Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Plastik atıklar için çözüm bakterilerden geldi!

Ana sayfa / Popüler Bilim

Plastikler, Dünya için hem bir nimet hem de adeta çok kötü bir silah olarak varlığını sürdürüyor. Ancak son zamanlarda üretilen ve atık olan plastik miktarı bazı ciddi çevresel zararları beraberinde getirdi. Bunun üzerine, araştırmacılar bu soruna ideal çözümü bulmuş gibi görünüyor. Plastik atıklar için çözüm bakterilerden geldi!

Uzay’a benzin istasyonu inşa edilecek!

Thales Alenia Space, Ay Geçidi'ni desteklemek için ilerleyen yıllarda açılacak kimyasal yakıt istasyonu yapacak. Uzay'a benzin istasyonu inşa edilecek!

Plastik atıkları günler içinde yiyebilen bakteriler geliştiriliyor

Plastiği birkaç gün içinde potansiyel olarak bozabilen bir plastik yiyen enzim kokteyli yarattılar ve bu, tipik olarak parçalanması yüzlerce yıl süren bir olay olarak kayıtlara geçti. Enzim karışımı, PETaz ve MHETaz içermektedir. Ideonella Sakaiensis adı verilen plastik PET (genellikle plastik şişelerde bulunur) ile beslenen bir bakteri türü tarafından geliştirilmiştir. 2018’de plastik üzerinde yanlışlıkla ilk enzimi yaratanlar da aynı bilim adamları oldu. Bununla birlikte, ilk enzim işleminde hala daha yavaştı.

Reklam
Reklam

Araştırmacılardan oluşan ekip, süreci hızlandırabilecekleri çeşitli yollar üzerinde deneyler yaptı ve böyle bir yaklaşım, bir çeşit kokteyl oluşturmak için bir enzim karışımını birleştirmekti. PET’e ek olarak enzim, bira şişelerinde bulunan PEF veya polieten furoatın parçalanmasına da yardımcı olabilir.

Ne yazık ki, bunlar çürüyebilen yalnızca iki plastik türüdür. Ancak araştırmacılar, bu boşluğu kapatmak için diğer enzimlerle farklı seçenekler oluşturmaya çalışıyorlar.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam