Kripto para birimleri hakkındaki tartışmaların ardı arkası kesilmezken, Afrika ülkesinden Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul etme kararı geldi. Orta Afrika Cumhuriyeti, Bitcoin’i CFA frangı ile birlikte resmi para birimi olarak kullanmaya başlayacağını duyurdu.
Orta Afrika Cumhuriyeti’nin ulusal meclisinde alınan yeni kararla birlikte, El Salvador’un ardından bir ülke daha Bitcoin’i yasallaştırmaya hazır olduğunu gösterdi. Oylama sonucunda kripto para birimine yönelik düzenleme yasasını kabul eden meclis, ülkenin iki farklı resmi para birimine sahip olacağını söyledi.
Bitcoin, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yasal ödeme aracı oldu
Orta Afrika Cumhuriyeti Devlet Bakanı ve Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Yetkilisi Obed Namsio tarafından gelen açıklama sonrasında Bitcoin’in yasal olarak kabul edildiği ifade edildi. Ulusal meclis ise bu hamlenin Orta Afrika Cumhuriyeti’ni “dünyanın en cesur ve vizyoner ülkeleri” listesine soktuğunu söyledi.
Orta Afrika Cumhuriyeti yetkilileri kripto para ile çok büyük bir adım attıklarına inansa da, ülke genelinde internete bile erişimin yetersiz olduğunu belirtmek gerekiyor. WorldData’nın 2019 verilerine göre Afrika ülkesinin sadece yüzde 4’ü internet erişimine sahip.
Ancak bu adımın, halihazırda diğer eski Fransız koloni ülkeleriyle aynı para birimini (CFA frangı) kullanan Orta Afrika Cumhuriyeti için finansal özgürlük sağlayabileceği düşünülüyor. Ayrıca ülkenin altın kaynaklarını kullanmak isteyen Rusya ve Fransa arasındaki gerilime şimdi de kripto para eklenmiş durumda.
Orta Afrika Cumhuriyeti’nin eski Başbakanı ve muhalefet milletvekili Martin Ziguélé, yasanın alkışlar içinde kabul edildiğini ifade etti. Ancak Ziguélé, en büyük ekonomilerin bile güvenmediği Bitcoin’e ilişkin yasayı eleştireceklerini söyledi.
Bildiğiniz üzere geçtiğimiz yıl El Salvador, Bitcoin’i yasal olarak kabul eden dünyanın ilk ülkesiydi. Ancak Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kurumlardan El Salvador’a yönelik açıklamalar gecikmemişti. IMF; finansal istikrar, finansal bütünlük ve tüketici haklarının korunması konusunda Bitcoin’in tehlikeli olabileceğini söylemişti.
Şimdilik sadece El Salvador ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yasal ödeme aracı olarak kabul edilen Bitcoin, işgal altındaki Ukrayna tarafından ise bağış almak için kullanılıyor. Ancak çeşitli ülkeler, kripto üzerindeki adımlarını hızlandırmış durumda.
Peki siz yasal para birimi olarak Bitcoin hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda veya SDN Forum’da paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}