Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Yeni Nesil Anakartlar Er Meydanında

Ana sayfa /

Birçok açıdan geleceğin işlemci teknolojisine yön verecek olan Sandy Bridge mimarili işlemciler nihayet piyasaya çıktı.

Bünyesinde işlemcinin yanı sıra bellek kontrolcüsü ve grafik işlemci de barındıran Sandy Bridge işlemcileri, yavaş yavaş her şeyin tek bir silikon üzerinde toplanmasının ilk ve en önemli adımlarından biri. (Intel Sandy Bridge Core i7 2600K İnceleme ve Test)

Intel, her zaman olduğu gibi yeni işlemci serisi için yeni bir yonga seti çıkardı. Bu da eğer bu işlemcileri kullanmak istiyorsanız, yeni bir anakart almanız gerektiği anlamına geliyor. (Dizüstünde Sandy Bridge Fırtınası)

Reklam
Reklam

Intel ilk aşamada P67 ve H67 adlı iki farklı yonga seti sundu. H67, Sandy Bridge işlemcilerindeki grafik işlemciden faydalanabilirken, P67 yonga seti daha yüksek performans isteyenlere hitap ediyor.

P67 yonga seti ve ikinci nesil Core i işlemcilerinin diyagramı

Karşılaştırmalı Test

Intel’in en yeni yonga setini taşıyan anakartlar da dünyanın önde gelen markaları tarafından piyasaya sürülüyor. Bizler de daha bu anakartların dumanı üzerindeyken karşılaştırmalı bir test yapalım dedik.

Testimize katılan ürünler ise sırasıyla şöyle: Gigabyte P67A-UD4, ASUS P8P67 PRO ve MSI P67A-GD65.

Eğer, Intel Sandy Bridge tabanlı yeni bir sistem oluşturmak istiyorsanız anakart almadan önce bu testimizi okumanızı tavsiye ediyoruz.

{pagebreak::Gigabyte P67A-UD4}

Gigabyte P67A-UD4

LGA 1155 soketine sahip olan anakartta, dört adet DDR3 bellek slotu yer alıyor. Hız aşırtmayla birlikte 2133 MHz’e kadar bellek desteği sunabilen kartın üzerine 16 GB DDR3 bellek takılabiliyor.

Yeni nesille birlikte Intel’in resmi olarak destek verdiği SATA 6 Gbps portlarından, Gigabyte P67A-UD4‘ün üzerinde iki adet bulunuyor. Bunun yanı sıra 4 adet de SATA 3 Gbps portu var.

P67A-UD4 maksimum 16 GB DDR3 belleğe destek veriyor

USB 3.0 girişleri de anakartta ihmal edilmemiş. İki tane harici ve bir tane dahili olmak üzere toplam 3 tane USB 3.0 portu bulunuyor. Kartın üzerindeki USB 2.0 girişi sayısı ise 8 adet harici ve 3 adet dahili bağlantıyla beraber 11 tane.

Ultra Durable 3

Gigabyte P67A-UD4, PCI-Express 2.0 slotları açısından da zengin sayılabilecek bir anakart. Kartta bir adet PCI-E x16, bir adet PCI-E x8 ve üç adet PCI-E x1 slotu bulunuyor. Ayrıca iki adet de PCI slotu yer alıyor.

Tüm bileşenler dayanıklı malzemelerden üretilmiş

P67A-UD4’te Gigabyte’a özel bazı teknolojiler de yer alıyor. Bunların başında Ultra Durable 3 adı verilen dayanıklı malzeme standardı geliyor. Bu şekilde bileşenlerin çok uzun ömürlü olması hedeflenmiş.

Bilgisayar kapalıyken cihazlarınızı şarj etmeye yarayan On/Off Charge, USB üzerinden daha fazla güç çıkışı sağlayan USB Power gibi özelliklerin yanı sıra Dual BIOS ve SMART Recovery2 gibi özellikler de sistem güvenliği için önem taşıyor.

Gigabyte P67A-UD4′in fiyatı ise 224 $ + KDV olarak belirlenmiş.

{pagebreak::ASUS P8P67 PRO}

ASUS P8P67 PRO

ASUS’un P67 yonga setini taşıyan ilk modellerinden biri olan P8P67 PRO sahip olduğu özelliklerle dikkat çeken bir anakart.

Dört adet bellek slotu üzerinden en fazla 32 GB DDR3 bellek takılabilen kart, hız aşırtma ile birlikte 2400 MHz’e kadar destek sunabiliyor.

P8P67 PRO ASUS’un üst seviye P67 anakartlarından biri

Kartın üzerinde dörder adet SATA 3 Gbps ve SATA 6 Gbps portu bulunuyor. Bunun dışında 2 adet de eSATA girişi yer alıyor.

USB 3.0 ve Bluetooth

P8P67 PRO, Intel henüz resmi destek vermese de USB 3.0’e yer veriyor. İki adet harici USB 3.0’nın yanı sıra iki adet de dahili USB 3.0 bağlantısı bulunuyor. USB 2.0 portlarından ise harici 6, dahili 6 olmak üzere toplam 12 adet yer alıyor. Bunun dışında Firewire girişi de ihmal edilmemiş.

Kartta Bluetooth desteği de bulunuyor

PCI-E slotlarına baktığımız zaman üç tane PCI x16 slotu görüyoruz. Ancak bunların hepsini x16 olarak kullanmak mümkün değil. Siyah olan slot x4 bant genişliğinde çalışıyor.

Özel bir grafik arayüze sahip BIOS üzerinden detaylı ayarları ve hız aşırtma işlemlerini yapabilmek mümkün. Bunun dışında anakartta bulunan Bluetooth özelliği ile taşınabilir cihazlarınızla bağlantı kurabiliyorsunuz.

ASUS P8P67 PRO modelinin fiyatı 226 $ + KDV.

{pagebreak::MSI P67-GD65}

MSI P67-GD65

MSI’ın P67 yonga setine ilk adımlarından olan P67-GD65 firmanın bugüne kadar ürünlerinde tercih ettiği uzun ömürlü bileşenlerden üretilmiş.

Military Class yani askeri dayanıklılık standartlarına göre üretilen bileşenler sayesinde, anakartın ömrü çok uzun oluyor.

Kartta OC Genie yongasının ikinci sürümü bulunuyor

Bunun dışında yine MSI modellerinde görmeye alışık olduğumuz OC Genie yongası da yeni sürümüyle karşımızda. OC Genie sayesinde tek bir tuşla güvenli bir şekilde hız aşırtma yapabilmek mümkün oluyor.

Giriş ve Çıkışlar

MSI’a özel bu özelliklerin haricinde kartın üzerinde dörder adet SATA 6 Gbps ve SATA 3 Gbps portu yer alıyor. Ayrıca iki adet eSATA girişi de kartta bulunan özellikler arasında.

Karttaki bileşenler askeri dayanıklılık standartlarına göre üretilmiş

USB 3.0′ın yavaş yavaş standart hale geldiği son dönemde MSI, bu modelinde de iki adet harici ve bir adet de dahili USB 3.0 bağlantısına yer vermiş. USB 2.0 bağlantılarının sayısı da toplam 9 adet.

MSI P67A-GD65 adlı bu anakart 199 $ + KDV fiyatla satılıyor.

{pagebreak::Test Sistemi}

Test Sistemi

İşlemci: Intel Core i7 2600K
Bellek: 2 x 2 GB Team Xtreem DDR3
Güç kaynağı: CoolerMaster 1000 watt
Sabit disk: Seagate Barracuda 1,5 TB
Optik Sürücü: LG 22X DVD yazıcı

{pagebreak::PCMark Vantage}

{GRAPH::971}

{GRAPH::972}

{GRAPH::973}

{GRAPH::974}

{GRAPH::975}

{GRAPH::976}

{GRAPH::977}

{GRAPH::978}

{pagebreak::Cinebench}

{GRAPH::979}

{GRAPH::980}

{pagebreak::Everest}

{GRAPH::981}

{GRAPH::982}

{GRAPH::983}

{pagebreak::3DMark Vantage}

{GRAPH::984}

{GRAPH::985}

{pagebreak::7-zip}

{GRAPH::986}

{GRAPH::987}

{pagebreak::WinRAR}

{GRAPH::988}

{pagebreak::DivX Converter}

{GRAPH::989}

{pagebreak::Performans, Teknik Özellikler, Fiyat-Performans}

{GRAPH::990}

{GRAPH::991}

{GRAPH::992}

{pagebreak::Genel Test Puanı}

{GRAPH::993}

{pagebreak::Sonuç Olarak}

Sonuç Olarak

Intel’in yeni nesil Sandy Bridge işlemcilerinin gösterdiği performans genel olarak bizleri çok şaşırttı. Serinin en üst modeli olan Core i7 2600K gerçekten de birçok açıdan çok iyi bir işlemci.

Bu işlemciyi kullanarak yaptığımız anakart testinde de teste katılan tüm modeller iyi sonuçlar verdi. Gigabyte, ASUS ve MSI’ın P67 yonga setli ilk anakartları arasında performans ve teknik özellikler açısından çok büyük farklar yok.

P67 yonga setli anakart testimizin birincisi ASUS P8P67 PRO

Ancak yine de her testte olduğu gibi bir birinci çıkmak zorunda. Performans ve teknik özellikler konusunda yaptığımız detaylı değerlendirme sonucunda ASUS P8P67 PRO adlı anakart “Test Birincisi” oldu.

Fiyat performans değerlendirmemizde ise MSI P67-GD65 adlı anakart “Uygun Fiyat” ödülünü almaya hak kazandı.

Testte fiyat/performans oranı en iyi çıkan ürün MSI P67A-GD65 oldu

Sonuç olarak, teste katılan bu üç anakartın da çok iyi modeller olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Gigabyte P67A-UD4 modeli de teknik özellikler ve performans açısından başarılı bir ürün.

Intel, Sandy Bridge işlemcileri ve yeni yonga setleriyle yeni yıla çok hızlı ve başarılı bir başlangıç yapmış gibi gözüküyor.

:: Sandy Bridge işlemciler ve P67 yonga setli anakartların gösterdikleri performans hakkında ne düşünüyorsunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam