Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Okul çocukları, uzun bacaklı dev bir penguen fosili keşfetti

Ana sayfa / Popüler Bilim

Bir grup çocuk, yaz kampında deneyimli arkeologlarla keşfe çıktı ve dev bir penguen fosili buldular. Üstelik bu keşif, Ocak 2006’ya kadar uzanıyor. O tarihte ekip, Yeni Zelanda‘nın Waikato kentinde fosil avına çıktı. Bu tür faaliyetler için sıcak bir nokta olan Kawhia limanına kanoyla gittiler. Hamilton genç doğa bilimci kulüp gezilerinde düzenli olarak yaptıkları gibi ekip, kabuklu deniz ürünleri ve benzerlerine ait fosiller bulmayı umuyordu. Ancak sonuç başka çıktı…

28 bin yıllık mağara aslanı: Bıyıkları bile duruyor!

Yakutya'da bir fildişi avcısı mağara aslanı fosili buldu. Bilim insanları, fosilin 1-2 aylıkken öldüğünü ve 28 bin yıllık olduğunu gösterdi.

Dev penguen yeni bir tür

Fosil ekibi eve gitmeden hemen önce kanoları bıraktıkları yerin yakınında bir şey fark etti. Bu, tarih öncesi kabuklulara benzemiyordu ama bir fosildi. Keşiften bir ay sonra ekip, çeşitli ekipmanlarla bölgeye geri döndü. Çocuklar ve uzmanlar, bir gün boyunca fosili kumtaşlarından keserek çıkardı. Fosili Waikato Müzesine bağışladılar. Massey Üniversitesi ve Bruce Müzesinden araştırmacılar fosil üzerinde çalışmaya başladı.

Reklam
Reklam

Dev penguen 1,4 metre boyda. (Görsel: Simone Giovanardi)

Kısa süre içinde arkeologlardan biri, eski bir dev penguenin en eksiksiz fosilleşmiş iskeleti olarak tanımladı. Ekip çalışmayı Vertebrate Palaeontology dergisinde yayımladı. The Guardian‘ın haberine göre keşif, bilim insanlarının doğa tarihindeki bazı boşlukları doldurmasına yardımcı oluyor. Penguen türleri, neredeyse dinozorların çağına kadar uzanan bir fosil kaydına sahip. Bu nedenle, geçmişin ve günümüzün ekolojisi hakkında çok şey söyleyebilir.

Fosili bu kayadan çıkardılar. (Foto: Mike Safey)

Massey’den zoolog Dr. Daniel Thomas, penguenin 27.3 ila 34.6 milyon yıl önce yaşadığını söyledi. Ayrıca Waikato’nun çoğunun su altında olduğu bir zamanda yaşadığını belirtti. Thomas, “Penguen, Kairuku dev penguenlerine benziyor ancak çok daha uzun bacakları var. Bu yüzden waewaeroa olarak adlandırıyoruz.” dedi.

Fosil, çamurda iyi korunmuş haldeydi. (Foto: Mike Safey)

Bacaklarının uzunluğu nedeniyle bu tür diğer antik dev penguenlerden daha uzun boyluydu. Ayak ucundan gaga ucuna kadar 1,6 metre, ayakta dururken ise 1,4 metre boyunda olduğu tahmin ediliyor. Bu da ne kadar hızlı yüzebileceğini ve derine dalabileceğini etkilemiş olacak.

Kairuku waewaeroa ile imparator penguen Aptenodytes forsteri’nin iskelet ve boyut karşılaştırması.(Foto: Journal of Vertebrate Paleontology)

Yeni Zelanda’daki dev penguenlerin varlığı hakkında çok az şey biliniyor. Dolayısıyla bu yeni bulgu, penguenlerin nasıl adapte olduğu ve evrimi hakkında bilgi verecektir. Bu arada, yeni bir penguen türünü keşfeden Hamilton genç doğa bilimci kulübünün çocukları büyük gurur yaşıyor. Keşif sırasında 13 yaşında olan Steffan Safey, “Çocukken yaptığımız bir keşfin bugün akademiye katkıda bulunduğunu ve yeni bir tür olduğunu bilmek olağanüstü.” dedi.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam