Uzun süredir beklenen PlayStation 5 özellikleri ile buluşmaya çok az bir süre kaldı. Tanıtım tarihi ertelenen PlayStation 5, şimdiden, birçok kişiyi heyecanlandırdı. Yeni bir macera başlamak üzere.
2013 yılında satışa sunulan PlayStation 4 ise tüm zamanların en popüler oyun konsolları arasında yer almayı başardı. Zira şimdiye kadar 102 milyon adet PlayStation 4 satıldı.
PlayStation 5 özellikleri bekleneni verebilecek mi?
Bu başarı elbette yeniliklere engel değil. Sony, bazı oyunculara göre, PlayStation 4’ün kusurlarını PlayStation 5’e taşımamalı. Ayrıca Japon şirket için büyük bir tehdit olan Xbox Series X’in gelişimi de yeni konsolun daha verimli özellikler ile donatılmasını mecbur kılıyor.
Sonuç olarak Sony’nin PlayStation 5 adına ilgi çekici ve işlevsel olan yenilikleri hayata geçirmesi oldukça elzem bir nitelik taşıyor. Peki Japonya merkezli şirket bu konuda neler yapmalı? Bu yazımızda PlayStation 5’in başarısını doğrudan etkileyebilecek olan konular bulunuyor.
Kontrolörün yapı kalitesi ve pil ömrü
PlayStation 4’ün kontrolörleri ne yazık ki iki sorunla boğuştu: Niteliksiz yapı kalitesi ve düşük pil ömrü. Hatırlanacağı üzere DualShock 4 piyasaya ilk sürüldüğünde oyuncuların L1 ve R1 butonlarından memnun olmadığı ortaya çıkmıştı.
Zira tetikleme yapısının istikrarlı bir şekilde çalışmaması ve kauçuk kaplamanın aşınması, birçok oyuncunun sabrını taşırmıştı. Sony, kauçuk kaplamanın aşınma problemini birkaç yıl içinde çözmeyi başarmıştı.
PlayStation 4’ün kollarını daha dayanıklı bir malzeme ile üretmeyi tercih eden Sony, bu sefer de yetersiz pil ömrü yüzünden eleştirilmişti. 4 ila 7 saat (ortalama olarak) boyunca çalışan DualShock 4, oyuncular tarafından pek kullanılmayan dokunmatik yüzeyi ve her zaman açık olan ışık çubuğu nedeniyle istenen performansı gösteremiyor.
Nintendo Switch Pro’nun kontrolörü ise 40 saat boyunca aralıksız bir şekilde hizmet verebiliyor. Oyuncular artık PlayStation 5’te böyle bir aksaklık görmek istemiyor. Bu bağlamda Sony’nin pil ömrü konusunda çok dayanıklı bir yapıya sahip olması gerekiyor.
PlayStation 5 özellikleri: PlayStation 5’in gürültü seviyesi
Bilindiği üzere PlayStation 4’ten ve PlayStation 4 Pro’dan gelen yüksek sesler son derece olumsuz eleştirilerin yapılmasına yol açtı. Özellikle God of War ve Horizon: Zero Dawn gibi makineyi çok zorlayan oyunlar, bazı kişilerin “Evin bahçesinden jet kalkıyor!” şeklinde tepkiler vermesine neden olmuştu.
Oyuncular, PlayStation 5’in çok fazla ses çıkarmamasını istiyor. Xbox One cephesine baktığımızda böyle bir sorunun olmadığını görüyoruz. Yeni nesil konsolun büyük miktarda güç harcayacağı biliniyor ancak Sony’nin bu sorunu çözmemesi yine birçok eleştirinin yapılmasına vesile olacak.
Platformlar arası destek ve platformlar arası kayıt
Platformlar arası destek (cross play) ve platformlar arası kayıt (cross save) olarak adlandırılan bu iki özellik, birçok oyuncunun ilgisini çekmeyi başarmıştı. Oyunculara çeşitlilik sunan bu avantajlar, hem iki farklı konsola sahip olan oyuncuların aynı oyunda buluşmasını sağlıyor hem de bir oyuncunun bir oyun kaydını başka bir platformda (PlayStation 4 kaydını Xbox One’da oynamak gibi) çalıştırabilmesine yarıyor.
Fortnite’ın cross play özelliğini duyurması ile birlikte gözler Sony yönetimine çevrilmişti. İlk başta çekimser kalan Sony, oyuncuların baskısı üzerine, bu altyapıyı isteksiz bir şekilde aktif etmişti.
Birçok kullanıcı, Sony’nin bu konularda Nintendo’dan ve Microsoft’tan çok geride olduğunu düşünüyor. Buradan hareketle Japon teknoloji devinin bir an önce bu husus ile ilgili gerekli hamleleri yapması gerekiyor.
Sağlıklı bir geriye dönük uyumluluk modu
Hem PlayStation 4 hem de Xbox One, piyasaya ilk sürüldüğünde, geriye dönük uyumluluk moduna sahip değildi. Microsoft bu durumu fark etti ve bütün oyuncuları şok eden geriye dönük uyumluluk modunu hayata geçirdi.
Böylece Xbox One’da Xbox 360 ve Xbox oyunlarının oynanması mümkün hale geldi. ABD’li yazılım şirketi Microsoft, Xbox One X’i piyasaya sürerek, geriye dönük uyumluluk modu konusunda tek söz sahibi olan markanın kendisi olduğunu gözler önüne sermeye çalışmıştı. Peki PlayStation 5 özellikleri bu hamleye karşı koyabilecek mi?
Ayrıca Xbox One X konsolundan daha önce çıkan oyunların bu platformda çok daha güçlü olan grafik modülleri ile çalıştırılması, birçok oyuncunun ilgisini Xbox’a kaydırmıştı. Geriye dönük HDR desteğinin Xbox Series X ile beraber geleceğini belirten Microsoft, Sony’nin işini oldukça zorlaştırdı.
Japon şirketin bu konuda iki adet kozu mevcut: PlayStation Now ve PlayStation Store. Bu platformlar sadece bazı eski oyunların indirilmesine müsaade ediyor. Bir oyunu bulut teknolojisini kullanarak indiren oyuncular hem o oyun (aynı oyun) için bir kez daha ödeme yapmak zorunda kalıyor hem de bulut teknolojisinin neden olduğu sorunlar ile uğraşıyor.
Xbox ise bir oyuncuya şunu söylüyor: “Elinde hâlihazırda var olan eski bir oyunu, herhangi bir ücret ödemeden, daha güçlü bir Xbox platformunda tekrar oynayabilirsin.”
Hatırlanacağı üzere Sony, PlayStation 5’in geriye dönük uyumluluk modunu destekleyeceğini söylemişti ancak bu konuda yeni nesil konsolun kaç yıl önceki oyunları destekleyeceğini bilmiyoruz. Eğer Sony kendi geçmişinin zenginliğini kullanamazsa çok büyük bir fırsatı tepmiş olacak.
Xbox Game Pass ile mücadele edebilecek bir PlayStation Now
Bilindiği üzere PlayStation Now, kullanıcı sayısı konusunda Xbox Game Pass ile baş etmekte zorlanıyor. Bu bağlamda oyuncuların daha az tercih ettiği PlayStation Now hem fiyatlar konusunda istenen indirimleri sağlayamıyor hem de oyun sayısı hususunda arzu edilen oyun adedine ulaşamıyor.
Daha önce oyun indirme teknolojisine sahip olmayan bu platform, Sony’nin Xbox Game Pass’in izini sürmesi sayesinde beklenen özelliğe kavuştu. Böylece oyuncuların yeni oyunlar indirmesine izin veren PlayStation, bulut teknolojisi konusunda daha çok yol katetmeli.
Bir yazımız daha sonra erdi. Şimdiye kadar duyurulan PlayStation 5 özellikleri hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce bu konsol için düzenlenecek olan lansman etkinliğinde beklenen yenilikler tanıtılacak mı?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}