Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

NVIDIA’nın Büyük Açmazı

Ana sayfa /

Grafik işlemci pazarı yeni bir yola giriyor. Ayrı olarak satılan ekran kartları her zaman üst seviye kullanıcıların ilgisini çekecek olsa da, standart kullanıcıların ekran kartlarına duyduğu ihtiyaç yakın gelecekte ortadan kalkacak gibi gözüküyor.

Bunun sebebi ise işlemcilerle, grafik işlemcilerin artık yavaş yavaş bir araya gelmesi. (NVIDIA CEO’sundan Çarpıcı Kehanet)

İlk kez Intel’in son kullanıcıya ulaştırdığı ve yeni nesil Sandy Bridge mimarisinde de en büyük koz olarak süreceği, AMD’nin de Fusion adını verdiği proje ile bir süredir üzerinde çalıştığı bu akım yakın geleceğin standardı olacak.

Reklam
Reklam

 

Yakın gelecekte orta ve giriş seviye ekran kartlarına ihtiyaç kalmayabilir

 

Sadece GPU

Piyasaya ekran kartı olarak değil de grafik işlemci olarak bakıldığında, sektörün lideri konumunda olan Intel’in aslen CPU işiyle tanındığını bilmeyen yok.

Aynı şekilde, ATI’yi satın alan AMD’nin de asıl uzmanlık alanı işlemciler. Bu iki firma da bu özellikleri nedeniyle işlemci – grafik işlemci entegrasyonu konusunda daha rahat hareket edebiliyorlar.

Orta ve giriş seviyesi ekran kartlarını yakın bir gelecekte ortadan kaldırabilecek bu teknoloji yarışında şu an için en geride gözüken marka ise NVIDIA.

{pagebreak::NVIDIA CPU}

NVIDIA CPU

Bilindiği üzere NVIDIA sadece grafik işlemci üreten bir firma. Daha önceden hakkında çok sayıda dedikodu ve söylenti çıksa da, NVIDIA işlemci üretmiyor.

Aslına bakılacak olursa, üretemiyor desek daha doğru olur. Bunun sebebi ise NVIDIA’nın AMD ve Intel işlemcileri ile aynı görevleri görmesini sağlayacak önemli x86 lisanslarından hiçbirine sahip olmaması.(NVIDIA Neler Planlıyor?)

Böylece NVIDIA, Windows başta olmak üzere dünyada büyük oranda kullanılan yazılımlara destek veren mimariye sahip x86 işlemcilerini üretemiyor.

 

NVIDIA Tegra, GeForce GPU ve ARM CPU’dan oluşuyor

 

x86’ya Gerek Var

GPU teknolojilerinde yıllardır en üst düzey markalardan biri olan NVIDIA’nın işlemci – grafik işlemci entegrasyonunu öngörememesi düşünülemez elbette.

NVIDIA’nın üst düzey yöneticilerinden Michael Hara, 2009 yılında şirket ortaklarına yaptığı bir açıklamada, eninde sonunda böyle bir yola girmek zorunda kalacaklarını belirtmişti.

NVIDIA’nın ARM ile ortak geliştirdiği ve günümüzün CPU-GPU bileşimlerine benzer bir yapıda olan Tegra modellerinde olduğu gibi x86 pazarına da girilmesinin gerekeceği, bir süredir NVIDIA yönetiminin farkında olduğu bir olay.

{pagebreak::Üretim Kolay Değil}

Üretim Kolay Değil

NVIDIA’nın x86 yerine ARM ile yola devam etmesi bir seçenek olarak gözükse de bu konuda çok büyük bir sıkıntı bulunuyor.

İngiltere merkezli ARM sadece işlemci mimarisi lisansları veren bir firma, yani ARM yonga üretmiyor. Böyle olunca NVIDIA’nın da eli kolu bağlı kalmış oluyor.

Rakiplere bakıldığında ise işlerinin NVIDIA’dan daha kolay olduğunu görüyoruz. Gerekli x86 lisanslarına sahip olan Intel ve AMD üretimlerini kendi içlerinde yapıyorlar.

Lisans Tartışmaları

AMD yakın zaman önce üretimde farklı bir yol izlemeye karar vermişti. Kendi içindeki üretim bölümünü ayırarak farklı bir şirket olmasını sağlayan AMD, üretimi bu diğer şirket üzerinden yapmaya başladı.

 

AMD’nin üretimi başka bir şirkete devretmesi büyük tartışma yaratmıştı

 

AMD’nin yonga üretimi artık Abu Dabi’li bir firma ile ortak kurdukları bu şirketin elinde. AMD’nin üretimi kendi bünyesinden ayrılan bu şirkete devretmesi x86 lisansları açısından çok büyük bir tartışma yaratmıştı.

AMD Bile Sorun Yaşadı

Intel, x86 lisanslarının bu yeni şirkete değil sadece AMD’ye ait olduğunu ve üretimin durdurulması gerektiğini açıklamıştı. Ancak AMD yasal yollardan haklılığını ispatlayınca üretim süreci aksamadan devam etmişti.

x86 lisanslarını elinde bulundurmasına rağmen AMD’nin bile böyle bir sorun yaşaması, NVIDIA gibi büyük bir oyuncunun bu lisanslarla tasarım yapmasının çok daha büyük problemlere neden olabileceğini tahmin etmeyi kolaylaştırıyor.

{pagebreak::Seçenekler Kısıtlı}

Seçenekler Kısıtlı

NVIDIA’nın önündeki seçenekler çok kısıtlı. Bir x86 işlemci lisansı alabilmek için NVIDIA’nın başvurabileceği tek yer Intel.

NVIDIA için iyi haber ise Intel’in Atom serisi işlemcilerini olabildiğince çok platforma sokmak istemesi. Bu yüzden Intel tarihinde ilk defa yonga üretimini kendi dışında bir firmaya, Tayvan merkezli TSMC’ye verdi.

Akıllı telefonlar başta olmak üzere tüm taşınabilir cihazlar için farklı ve özel yongalar üretilmesi gerektiğinin farkına varan Intel, bunun en kolay yolunun üçüncü parti firmaların Atom mimarisi çevresinde kendi yonga tasarımlarını oluşturması olduğunu düşündü.

Intel – NVIDIA İlişkileri

Uzaktan bakıldığında bu üçüncü parti firmalardan birinin NVIDIA olabileceği rahatlıkla söylenebilir. Ancak daha derine inildiğinde bunun hiç de kolay olmayacağı görülüyor. Bunun sebebi ise Intel ile NVIDIA’nın arasının hiç de iyi olmaması.

Bundan birkaç yıl önce Nforce yonga seti nedeniyle araları bozulan iki şirketin ilişkileri bugüne kadar bir türlü düzelemedi.

 

Intel’s Insides adlı site Intel ile sürekli dalga geçiyor

 

Birbirlerini Sevmiyorlar

Öyle ki NVIDIA, Intel ile sürekli dalga geçen Intel’s Insides adlı bir karikatür sitesine bile resmen destek vermekten kaçınmıyor.

Bu yüzden, Intel Atom çekirdeklerinin lisanslarını üçüncü parti firmalara verecek olsa bile, NVIDIA’nın bunların ancak sonuncusu olabileceği söylenebilir.

İki şirket arasındaki durum bu şekilde devam ettikçe, NVIDIA’nın yapabileceği en iyi şey Atom serisine rakip olan başka platformlara grafik yongası desteği vermesi olur.

{pagebreak::Son Bir Umut}

Son Bir Umut

Tüm bunlara rağmen, NVIDIA’nın x86 tabanlı bir CPU-GPU kombinasyonu üretebilmesi için ufak da olsa bir umut var.

Intel’in başı uzunca bir süredir ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ile dertte. FTC’nin gözleri sürekli Intel’in üzerinde.

Şirketin tekel oluşturduğu iddialarını büyük bir dikkatle izleyen FTC, en ufak bir olayı bile çok yakından inceliyor.

 

FTC, Intel’in her adımını inceliyor

Intel Mecbur Kalabilir

İşlemci pazarında haksız rekabete yol açtığı nedeniyle AMD’ye 1 milyar dolar ödeme yapılmasına neden olan FTC, şimdi de Intel’in grafik işlemci pazarında tekel oluşturmaya çalışıp çalışmadığını derinlemesine araştırıyor.

Uzun lafın kısası, Intel ABD yetkililerinin zorlaması ile başka bir ceza ödememek için NVIDIA’ya x86 lisansı vermek zorunda kalabilir.

{pagebreak::ARM’nin Başarısı}

ARM’nin Başarısı

Intel’in lisans vermemesi durumunda NVIDIA’nın önünde çok ufak bir olasılık daha kalıyor. NVIDIA’nın x86 kodlarını okuyabilen bir kod çevirici teknolojisine sahip bir yonga üretebilme ihtimali var.

Aslına bakılacak olursa, bu yaklaşım hiç de yeni değil. 2000’li yılların başında Transmeta adlı bir şirket Crusoe adını verdiği bir işlemci modeli çıkarmıştı.

Bu işlemciler, x86 mimarisine sahip olmasalar da üzerlerindeki kod çevirici ile x86 kodlarını da okuyabiliyorlardı.

Transmeta daha sonra 2009 yılında başarısız olup kapanmış olsa da Crusoe yongalarının çalıştıkları ve kod çevirme işlemini yapabildikleri biliniyor.

 

ARM taşınabilir cihazlarda büyük bir başarı gösteriyor

x86 – ARM Yarışı

NVIDIA’nın ARM tabanlı ve x86 kodlarını da çevirebilecek bir yonga üzerinde çalıştığına dair dedikodular daha önce ortaya atılmıştı. Ancak normalden daha fazla güç harcayacak bu yonga, güç tasarrufunun büyük önem kazandığı günümüzde hiç de hoş karşılanmaz.

Öte yandan, NVIDIA hiçbir zaman x86 lisansı almak için uğraşmayabilir. NVIDIA CEO‘su Jen Hsung Huang ARM mimarisinin geleceğin en önemli CPU mimarisi olacağını dile getirmişti.

Mobil Segment

Mobil segmentte ARM mimarisinin Intel‘den önde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz fakat PC’ler için aynı şeyi söylemek imkansız.

Yakın gelecekte ARM tabanlı PC’lerin Intel ile rekabetini görebiliriz. NVIDIA’nın geleceği x86 ve ARM arasındaki yarışa bağlı demek çok da abartı olmaz.

 

:: NVIDIA sizce bu konuda nasıl bir adım atmalı?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam