Sizlere daha önce çeşitli haberlerle duyurduğumuz üzere Nokia’nın XpressMusic serisi telefonlarının amiral gemisi niteliğindeki ilk tam dokunmatik ekranlı 5800, şirketi bu kriz ortamında küresel olarak memnun eden satış rakamlarına ulaştı.
5800XM ile zamanın dokunmatik mobil teknlojisine bir adım geriden de olsa ayak uyduran Nokia, bu alandaki ilk ürünü 5800XM ile birçok kullanıcı tarafından yaygın olarak kabul görmüş bir takım hatalar yapmış görünüyor. Şimdi bu hatalara yakından bakalım.
{pagebreak::İnternet Radyo Desteği}
İnternet Radyo Desteği
XpressMusic sloganıyla satılan bir cihaz olan 5800XM, kablosuz dahil tüm güncel bağlantı birimlerini desteklediği halde internet radyosunu desteklemiyor. Bulundurmadığı gibi oldukça güzel işler çıkartan Nokia Beta Labs tarafından da hala yayınlanmamış olması kafalarda soru işaret oluşturuyor.
{pagebreak::Yetersiz Dahili Hafıza}
Yetersiz Dahili Hafıza
Dahili hafıza deyince aklınıza ilk etapta genişleme yuvasına takılan MicroSD hafıza gelmesin. Nokia Symbian S60 3. sürüm cihazlarda 128MB flash kullanmayı tercih ediyordu bugüne kadar. Bu sayede gelişmiş üçüncü şahıs yazılım desteğini özgürce cihaz hafızasında kullanabiliyordunuz.
Bu sayede kartın çıkarılması işlernizin aksamasına neden olmuyordu. Ancak Nokia’nın S60 5. sürüm ilk telefonu olan 5800XM 88MB‘lık flash bellek ile geliyor. Kullanıcılara kalan kullanım alanıysa sadece 40MB.
{pagebreak::Kullanışsız Kaydırma İşlemi}
Kullanışsız Kaydırma İşlemi
Dokunmatik ekranlı mobil cihazlara farklı bir soluk getiren iPhone ile kıyaslandığında 5800XM sadece ekran klavyesi olarak geride kalmış bir cihaz olarak göze çarpıyor.
Apple’ın iPhone’da kullandığı Safari Web tarayıcısı ile sayfalarda gezinirken kaydırma işlemi son derece kolay ve bağımsızken, 5800XM ile masaüstü bilgisayarlardan kalma bir kaydırma çubuğu kullanmanız gerekiyor.
{pagebreak::Zayıf Ekran Klavyesi}
Zayıf Ekran Klavyesi
Her ne kadar kıyaslanmasını doğru bulmuyor olsak da ekran klavyesi iPhone ile kıyaslandığında 5800XM ilk kullanımda birkaç yıl öncesine ait dokunmatik teknolojileri hatırlatıyor. Aslında buradaki en önemli fark Nokia’nın baskı duyarlılığa (resistive), Apple’ın ise elektrostatik duyarlılığa (capacitive) ekran teknolojisini kullanması. Bu iki teknoloji arasında ciddi fark var.
Baskıya duyarlı teknoloji neredeyse tüm avuçiçi bilgisayarlarda şimdiye dek kullanılan teknolojinin ta kendisi. Bu teknoloji stylus ile kullanımı daha kolay kılıyor. Kapasitif teknolojisinde ise sadece parmaklarınız işe yarıyor ancak hassasiyeti çok daha yüksek. Symbian’lı kapasitif ekrana sahip telefon modellerini görmek için şimdilik biraz daha beklememiz gerekecek.
{pagebreak::Düşük Kamera Performansı}
Düşük Kamera Performansı
5800XM Nokia’nın XpressMusic sınıfı için yeterli kapasitede bir cihaz olmasına karşın bazı noktalarda ilk olması itibariyle kimi ayrıcalıklara sahip olması sevindirici olabilirdi.
Şüphesiz bunlar arasında en önemlisi kamera resim kalitesi. 3.2MP Carl Zeiss optiğe sahip kamera CMOS sensöre sahip. Çift led flaşa sahip olan 5800XM kendinden önceki cihazların sunduğu performanstan uzak olması hayal kırıklığına yol açtı.
{pagebreak::Qwerty Modunda Sınırlama}
Qwerty Modunda Sınırlama
5800XM’in tam ekran klavyesi son derece başarılı bir performansa sahip. Nokia’nın genellikle E serisi modellerinde sunduğu sözlük tabanlı yazma yardımcısı ya da doğrulama sistemi 5800XM’de ne yazık ki bulunmuyor.
Kullanıcılardan gelen Nokia’nın bu konuda iPhone’u örnek aldığı yönündeki söylentileri ne kadar gerçeği yansıtıyor bilinmez ancak biz hala firmware güncellemesiyle bu desteğin sağlanacağını bekleyen iyimser kesimdeyiz.
{pagebreak::Kronik Hoparlör Arızası}
Kronik Hoparlör Arızası
Nokia tarafından doğrulanan ve ülkemizde satılan bazı 5800XM modellerini de kapsayan kronik bir hoparlör arızası artık herkesin aklındaki soru işaretlerinin başını çekiyor.
Nokia ortaya çıkan bu durum karşısında gecikmeden arızayı ücretsiz düzelteceğini açıklamış olsa da bir müzik telefonu için en son beklenecek arızalardan bir tanesi olduğu söylenebilir.
{pagebreak::Ucuz Görünümlü Kasa}
Sağlam Ama Ucuz Görünümlü Kasa
Kullanıcıların (her ne kadar doğru olmasa da) 5800XM’i en çok göz önünde olan iPhone ile kıyaslamaları dış kasa sorununu daha çok göz önüne getiriyor.
Nokia’nın müzik telefonlarında belirli bir standarttan sapmamış olması her kullanıcı tarafından bilinmiyor ve bu durum 5800XM’in dezavantaj puan hanesine 1 puan daha eklenmesine neden oluyor.
{pagebreak::Grafik Hızlandırması Nerede?}
Grafik Hızlandırması Nerede?
Nokia bugüne kadar tüm Symbian modellerinde donanım desteğinden kaçınmayarak olabildiğince üst düzey ve hızlı akıllı telefonları piyasaya sürdü. Özellikle son dönemde çıkan N serisi modellerde tanık olduğumuz üzere teknik özellik anlamında ne kadar derine inerseniz o kadar ciddi bir çalışma ürünü olduğunu kolaylıkla görebiliyorsunuz.
Ancak Nokia 5800XM’de sanki biraz cimri davranmış. iPhone ile farklı mecralara doğru yol alan mobil eğlence pazarında 3D hızlandırıcı bulunmayan bir eğlence telefonunun sunulması Nokia adına eksi olarak görülebilir.
{pagebreak::Yetersiz RAM}
Yetersiz RAM
RAM’ler bilgisayarların olduğu kadar Symbian cihazları için de önemli bir bileşen. Son dönemde S60 3. sürüm cihazlarında 128MB altında RAM kullanmamaya özen gösteren Nokia kullanıcılara da ilk açılışta neredeyse 90MB’a kadar kullanılabilir bir alan sunuyordu. 5800XM’in ilk açılıştaki RAM oranıysa sadece 54MB. iPlayer widget’leri ve Flash Lite uygulamaları konusunda iddialı olan Nokia yüksek RAM gerektiren bu uygulamalar için nasıl bir strateji izliyor merak konusu.
Ancak yine de 5800XM’in Nokia’nın üst seviye bir cihazı olmadığını belirtelim. Beklentinin bu denli büyük olmasının sebebi henüz Nokia’nın büyük bombasını patlatmamasından kaynaklanıyor da diyebiliriz. N97 ya tüm suların durulmasını sağlayacak ya da Nokia’nın karizmasını ciddi biçimde sarsacak. Ki gelen ilk bilgiler N97’nin de aynı RAM miktarını sunacağı yönünde. Daha da şaşırtıcısı ise N97 işlemcisinin, 5800’ın 369 MHz’lik işlemcisinden sadece 65 MHz daha hızlı, yani 434 MHz saat hızı sunacak olması. Bekleyelim görelim.
:: Nokia 5800XM hakkındaki olumlu tecrübelerinizi burada paylaşabilirsiniz.
Ahmet Gözütok (Forum: alabula)
{{user}} {{datetime}}
{{text}}