Internet ve sosyal medyanın yoğun şekilde kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, online kişilikler üzerinde de sıkça tartışılmaya başlandı. MasterCard çokça tartışılan online kişiliklerle ilgili “Dijital Paylaşım ve Güven Projesi” adı altında bir araştırma yaparak, sosyal medya kullanıcılarının gerçek hayatlarından bağımsız online kişiliklerini belirledi.
İnternet kullanıcıları 5 kişilik altında toplanıyor
Açık Paylaşımcılar
Online tüketicilerin yüzde 21’i, ağırlıklı olarak erkeklerin yer aldığı (yüzde 60) bu kategoriye giriyor. Beşi arasında en dijital grup olan Açık Paylaşımcılar, online faaliyetlerinde risk almaktan kaçınmaya daha az meyilliler. Bunların yarısı günde 10 defadan fazla online oluyor ve kişisel bilgilerini paylaşırken karşılığında özel fiyatlar, erişim ve teklifler almayı bekliyor.
Salt Etkileşimciler
Bu kişilik (online tüketicilerin yüzde 21’i), en adanmış sosyal ağ kullanıcılarından bazılarını içine alsa da, bu kişiler teknolojiyi çok yakından takip etmiyorlar. Online alışveriş söz konusu olduğunda, bu kişilerin çoğunluğu (yüzde 80) ürünleri internet üzerinden araştırıyorsa da, yüzde 63’ü alışverişini gerçek mağazalardan yapmayı tercih ediyor.
Sadece Alışveriş Yapanlar
Bu online kişilik, alışveriş ve satın alımlarında bilgili olabilmek için yaptıkları araştırmalarda internete bel bağlıyor. Online tüm tüketicilerin yüzde 21’ini oluşturan bu internet kullanıcılarının çoğunluğu (yüzde 90) satın almadan önce ürünleri online olarak araştırırken yarısı da mağaza içindeyken cep telefonu ile en iyi fiyatları araştırıyor.
Pasif Kullanıcılar
Bu grubun üyeleri internetin değeri konusunda tam olarak ikna edilememiş durumdalar. Bu nedenle de Pasif Kullanıcılar, online kişilikler arasında internet ve sosyal medyada en az zaman geçirenlerden oluşuyor. Online tüketicilerin yüzde 20’sini içeren Pasif Kullanıcılar, sosyal ağlara daha az bağlanıyorlar.
Proaktif Koruyucular
Online tüm tüketicilerin yüzde 17’sini oluşturan Proaktif Kullanıcılar, hedef kitle pazarlamasından fazlasıyla haberdarlar; yüzde 82’si pazarlamacıların arama ve tarama geçmişlerini baz alarak kendilerini hedefleyebileceğini biliyor.
:: Sizin online DNA’nız hangi gruba giriyor?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}