AMD’nin toplama kampı. Zevkli bir esaret süeciydi.
İlk Dokunuşlar
Hayır oradakiler uyumuyor, testlerin bitmesini bekliyorlar.
Neden Sekiz Bacaklı Örümcek?
Platformun nimetleri.
Şimdilik AM2+ için sadece tek işlemci olacak ve dört çekirdekle sınırlı durumdayız. Tabii bu işlemciler Hyper Transport destekleyen tüm yongalarla beraber çalışabilecek nitelikte. Dolayısıyla Spider platformu, AMD’nin bütün platformları gibi açık bir yapıya sahip ve örneğin Centrino gibi üreticilere logo kazandıracak şekilde sistem bütünleştiricilerini yönlendirmek gibi bir durumu yok. En azından sorduğumda bana söylenen buydu. En nihayetinde Spider’ın dört çekirdek ve dört grafik kartı olduğunu söyleyebilirim.
Yeni Yongalar
Şu an için 790 FX, 790 X ve 770 yongalarını duyuran AMD her bir sistemde gelişmiş denetimler ve PCI Express 2.0 desteği sunuyor. Ayrıca bütün bu yongalar Hyper Transport 3.0 desteğiyle işlemci ve yonga arasında muhteşem hızlarda bir veri akışı sağlıyor. Tamam o kadar da muhteşem değil; diğer taraftan bakalım Intel’in klasik FSB yaklaşımını geçebilecek bir sistem bileşenleri arası performans yakalanacak mı?
790 FX ile dörtlü, 790 X ile ikili ve 770 ile ise tek grafik kartı kullanabiliyorsunuz. Şimdilik bundan bahsedebiliriz. Daha ayrıntılı şekilde önümüzdeki makalelerde yeni yongaları anlatacağız.
…ve Phenom!
Tahminime göre tümleşik bellek denetçisi sebebiyle sıvı azotu basıp deliler gibi hız aşırtma işlemi yapılamayacak da olsa, AM2+ yuvasına sahip anakartlarda ayrık güç sistemi sayesinde Hyper Transport veriyolunu sabit tutup işlemcisi istediğiniz gibi çarpan ve FSB ile denetleyebiliyorsunuz. Bu kadar mı? Hayır. Her çekirdek kendisine özel ve kullanıcı tarafından ayarlanabilir bir hız çarpanına sahip. Yani örneğin 200 MHz çekirdek saat hızına sahip ve çarpanı 12. Çekirdeğe giden voltaj tek bir değere sahip fakat siz iki çekirdeği 9 çarpanına çekip diğer ikisini 13 çarpanına çıkarttığınızda her şey daha şenlikli oluyor. Zaman içinde bunun içinde güzel teknikleri buradan aktaracağız.
İşlemcinin ayrıntılarına daha sonra değinecek de olsak, Phenom işlemcilerinin doğal olarak dört çekirdekli geldiğini ve bu çekirdekler arasındaki veri aktarımını sağlamak amacıyla üçüncü seviye bir önbellek kullandığını belirtmeden geçmeyeyim. Aslında bu farklı çarpanlara sahip çekirdekler özelliği de özellikle güç tasarrufu konusu düşünülerek üretilmiş bir teknoloji. Tabii bunları performans için kullanmak sizin elinizde.
Overdrive
Arkası Yarın… Değil Gün İçinde
AMD’nin Spider platformu deneyimlerimi paylaşmaya devam edeceğim. Kemerleri bağlayın!
Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net
{{user}} {{datetime}}
{{text}}