Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Panoramik Fotoğraf Çekim Teknikleri

Ana sayfa /

Bir fotoğraf tek başına birçok şeyi anlatabilir. Fotoğrafın dik ya da yan olması, anlattığı şeyi çok farklı bir hale büründürebilir. Kimi durumlarda ise tek bir fotoğraf yetmeyebilir. Örneğin geniş bir vadi ya da göl kenarını fotoğraflamak istediğinizde, ne kadar geniş açı objektife sahip olursanız olun, kadraj size yetmeyebilir. Bu gibi durumlarda yatay düzlemde birkaç fotoğrafı ardı ardına çekerek sonradan bu fotoğrafları birleştirmeniz gerekir. Bu fotoğraflara panoramik fotoğraflar denir ve görsel açıdan oldukça güzeldir.


Tek bir fotoğrafta betimleyebileceğiniz alan için
panoramik fotoğrafa gerek olup olmadığına karar verin

Panoramik fotoğraflarda dikkat etmeniz gereken belli başlı noktalar vardır. Bu noktalara gereken önemi gösterirseniz kolaylıkla panoramik fotoğraflar çekebilirsiniz. Öncelikle şunu unutmayın; ne kadar kaliteli fotoğraflar çekerseniz çekin, güzel bir panoramik fotoğraf için, bir yazılıma ihtiyacınız vardır. Bu konuda uzmanlaşmış belli başlı yazılımlar mevcut. Örneğin PTGui, Panorama Maker, ya da herkesin bildiği Photoshop.

Reklam
Reklam

{pagebreak::Hazırlıkları Tamamlayın}

Hazırlıkları Tamamlayın

İlk olarak fotoğrafları nasıl çekmeniz gerektiğini anlatalım. Bir mekanın fotoğraflarını panoramik amaçlı çekerken, unutmamanız gereken ilk nokta; buna değer mi? tek kadraja sığabilecek bir fotoğrafı niye 2-3 fotoğrafla birden oluşturasınız? Eğer tek bir kadraja sığmayacak bir yapı ya da manzara ise, o zaman fotoğraflayacağınız yere olan uzaklığınıza dikkat edin. 10 metreden daha yakındaki bir obje, lens düzeltmesine gereksinim duyacağından sağlıklı bir panoramik fotoğraf çekemezsiniz. Size tavsiyemiz, en az 10 metre uzaklıkta durun. Eğer bir göl kenarındaysanız ya da uzaktaki dağları fotoğraflayacaksanız zaten bu konuda herhangi bir sorun yok.


Panoramik fotoğraflar için göller ve geniş dağ manzaraları oldukça elverişlidir

Fotoğraflayacağınız mekanı belirlediniz, pozisyon aldınız. Hatırlatmakta fayda var, dik çekilen fotoğraflardan panoramik elde edilmesi pek mantıklı değil. Yapılmayacak iş değil ama bu işin aslı, yatay çekilen fotoğraflar ile yapılır. Pozisyonunuzu da aldıktan sonra fotoğrafları çekmeye başlayacaksınız. Bu aşamada kesinlikle tripod, yani üçayak kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Üçayak ile çekilen fotoğraflar hem eş kadrajlı oluyorlar, hem de ufak da olsa titreşimden dolayı oluşan bozuklukları engelliyor.

{pagebreak::Üçayak Kullanın}

Üçayak Kullanın

Üçayak aracılığı ile bir sonraki fotoğrafa geçmek de oldukça kolay. Yine unutmamanız gereken nokta; üçayak (dolayısıyla kamera) sabit durumda olduğundan, sadece kamerayı yana çevirerek (üçayak sabit kalacak şekilde), ikinci fotoğrafın kadrajına geçtiğinizde, belli bir açı taramış oluyorsunuz. Dolayısıyla iki boyutlu fotoğraf düzleminde perspektif etkisi oluşuyor. Bunun avantajlarını ve dezavantajlarını birkaç paragraf aşağıda detaylıca anlatacağız.


Üçayak kullanmadığınız takdirde
panoramik fotoğraf çekmekte zorlanabilirsiniz

İlk fotoğrafı çektikten sonra ikinci fotoğrafı çekerken dikkat etmeniz gereken nokta, iki fotoğrafta da ortak bir alan bulunması. Bu ortak alan da minimum %25 olmalı ki sağlıklı olsun. Yani soldan sağa panoramik yapacaksanız, ilk fotoğrafın en sağ kısmının %25’i ile, ikinci fotoğrafın en sol kısmının %25’i aynı olmalı. Ortak alanı ne kadar artırırsanız perspektif o kadar yumuşak olur. Diğer bir taraftan, fotoğrafın bozulma ihtimali de azalır. Ortak alanı artırmanızın dezavantajı ise, daha fazla fotoğraf çekmenizin gerekmesidir.

{pagebreak::Tek Fotoğraf Yetmez}

Tek Fotoğraf Yetmez

Panoramik fotoğraf için en az 2 fotoğraf gerektiğini az çok tahmin etmişsinizdir. 2 fotoğraf ile elde edilen panoramikler oldukça yaygındır. Bundan sonra eklenen fotoğraflar ise panoramik ölçütünü belirleyici olur. Diyelim ki kamerayı döndüre döndüre fotoğraf çektiniz ve başladığınız alana geldiniz.


Panoramik fotoğraflar illa ki yatay düzlemde olmak zorunda değil

Yani 360 derece alan taradınız. Bu fotoğrafları birleştirirken, dümdüz bir fotoğraf beklemeyin. Zira taradığınız alan tam bir daire olacağından, bunun için özel yazılımlara başvurmanız gerekebilir. Fotoğraflar arasında çok az da olsa doğrultular kaymış olabilir. Bunlar panoramik fotoğrafı oluşturma esnasında sorun çıkarmayacaklardır.


Eğer 360 dereceyi tamamlayacak kadar fotoğraf çekerseniz,
bunun gibi fotoğraflar elde edebilirsiniz

Eğer elinizdeki kamerada hazır panoramik modu bulunuyorsa (misal; Kodak EasyShare V1253) bu kadar uğraşmanıza bile gerek yok. Tek yapmanız gereken bu modu açmak, soldan sağa ya da sağdan sola mı fotoğraf çekeceğinizi seçmek ve ilk fotoğrafı çekmek. Gerisini kendi yazılımı sayesinde size nereyi fotoğraflamanız gerektiğini söyleyerek fotoğraf makinesi tek başına hallediyor. Size de sadece fotoğraf makinesinin fotoğraf çekme tuşuna basmak kalıyor.

{pagebreak::Yazılım Desteği}

Yazılım Desteği

İşin yazılım kısmına gelirsek; bu alanda size Photoshop’u öneririz. Photoshop’un File menüsünden ulaşabileceğiniz Automate’ten Photomerge seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Bu aşamada sol taraftaki menüden ne türden bir panoramik fotoğraf oluşturmak istediğinizi seçin. Perspective, panoramik bir fotoğraf için en uygun seçenek. En alttaki Reposition ise, sanki üçayak sabit değil de, her bir fotoğrafı, tam karşısından çekmişseniz ideal bir seçenektir. Çok uzak bir bölgeyi fotoğraflıyorsanız, aynı etkiyi oluşturmak mümkün.


Photoshop’un panoramik fotoğraf elde etme arabirimi oldukça kolay

Fakat yaklaşık 25 metreden yakın çekimler için Reposition‘ı önermiyoruz. Sonrasında Browse‘a tıklayarak fotoğrafları seçin. Geriye sadece “Ok” tuşuna basmak kalıyor. Photoshop bir dizi işlem yaparak panoramik fotoğrafı oluşturuyor. Oluşan fotoğrafın köşelerinde beyaz alan ya da boşluk kaldığını görünce şaşırmayın. Bu son derece normal bir sonuç. Eğer boşluk az ise, Clone Stamp aracıyla benzer dokuları o boşluklara doldurarak kapatabilirsiniz. Bir diğer çözüm ise Crop aracını kullanarak ana fotoğrafı boşluktan kurtarabilirsiniz.


Panoramik fotoğraf için bir diğer önemli yazılım da PTGui

PTGui‘de ise sadece yatay değil, dikey pozisyonlar için de panoramik yapabilirsiniz. Hatta kasarsanız tamamen küre bir fotoğraf oluşturabilirsiniz. Bunun için bulunduğunuz yerin arkasını, önünü, sağını, solunu her yerini fotoğraflamanız gerekir. Photoshop buna imkan vermiyor. PTGui‘nin bir diğer avantajı ise, ortak alanları sizin seçmenize olanak sağlaması. Yazılımın kullandığı algoritma bazı yerlerde hata yapabilir (Photoshop da yapıyor bu hataları). PTGui’de manuel ayar yaparak ortak noktaları seçip, sağlıklı bir panoramik fotoğraf oluşturabilirsiniz. PTGui’nin dezavantajı ise, Photoshop’a nazaran daha komplike bir arabirimi olması.

:: Beğendiğiniz Panoramik Fotoğrafları Bizimle Paylaşın

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam