Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Pardus 5 yaşında

Ana sayfa /

Açık kaynak kodlu, özgür işletim sistemi Pardus, bugün 5. yaşını kutluyor. Pardus’un ilk ürünü olan Çalışan CD 2005 yılı Şubat ayında Gaziantep Üniversitesi’nde düzenlenen Akademik Bilişim Konferansı’nda kamuya duyurulmuştu.

Pardus, 2003 yılında TÜBİTAK UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Enstitüsü) bünyesinde bir olurluk ve planlama projesi olarak başlatılmış ve hızla çekirdek bir teknik ekip toplanarak Linux temelli, açık kaynak kodlu ve GNU GPL özgür lisanslı bir işletim sistemi dağıtımı geliştirme işine girişilmişti (Anadolu Kaplanı Yeniden Doğdu).

Reklam
Reklam

Bugün varılan noktada Pardus, geniş kitleler tarafından çok yakından takip edilen ve her geçen gün artan sayıda kurum tarafından tercih edilen bir işletim sistemi haline geldi.

 

Pardus, en son geçtiğimiz ay  Pardus 2009.1 Anthropoides virgo sürümünü yayınladı. 

 

TÜBİTAK UEKAE, Pardus projesinin özellikle katma değerli hizmetlerini iş ve çözüm ortakları eliyle sağlamayı ve Pardus etrafında bir özgür yazılım ekosistemi yaratmayı planlıyor. Bu kapsamda 10’dan fazla firmayla Pardus Göç Ortağı anlaşması yapan enstitü, 2010 yılı sonunda bu sayıyı 100’e çıkarmayı hedefliyor.

Bu sayede Türkiye’nin her yanında çok sayıda Pardus’a göç projesi eş zamanlı olarak yürütülebilecek. Eğitim, yazılım ve donanım alanlarında da iş ortaklığı görüşmeleri yürüten UEKAE, 2010’u tanıtım ve iş bağlantılarına ayırdı. UEKAE’nin hedefi 2012 yılı sonunda Pardus ekonomisinin büyüklüğünü 50 milyon TL üzerine çıkarmak.

Pardus Üniversitelerle İşbirliği İçinde

Pardus projesinin temel hedefleri arasında yer alan yerel bilgi birikimi oluşturulması konusunda da dev adımlar atıldı. Geçen 5 yıl içerisinde Pardus projesinde görev alan yazılımcılar sonrasında kariyerlerine yazılım devi Google’dan yeni şirketlere (start-up) son derece iddialı pozisyonlarda sürdürüyorlar (Bu İşletim Sistemlerini Duydunuz mu?).

Son üç yıl içerisinde 100’e yakın üniversite öğrencisine gerçek ürün geliştirme konumunda staj olanağı sağlayan Pardus projesi iki yıldır da Google’ın yaz kampı Google Summer of Code programında yer alıyor. Son olarak 64-bit sürümünün geliştirilmesinde Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ile işbirliği yapan Pardus üniversitelerle daha sıkı ilişkiler kurmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Ayrıca Pardus, UEKAE’de görevli ekibe ek olarak son derece yetkin ve dinamik bir geliştirici ekibi katkısı ile geliştiriliyor.

:: Pardus’u beğeniyor musunuz? Hangi linux sürümlerini kullanıyorsunuz?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam