nokia N8’in beğendiğiniz ve beğenmediğiniz özellikleri neler?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam