Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

OLED’de Siyah Gibi Siyah

Ana sayfa /

Şimdi 100.000:1 karşıtlık korkunç bir rakam gibi görünüyor; peki yılların LCD’sinde olmayıp da OLED’de olan ne ola ki böylesine yüksek değerler ortaya çıkabilir? İşin teknik bir izahı var elbette. LCD panel en çok enerjiyi tamamen siyah renk verirken çeker. Çünkü arka panelden gelen ışık minik pikseller tarafından özel bir hareketle tamamen kapatılır ve ışık geçmez; biz de orayı siyah görürüz. Beyaz için ise tamamen hücreler serbest kalıp açılır. Bu da en düşük güç çekilen aşamadır. Dolayısıyla LCD panelin karşıtlığı en düşük ışıklı yer ile en yüksek ışıklı yere bakılarak ölçüldüğünden ve mükemmel olarak kapanan hücreler olmadığı için her zaman siyahın kalitesine bağlıdır. Işık sızdırmayan siyah, iyi siyahtır.

OLED Gücü: Ne Yardan, Ne Serden

Reklam
Reklam

OLED ise farklı bir çalışma mantığına sahip olduğu için her iki alanda da, hem karşıtlık hem de incelikte üstün yanlar barındırıyor. Teknik fark, OLED ekranlarda bir arka ışık kullanılmaması. Panelin kendisi piksel seviyesinde istenilen renkte ışık ürettiği için doğrudan panelde etkin olan kısımlar ışık yayıyor. Dolayısıyla, teknik olarak, aydınlatılmayan yerler tamamen ışıksız ve siyah kaldığı için karşıtlık değeri çok daha yüksek oluyor.

Epson Neler Yapıyor?

Epson bu konudaki gayretlerini sürekli ilerleterek 50.000 saate kadar yarı ömrü olan OLED ekranlar üretmiş durumda. Şu an için "Nihaî Siyah" adıyla (The Ultimate Black) anılan projede 800×480 piksellik ve 8 inçlik ekranlar mevcut. En büyük ilerleme, tabii ki şu an için sadece siyah kalitesi ve OLED ömründe elde edilmiş. Zira, OLED teknolojisi ilk tanıtıldığında en büyük eksikliği çok kısa bir yarı ömrü olmasıydı.

Bilgi İçin: Epson
SDN – http://shiftdelete.net

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam