Her teknolojik cihazın, hatta teknolojiyle hiçbir alakası olmayanların bile sahtesi mevcut. Özellikle AirPods gibi Apple ürünlerinin yan sanayi modelleriyle çok fazla karşılaşıyoruz. Kimi insanlar orijinalliği pek önemsemiyor, uzaktan bakılığında Apple kullanıcısı olarak gözükmüş olmanın zevkiyle yaşamak istiyor. Ancak çakma ürün kullanmak istemeyenler de orijinal olup olmadığı hususunda büyük hassasiyet gösteriyorlar.
Orijinal AirPods’u sahtesinden ayırt etmenin üç önemli yolunu listeledik.
AirPods seri numarasını Apple’dan kontrol edin
Apple, her ürününe benzersiz bir seri numarası veriyor. Bu numarayı resmi web sayfasından kontrol ederek cihazla ilgili tüm bilgileri doğrulayabiliyoruz. Orijinal AirPods ile sahtesini ayırt etmenin en garanti yolu budur. Seri no’yu kontrol ettiğinizde eğer kulaklığınıza ait bilgiler karşınıza çıkarsa, resmi demektir ve orijinaldir. Ancak hiçbir bilgi çıkmazsa Apple’da kayıtlı değildir, bu da sahte olduğu anlamına geliyor.
AirPods seri numarası bulmak için:
- iPhone veya iPad’inizden Ayarlar > Bluetooth’a girin
- Listede AirPods’unuzu bulun (örn: Can’ın AirPods’u)
- AirPods’unuzun yanındaki Bilgi düğmesine dokunduğunuzda seri numarasını görürsünüz
Şimdi “Apple Servis ve Destek Kapsamınızı Kontrol Edin” linkine tıklayın. Burada istenen yere seri numarasını yazın ve doğrulamayı başlatın.
Kulaklık ve şarj kutusu tasarımını inceleyin
AirPods’un tasarımı, orijinal olup olmadığını anlamadaki en etkili yöntemlerden biridir. Zira sahtesini yapanlar, kulaklığın delikleri, hizalaması, havalandırma kısımları gibi ince detaylarına dikkat etmezler. Bu bağlamda cihazınızın kutusunu kılı kırk yararcasına inceleyin, bir yazım yanlışı, baskı sorunları ve metinlerde pikselleşme fark ederseniz bilin ki sahte ürün kullanıyorsunuzdur.
Bir önemli nokta da renker. Çeşitli e-ticaret platformlarında siyah, sarı vb. renkte birçok Apple kulaklık satılıyor. Ancak AirPods ve AirPods Pro için bunların hiçbirisi geçerli değil. Apple güncel olarak yalnızca beyaz modeller satıyor. AirPods Max ise Uzay Grisi, Gümüş, Yeşil, Gök Mavisi ve Pembe olmak üzere beş renkle geliyor. Bunlar dışında başka hiçbir modeli “orijinal” adı altında satın almayın.
AirPods özellikleri çalışıyor mu?
Orijinal AirPods ile sahtesini ayırt etmenin bir başka yolu, özelliklerin çalışıp çalışmadığını kontrol etmek. Örneğin Apple’ın anında bağlantı sistemi sayesinde kulaklıkların kutusunu açar açmaz iPhone’unuza ya da iPad’inize bağlanırlar. Fakat bu özellik genellikle sahte AirPods’ta yoktur, kontrol ettiğinizde sizde de çalışmıyorsa orijinal kullanmıyorsunuz demektir.
Buna ek olarak orijinal kulaklık kullanıyorsanız, iPhone veya MacBook’a bağladığınız zaman Bluetooth ayarlarında cihaz adının hemen yanında AirPods simgesi belirmesi gerekiyor. Ancak herhangi bir simge görmüyorsanız bilin ki sahte kullanıyorsunuzdur. Ayrıca AirPods kutusunun şarj noktası Type-C veya Micro-USB ise yine sahte kullanıyorsunuz demektir, çünkü orijinallerin hepsinde Lightning girişi bulunuyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}