Plastik şişelerden bina yapımı sık sık doğal afetler yaşayan, gelişmemiş şehirler için fütüristik bir tasarım olabilir. Waterstudio tarafından tasarlanan plastik şişelerden binalar ilk olarak Bangladeş’te hizmete giriyor.
Plastik şişelerden binalar yüzebiliyor
Bangladeş taşkın, fırtınalar ve deniz seviyesinin yükselmesi konusunda dünyadaki en savunmasız ülkelerden biridir. 2016 yılında Bangladeş, ülke tarihinde rekor denilebilecek şekilde dört kuvvetli fırtına yaşadı. Ayrıca 2050 yılına kadar, deniz seviyesinin yükselmesi de gelecek için endişelere neden oluyor. Ülkenin önde gelen iklim bilimcisi Atiq Rahman’a göre arazinin yüzde 17’si suyla kaplanabilir ve Bangladeş’te 18 milyonun yaşamı tehlikeye girebilir.
Waterstudio adlı Amsterdam merkezli bir mimarlık firması felaketler sonucunda insanların evler, okullar, iş yerleri gibi alanlarda güvende kalmasını sağlayacak bir tasarım gerçekleştirdi. Fırtınalara dayanıklı yapıda olan, plastik şişeler ile oluşturulan yüzen yapılar taşınabilir özellikte. Sınıflar, su filtreleme sistemleri, tıbbi klinikler veya evler de dahil olmak üzere çeşitli kullanım türleri için özelleştirilebilir.
Waterstudio, Kasım ayının sonlarında Dhaka, Bangladeş’te City Apps adında bu yapıların beşini teslim edecek. Yapılardan biri 20 tablet standı ve iki öğretim ekranı içeren bir sınıf olacak. Akşam internet kafe olarak da kullanılabilecek. Diğer dört ünite bir topluluk mutfağından, bir kamusal tuvaletten, duşu olan bir tesisden ve bir diğeri ise elektrik için bir yedek jeneratörden oluşacak.
Plastik şişeler ile yapılan güvenli binalar hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}