Sistem performansını yükselten çözümler. Bilgisayarınızı rahatlatan programlar veya gereksiz yer kaplayan uygulamalar ya da boşu boşuna çalışan hizmetler.
SDN Editörleri, İnternet’e kol gezen birçok tavsiye ve vaatleri incelemeye devam ediyor (PC Tunning Yalanları).
İnternet’e duyduğunuz her şeye inanmayın.
Birçok ortamda yazılan çözümleri inceleyen ve test sistemlerde deneyen deneyimli editörlerimiz, bu vaatlerin ne kadar doğru olup olmadığını sizlerle paylaşıyor.
{pagebreak::Temp Dosyaların Silmek Performansı Arttırıyor}
Temp Dosyaların Silmek Performansı Arttırıyor
Temp dosyaları sistemi yavaşlatıyor. Bu yüzden bu dosyaları belli aralıklarda silmek şart.
Temp verileri Windows tarafından kayıt edilen ve bir önbellek gibi çalışan veriler. Müzik ve Video işleme uygulamaları bu geçici verileri çok fazla kullanıyor. Bu da sistemin daha az yorulmasına neden oluyor (İnternet Hızınızı Kendiniz Ölçün).
Teorik olarak Temp dosyası otomatik olarak silinmesi gerekiyor. Sonuçta bir uygulama kapatıldığında geçici dosyalara ihtiyaç kalmıyor. Fakat uygulamalar bu veriler ne yazık ki otomatik olarak silinmiyor.
Temp dosyasını silmek genel performansı etkilemiyor.
Zamanla bu veriler sabit diskte gereksiz bir yer kaplıyor. Fakat bu durum işletim sisteminin performansını olumsuz yönde etkilemiyor. En büyük dezavantaj zamanla sabit diskin dolması.
Üçüncü parti yazılımlar kurulduğunda Temp klasörleri otomatik olarak siliniyor. Bu da yukarıda dediğimiz gibi sadece sabit disk’in kapasitesine yarıyor. Genel performansa hiçbir etkisi yok.
{pagebreak:: Windows Registry’i temizlemek}
Windows Registry’i temizlemek
Kayıt defteri düzenleyicisini yardımcı programlarla düzenlemek veya onarmak, Windows işletim sistemini optimal olarak çalışmasını sağlıyor.
Kayıt defteri düzenleyicisi, Windows işletim sistemi ile birlikte çalıştırılan uygulamaların ayarlarını kayıt ediyor. Kayıt edilen bu verilere Hives deniliyor. Gerekli olan Hives’lar sistem belleğine yükleniyor ve buradaki komutlar işleme sokuluyor (Hız Tutkunlarına Özel).
Şişmiş olan bir kayıt defteri, sistem belleğini olumsuz yönde etkilemiyor. Kayıt defterinde yer alan on binlerce komut işletim sistemine ekstra bir yük bindirmiyor. Bu yüzden Registry Cleaner gibi yazılımlar, kayıt defterine önemli bir artı sağlamıyor.
Kayıt defterini düzenleyen veya onaran uygulamalar çok da inanmayın.
Benzer bir durum kayıt defterini onaran yazılımlar için de geçerli. Burada size anlatılanlara çok inanmayın. Kayıt defteri gerçekten bozulabilir, fakat bu tür yazılımlarının kayıt defterini onarması neredeyse imkansız.
Bu programlar yüklediğiniz uygulamaların kayıt defterinde nasıl bir kayıt bıraktığını bilmeleri gerekiyor. Yüzbinlerce yazılımın olduğu bu piyasada böyle bir bilgiyi toplamak sizler de kabul edersiniz neredeyse imkansız.
{pagebreak:: Sanal Belleği Arttırmak}
Sanal Belleği Arttırmak
Sanal bellek özelliğini otomatik modundan çıkarıp manuel olarak ayarlamak, Windows işletim sistemin daha düzgün çalışmasına neden oluyor.
Sistem belleği dolduğunda sabit disk’te yer alan boş alanlar kullanılmaya başlanır. Bu işleme sanal bellek denir. Programlar ilk olarak sistem belleği ile çalışır, sistem bellek dolduğunda sabit disk’teki boş alanlar sistem belleği görevi görür (En İyi Ücretsiz PC Uygulamaları).
Birçok kaynak, Sanal bellek ayarını otomatik olmamasını söylüyor. Sanal bellek minimum ve maksimum olarak manuel olarak ayarlanmalı. Bu yapıldığında daha iyi bir performans alınabileceği söyleniyor.
Sanal bellek yerine sistem belleğini yükseltin.
Yapılan testlerde, sanal belleğinin manuel olarak ayarlanması, sistem performansını etkilemediği görüldü. Buna karşın ikinci bir disk kullanıldığında az da olsa bir performans (%5) artışı gözlemlenebildi.
Bu performans artışı yerine sistem belleğini genişletmek çok daha mantıklı bir çözüm.
{pagebreak::Firewall Olmadan da Olur}
Firewall Olmadan da Olur
Güvenlik duvarı sizleri dışarıdan gelen tehlikelerden koruyor. İçteki tehlikelerden sizi koruyamıyor. Durum böyle olunca bu servisi kapatmak daha mantıklı.
Üçüncü parti ya da Windows Vista veya Windows 7’deki entegre güvenlik duvarı uygulamaları, ağ ortamında dolaşan verileri filtreliyor. Microsoft’un güvenlik duvarı, üçüncü parti uygulamalarla kıyasla farklı çalışıyor.
Bu güvenlik duvarı, sistemi dışarıdaki tehditlerden koruyor. Sistemin içindeki tehditlerden ne yazık ki etkili bir koruma sağlayamıyor (İşlemcilerin Dünü, Bugünü, Yarını).
Ne olursa olsun güvenlik duvarını iptal etmeyin.
Microsoft, sistemde bulunan zararlı yazılımlarla etkin bir koruma sağlamıyor. Zaten yaptığı açıklamayla, güvenlik duvarı uygulamasının bunun için yazılmadığını söylüyor.
Verilerin zararlı olup olmadığını anlamak günümüzde oldukça güç. Hatta bazı zararlı veriler en iyi koruma yazılımlarını aldatıp sisteme kendisini kuruyor. Dolaysıyla sistemde iyi veya kötü bir korumaya sahip olmak olmazsa olmazlar arasında.
{pagebreak::Disk Sürücüsünü Sıkıştırmak}
Disk Sürücüsünü Sıkıştırmak
Disk sürücüsünü sıkıştırma işlemi oldukça başarılı bir özellik. Bu uygulama sayesinde diskinizde boş alan yaratmış olacaksınız.
Microsoft, sabit diskin kapasitesi dolduğunda, verileri sıkıştırmanın mantıklı olduğunu söylüyor. Bu çok mantıklı görünebilir (MSI Fuzion ile Sınırları Kaldırın).
Sonuçta Disk Sürücüsünü Sıkıştırma uygulaması, tıpkı bir Winrar veya Winzip gibi çalışıp verileri sıkıştırıp sabit diskinizde yer açıyor.
Disk sürücüsünü sıkıştırmak performansı olumsuz yönde etkiliyor.
Buraya kadar her şey normal. Fakat Microsoft’un bu uygulaması dosyaları zip ya da rar formatına dönüştürmüyor. Bu uygulama dosyaları sıkıştırıyor, kullanıldığında ise bu verileri açıp veri kullanımı bittiğinde ise tekrar sıkıştırıyor.
Bu işlem sistem performansını önemli derecede etkiliyor. Dolaysıyla disk sürücüsünü sıkıştırıp performans kaybı yaşayacağınıza, yeni bir sabit disk almak çok dahah mantıklı.
{pagebreak::Windows’u Yeniden Kurmak}
Windows’u Yeniden Kurmak
Windows işletim sistemi çok mu yavaş çalışıyor. Performansından memnun değil misiniz. O zaman Windows işletim sistemini yeniden yüklemeniz şart.
Windows işletim sistemini yeniden kurmak, Windows 95,98 ve Me zamanından kalma bir alışkanlık. O zamanlarda işletim sisteminin koruma fonksiyonları çok gelişmiş değildi ve onarım da çok güçtü (Dünyanın En Hızlı İşlemcisi).
Günümüzde koruma fonksiyonları oldukça gelişmiş. Bu yüzden de işletim sistemini yeniden kurmak çok tavsiye edilmiyor. Bunun en büyük nedeni de, her ne kadar yedekleme yaparsanız yapın mutlaka bir veriyi gözden kaçırıp siliyorsunuz. Bunlar, özel uygulamaların ayarları olduğu gibi, eposta sunucusunun ayarları veya protokol verileri olabilir.
Çok zor durumda kalmayınca Windows’u yeniden kurmayın.
Ne olursa olsun. Sisteminizi Acronis True Image gibi yazılımlarla yedekleyin. Yeni bir Windows kurduğunuzda, eski ayarlarınızı ve programlarınızı kaybetmemiş olursunuz.
{pagebreak::Anti-Virüs Yazılımları Sistemi Yavaşlatıyor mu?}
Anti-Virüs Yazılımları Sistemi Yavaşlatıyor mu?
Şüpheli verileri manuel olarak taramak yeterli. Anti virüs yazılımlarında yer alan On-Access Scan özelliğini iptal etmek sistemi rahatlatıyor.
Anti virüs yazılımları iki farklı moda çalışıyor. On Access Scanner modu, sisteminizdeki her veriyi otomatik olarak denetliyor. Bu da sistemi ister istemez yoruyor (RAID Hakkında Her Şey).
İkinci mod olan Manuel mod, siz istediğiniz zaman denetleme yapılıyor. Dosyanın üzerine gelip manuel olarak tarama yapmanız gerekiyor. Bu da sistemi çok daha az yoruyor.
Anti virüs yazılımlardan asla vazgeçmeyin.
Uzun yıllardır bilgisayar ile içli dışlı olan kişiler tehlikenin nereden geleceğini sezdiklerini iddia edip On Access Scanner modundan manuel mod’a geçiyorlar.
Fakat günümüzde birçok virüs, Javascript, Active X ve Flash destekli Web sitelerinden bulaşıyor. O yüzden siz siz olun, ve bu özellikten vazgeçmeyin. Bırakın bilgisayarınız biraz daha az performanslı çalışsın.
:: Sistem performansını hızlandıran yöntemleri bizimle paylaşın?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}