Özel gereksinimli bireyler için kişisel farklılıkları, gelişim özellikleri ve eğitim ihtiyaçları dikkate alınarak eğitim hizmeti sunulur. Eğitim ve öğretimde yaşanan gelişmeler ve hayatımızın her alanında faydalandığımız teknoloji arasındaki ilişki git gide artıyor.
Eğitimin daha verimli kılınması için kullanılan teknolojiler özel gereksinimli bireyler için de kullanılıyor. Bunlardan biri de mobil uygulamalar. Her bireyin ihtiyacı doğrultusunda kullanabileceği uygulamaları sizler için hazırladık. İşte o hizmetler…
Özel eğitime destek amaçlı mobil uygulamalar
Özelim Eğitimdeyim
Özel eğitim ihtiyacı olan bireyler, aileler ve öğretmenler ihtiyaç duyabilecekleri etkinlik örneklerine, eğitim videolarına, öğretim uygulamalarına ve ders kitaplarına Özelim Eğitimdeyim mobil uygulamasından ücretsiz bir şekilde erişebilirler.
Mobil uygulamada özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin akademik, sosyal, duygusal ve fiziki gelişimlerini destekleyecek etkinlikler, videolar, kitaplar, bilimsel yayınlar, eğitsel etkileşim alanları ve eğlenceli eğitsel oyunlar yer alıyor.
Tohum Eğitim
Özel gereksinimli bireyler için bilişsel becerilerinin desteklenip geliştirilmesi amaçlanarak Tohum Otizm Vakfı tarafından geliştirildi. Tohum Eğitim uygulamasında Dinle-Anla, Nesne Eşleme ve Nesne Tanıma olmak üzere 3 bölüm bulunmakta.
Dinle-Anla bölümünde çocuklara gösterilen görseller ile ilgili “Kim?”, “Ne?”, Neden-Nasıl?”, “Nerede?”, “Ne oldu?” gibi sorular sorulur. Çocuklardan bu soruları dinleyip anlayarak doğru cevabı görsel üzerinde göstermeleri beklenir. Nesne Eşleme bölümünde ise pek çok beceriyi ve davranışı öğrenirken farkında olarak ya da olmadan kullandığımız beceriler olan eşleme becerilerinin öğretimi hedeflenmiştir. Hayvanlar, sebzeler, meyveler, yiyecekler, renkler, şekiller gibi toplam 22 kategoride eşleme beceri kazandırılması için etkinlikler sunuluyor.
Nesne Tanıma bölümünde de Nesne Eşleme bölümünde bulunan 22 kategorideki çeşitli nesnelerin isimlerini nesnelerle eşleme becerilerinin kazandırılması hedefleniyor. Tohum Eğitim uygulamasının anne-baba, öğretmen veya yetişkin rehberliğinde kullanılması tavsiye edilmektedir.
Dinle Konuş
Özel gereksinimli bireyler için dil-konuşma ve iletişim becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla Tohum Otizm Vakfı tarafından hazırlandı. Dinle – Konuş uygulaması; Hayvanat Bahçesi, Şekiller, Canım Ailem, Vücudun Bölümleri, Sesi Taklit Et, Benimle Birlikte Say, Dil Akrobasisi, Gökkuşağı Renkleri, Temel Sesler ve Araçlar kategorilerinden oluşmakta.
Kelimelerin nasıl telaffuz edileceği, ünlülerin ve ünsüzlerin doğru seslerinin nasıl söyleneceğini eğlenceli bir şekilde öğreten uygulamanın anne-baba, öğretmen veya yetişkin rehberliğinde kullanılması tavsiye ediliyor.
İçimdeki Hazine
Özel gereksinimli bireyler için eğitimine dijital bir destek vermek için psikologlar ve eğitmenler gözetiminde geliştirildi. Eğitici oyun uygulaması uluslararası sertifikaya sahip. Harfler, sayılar, renkler, hayvanlar ve eşyalar gibi temel bilgilerin, öğrenme güçlüğü ve odaklanma sorunu yaşayan çocuklara Uygulamalı Davranış Analizi (ABA) tekniği ile geliştirilen seçme, eşleştirme, sıralama, çizme ve sesli oyunlar aracılığıyla öğretilmesi amaçlıyor.
İçimdeki Hazine, çocuklar ve aileleri için ayrılmış iki ayrı platformdan oluşur. Çocuk bölümü, otizmli çocuğun yaşına ve eğitim durumuna göre belirli sırayla açılan çeşitli eğitici oyunların yanı sıra konuşma zorlukları yaşayan çocuklar için Destekleyici ve Alternatif İletişim Sistemi (AAC) içeriyor. Bireysel olarak şekillenen öğretim programı, çocukların zihinsel gelişimine ayak uydurur. Çocuk bölümünde, reklamlar ve satın alma opsiyonları da dahil olmak üzere, dikkat dağıtıcı hiçbir unsur bulunmuyor.
Aile bölümü, çocuğunuza ait gelişim raporlarını inceleyebilir ve eğitim ayarlarını yapılandırabilirsiniz. “Ana Ekran” bölümünden çocuğunuzun karnesini alabilirsiniz. “Eğitim” bölümünden özel olarak oluşturulmuş evde otizm eğitimi hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz. “Oyunlar” bölümünden yeni oyunlar ekleyebilir ve var olan oyunların ayarlarını değiştirebilirsiniz. “Ayarlar” bölümünden uygulamalar hakkındaki bütün ayarlara ve bilgilere ulaşabilirsiniz.
Sizin bu konuda tavsiye ettiğiniz mobil uygulamalar var mı? Fikirlerinizi yorumlara bekliyoruz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}