Sony‘nin PlayStation 4 modeliyle Microsoft‘un Xbox One modeli esasında işlem gücü açısından birbirlerine benzer bir performans sunacak gibi gözüküyor. İki sistemde de AMD’nin yeni nesil Jaguar APU mimarisini baz alan grafik işlemci ve işlemci melezine yer veriliyor.
Grafik ve Merkezi İşlem Birimleri:
Fakat iki platform için geliştirilen işlemcide de farklı özelleştirmeler mevcut. Mesela Microsoft‘un DX 11.1 API‘sini destekleyen bir grafik işlemci ve bu grafik işlemci içerisine yerleştirilmiş 32 MB‘lık ESRAM, Xbox One’da kullanılacak.
PlayStation 4‘te ise AMD‘nin en yeni nesil grafik işlemci mimarisi GCN tabanlı, 1.84 Tera Flops işlem gücü sunan bir grafik işlemci kullanılacak. Başka bir detay şimdilik mevcut değil.
Kullanılan grafik işlemci ve işlemcinin birbirlerine denk olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Özellikle Sony‘nin PS3 modelinde kullandığı farklı işlemci mimarisi yüzünden, oyun yapımcılarının epey zorlandığı durum, yeni nesilde pek yaşanmayacak gibi gözüküyor.
RAM:
RAM kısmına gelecek olduğumuzda PlayStation 4′ün üstünlüğü görülüyor. İki sistemde de 8 GB RAM kullanılmış ama PlayStation 4‘te GDDR5 RAM kullanılıyor. Yani ekran kartlarındaki bellek gibi, genel sistem belleği bulunacak. Saniyede 176 GB bant genişliği sunan sistem, oldukça iddialı. Xbox One’da ise standart DDR3 bellek modülü kullanılacak.
Hareket Sensörleri:
Kinect 2.0 ve PlayStation Eye sistemleriyle gelecek olan yeni nesil konsollarda, yeni sistemler için söz söylemek için biraz erken diyebiliriz. Ama önceki nesildeki başarısı, Kinect 2.0‘ı yeni nesilde de avantajlı kılıyor.
Kinect 2.0, 1080p çözünürlüğünde kamera, 250k piksel algılayabilen kızılötesi sensör ile donatılıyor. PlayStation Eye ise 1280 x 800 çözünürlüğünde iki adet kamera lensinden gücünü alıyor.
Depolama konusunda 500 GB hard diske yer verilen Xbox One‘ın rakibi PlayStation 4′ün nasıl olacağı şimdilik tam olarak belli değil. İki sistemde de USB 3.0 arabirimi kullanılıyor ve bağlantı teknolojileri de birbirlerine benzer.
Görüntü çıkışı olarak HDMI ile 4K ve 1080p desteği sunacak olan iki sistem de, 7.1 surround desteği sunacak. PlayStation 4’ün 2013 yazında, Xbox One’ın da 2013‘ün sonunda çıkması bekleniyor.
Kısaca;
Cihazların donanımsal özellikleri birbirlerine oldukça benziyor. Yine son sözü çıkan özel oyunlar belirleyecek gibi gözüküyor. Xbox One, All in One bilgisayarlar gibi özellikler sunuyor fakat gerçek bir oyun konsolu isteyenler, ek özelliklerle ne kadar ilgilenir orası tartışılır.
Xbox‘taki Windows alt yapısı, bir açıdan avantaj olarak gözükse de yavaş yavaş bilgisayar mantığını konsollara getirmesi açısından oldukça ilginç. Sony, Xbox 360 – PS3 rövanşını PS4 ile alabilir gibi duruyor. Ama oyunlar çıkmadan şimdilik bir şey söylemek zor.
:: PlayStation 4 mü Xbox One mı?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}