Başarılı COVID-19 aşı çalışmalarıyla gündeme gelen Pfizer, siber saldırıya uğradı. Hackerlar tarafından Pfizer ve BioNTech SE ortak çalışması olan COVID-19 aşının bilgileri çalındı.
Pfizer siber saldırıya uğradı
Sistemlerinden hiçbirinin tam olarak ele geçirilemediğini belirten Pfizer yetkilileri, “Erişilen veriler aracılığıyla herhangi bir çalışma katılımcısının tespit edilip edilmediğini henüz bilmiyoruz” dedi.
Avrupa İlaç Ajansı (EMA) sunucularına saldıran hackerlar, aşıların düzenleyici sunumlarını çalmayı başardı. EMA sunucularına yapılan saldırıların aşı çalışmalarını sekteye uğratmayacağının altını çizen şirket, kolluk kuvvetlerinin katılımıyla soruşturma başlatıldığını açıkladı. Açıklamanın ardından New York Borsası’nda Pfizer hisseleri yüzde 1.6 düşüş yaşadı.
Pandemi sürecinde COVID-19 aşısı için çalışma yapan şirketlere Rusya ve Çin menşeili hacker gruplarının saldırı yaptığı iddia ediliyordu. International Business Machines bünyesinde çalışan siber güvenlik uzmanları, bazı devletlere çalışan hackerların aşı dağıtımı yapan şirketlere saldırdığını açıklamıştı.
Kasım ayında ise Microsoft, Rusya ve Kuzey Kore hükümetlerine çalışan hackerların COVID-19 aşı çalışması yapan 7 büyük firmaya siber saldırı düzenlendiğini ve saldırıların engellendiğini belirtmişti.
BioNTech ve Pfizer, geliştirdikleri aşıya ruhsat alabilmek için 30 Kasım’da EMA’ya başvurmuştu.
EMA’nın Pfizer ve BioNTech’in “BNT162b2” adlı aşısına ilişkin incelemesi devam ederken aşının kullanımına ilişkin kararını en geç 29 Aralık’ta vermesi bekleniyor.
Kovid-19’a karşı aşı yarışında Pfizer-BioNTech’in geliştirdiği aşı dikkati çekerken aşı İngiltere’de 2 Aralık’ta onay aldıktan sonra uygulanmaya başlanmıştı. Kanada da söz konusu aşının kullanımını gün içinde onayladı. Kanada, İngiltere’nin ardından bu aşının yaygın kullanıma onay veren ikinci ülke oldu.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}