Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Online yurtdışı alışveriş rehberi!

Ana sayfa /

Ülkemizde internetten alışveriş yapma, her geçen gün daha da büyüyor. İnternet kullanıcıları eskiden sadece yerel alışveriş sitelerini kullanırken, artık bu sitelerle beraber yurtdışı alışveriş sitelerine de ilgi göstermeye başladı.

Yurtdışı alışverişleri konusunda internette araştırma yapıldığında birçok bilgi insanları karşılıyor. İnsanların da doğal olarak bu kadar bilgi yığını arasında kafası karışıyor.

Amazon’dan beklenilen Türkiye hamlesi geldi!

Bizler de bunu göz önüne alarak daha iyi bir online yurtdışı alışveriş deneyimi yaşamanız için sıkça merak edilen sorulardan oluşan bir online yurtdışı alışveriş rehberi hazırladık. İşte karşınızda sıkça merak edilenler!

Reklam
Reklam

Online yurtdışı alışveriş rehberi

Gümrük olayı nedir?

Yurtdışından posta veya kargo yolu ile gelen ürünler için ülkemizde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanan bazı kurallar ve limitler var. Bunlara dikkat edilmediği taktirde ürününüz gümrüğe takılabilir veya yüksek vergi vb. çeşitli ücretlerle karşılaşarak ürün Türkiye’ye getirilirken sıkıntı çekebilirsiniz.

75 Euroya kadar vergi ücreti yok!

Yurtdışından tek seferde getireceğiniz 30 euro ve altında ücrete sahip ürünlerden vergi alınmıyor. Yani sadece varsa kargo ücreti ve ürün ücretini ödeyerek ürüne doğrudan sahip olabiliyorsunuz.

Ürünün ücreti 30 euro ve 1500 euro arasında ise ürünün fiyatına ek olarak vergisini de ödeyerek ürünü gümrükten geçirebilirsiniz.

AB ülkelerinden gelen kargolar için yüzde 18, diğer ülkelerden gelen kargolar için ise yüzde 20 oranında vergi uygulanıyor. Bu vergiyi ürün teslimi sırasında ödemeniz mümkün.

Vergi fiyatlarına ve gümrükten geçiş limitine kargo ücretleri dahil edilmiyor. Bunlara ek olarak kargonuzun en fazla 30 kg olması gerektiğini de belirtelim.

Yurtdışından bazı ürünlerin getirilmesinde kısıtlama var

Yurtdışındaki internet sitelerinden alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise ne tür ürünleri getirtebileceğinizdir.

Örneğin; ateşli silahlar, telekominikasyon ürünleri, ayakkabılar, tütünlü ürünler(elektronik sigara da dahil), bazı kozmetik ürünleri, sporcu gıdaları ve ilaçların ülkeye girişine izin verilmiyor ya da ek belgeler veya ücretlere tabi tutulabiliyor.

Yurtdışından yılda kaç kez ürün getirtebilirim?

2014 yılında alınan kararla beraber daha önce yılda 5 kere olan ürün getirtme hakkı artık sınırsız olarak uygulanıyor. Bir önceki sayfada açıkladığımız gümrük olayına dikkat ederek yurtdışından istediğiniz kadar kez ürün getirtebilirsiniz.

Ancak sınırsızlık hakkının sürekli olarak kullanılması sonucu ticari faaliyetler için yapılan alışverişlermiş gibi şüphe çekmesi durumunda bu hakkınıza kısıtlama getirilebiliyor.

Kargo ücreti ödeyecek miyim?

Yurtdışı alışveriş sitelerinde de ülkemizdeki alışveriş sitelerinde olduğu gibi kargo ücreti olayı var. Ancak yurtdışıdaki alışveriş sitelerinin birçoğu global çapta hizmet verdiği için kargo ücreti konusunda biraz daha esnek bir politika izliyor.

Bu sitelerde genellikle Free Shipping diye tabir edilen Ücretsiz Kargo imkanı sunuluyor. Ürün alacağınız sırada ürünün açıklamalarında Free Shipping ibaresini görüyorsanız o ürünün kargosu için tek kuruş ücret ödemezsiniz.

Eğer bu ibare yoksa bu konuda dikkatli olmanızda fayda var. Çünkü bazı yurtdışı alışveriş sitelerinde kargo konusunda fahiş fiyatlarla karşılaşmanız mümkün.

Kargonuzun takibi için ise site veya sitedeki satış yapan kullanıcılar size bir Tracking Number yani Takip Numarası veriyorlar. Yurtdışından gelen kargolarınızın evinize kadar teslimini ise PTT yapıyor.

Alışveriş yaptığınız siteye dikkat!

Yurtdışındaki alışveriş siteleri arasında da mağdur olmanıza sebebiyet verebilecek siteler var. Bu sitelerin bazıları ürünlerini doğrudan kendileri satarken bazı siteler ise sadece aracı olarak hizmet veriyorlar.

Özellikle aracı hizmeti veren sitelerde satıcılar hesap açarak kendileri ürünlerini sergileyip, satıyorlar. Bu tip aracı sitelerde sorun yaşamanız durumunda hem siteyle hem de ürünü aldığınız satıcıyla muhatap oluyorsunuz.

Bu nedenle aracı sitelerde bir sorunla karşılaşmamak için, ürün satın alacağınız satıcının önceki satışlarına ve yorumlarına göz atarak değerlendirme yapmanızda büyük fayda var.

Sanal kart kullanın!

Yurtdışı alışveriş sitelerinde ödeme yaparken güven sorunu yaşıyorsanız ve ileride kartınızdan habersiz ücret çekilmesi gibi bir korkunuz varsa uygulayacağınız yöntem çok basit.

Ödemelerinizi sanal kart kullanarak gerçekleştirin. Bu sayede kendinizi bir miktar da olsa garantiye alabilirsiniz.

:: Daha önce yurtdışından online alışveriş yaptınız mı? Yurtdışındaki sitelerden alışveriş yapmayı düşünüyor musunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam