Çıkışından kısa süre sonra gerek ülkemizde gerekse dünya da büyük bir oyuncu kitlesini yakalayan Pokemon GO çılgınlığı, her geçen gün artmaya devam ediyor. Henüz birkaç ülke dışında resmi olarak çıkışı yapılmayan oyun hakkında bilmeniz gereken her şeyi ve oynanış ipuçlarını sizler için bir araya getirdik. Pokemon GO Nedir? Nasıl Oynanır? İşinize yarayacak ipuçları nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını Pokemon GO Rehberi‘nde sizler için cevapladık!
#video_12478#
Pokemon GO Nedir?
Arttırılmış sanal gerçeklik teknolojisi kullanılarak Android ve iOS platformları için geliştirilen Pokemon GO, konum servislerini kullanarak çalışıyor. The Pokemon Company tarafından geliştirilen oyun resmi olarak çıkışını 6 Temmuz tarihinde gerçekleştirdi. Beta sürecinden bu yana tüm dünya için aktif olmayan Pokemon GO, şu an için resmi olarak yalnızda Avustralya, Yeni Zelenda ve Kuzey Amerika‘daki mobil oyunculara sunuldu. Oyunun konusu ve işleyişi, çizgi filminden de alışık olduğumuz gibi Pokemon yakalama ve diğer oyuncuların yakaladığı Pokemon ile savaşma üzerine kurulu.
Pokemon GO Sistem Gereksinimleri
Pokemon GO Android ve iOS platformundaki cihazlar için piyasaya sürüldü ama ne yazık ki tüm mobil cihazlar için destek vermiyor. Pokemon GO‘yu oynayabilmek için kullanılan mobil cihazın bazı sistem gereksinimlerini karşılıyor olması gerekiyor. Pokemon GO‘nun Intel Atom işlemcili telefonlara ayrıca destek vermediğini de hatırlatalım.
Android
İşletim Sistemi: Android 4.3 ve üzeri
İşlemci: 1 GHz Dualcore ve üzeri
Grafik İşlemci: Adreno 305 ve üzeri
iOS
İşletim Sistemi: iOS 6 ve üzeri
İşlemci: 1 GHz Cortex A8 ve üzeri
Grafik İşlemci: PowerVR SGX535 ve üzeri
{pagebreak::1}
Pokemon GO Nasıl Oynanır?
Pokemon GO şu an için sadece birkaç ülkede resmi olarak oyunculara sunuldu. Bu ülkeler dışında Pokemon GO’yu oynamak isteyen oyuncuların Android platformu için APK dosyası kurması, iOS platformu için ise Apple ID‘lerinde kullandıkları ülke bilgisini değiştirmeleri gerekiyor.
Oyun, kullanıma açıldığı ülkeler arasında yer almayan Türkiye için APK dosya kurulumu ve Apple ID‘daki ülke bilgisi değiştirme dışında başka bir yöntem ile oynanamıyor. Google Play Store ve App Store üzerinde resmi olarak indirilebilir olarak görünen oyun için, “bu öğe cihazınızla uyumlu değil” hatası alabilirsiniz.
Android platformu için indirilen APK dosyasını kurabilmek için, cihazınızın Ayarlar sekmesi altından Güvenlik bölümüne gelerek, Bilinmeyen Kaynaklara İzin Ver seçeneğinin aktif hale getirilmesi gerekiyor. Eğer cihazınızda Google Play Store dışında herhangi bir kuruluma izin vermezseniz, Pokemon GO‘yu telefonunuzda ne yazık ki oynayamazsınız.
Pokemon GO’da Hesap ve Karakter Oluşturma
Pokemon GO‘yu mobil cihazınıza kurduktan sonra bir hesap oluşturmamız gerekiyor. Bu noktada oyunculara iki farklı seçenek sunuluyor. Diğer mobil oyunlardan alışık olduğumuz gibi Google ID ve Pokemon Trainer Club adı verilen hesap seçenekleri ile oyuna başlayabiliyoruz. Google ID ya da Pokemon Trainer Club ile oyuna giriş yaptıktan sonra, sıra karakter oluşturma ekranına geliyor. Erkek ve kadın karakter oluşturup görünümünü ayarladıktan sonra oyuna başlayabiliyoruz.
{pagebreak::2}
Başlangıç Pokemonu Seçimi
Hesap ve karakter yaratıldıktan sonra yapmanız gereken ilk adım başlangıç Pokemonu seçmek olacak. Bu aşamada oyun tarafından 3 adet seçenek sunuluyor. Bu Pokemon’lar, Charmander, Bulbasaur ve Squirtle. Seçiceğiniz herhangi bir Pokemon ile oyuna başlamak içinse Poke Topunu Pokemona atarak denk getirmeniz yeterli. Başlangıç Pokemonu yakalandıktan sonra ise Pokemon hakkındaki türü, boyu, cinsi gibi çeşitli özellikleri görebilirsiniz.
Nasıl Pokemon Yakalanır?
Pokemon GO konum bazlı çalışan bir mobil oyun. Oyunda Pokemon yakalamak için, dışarı çıkıp sokaklarda, caddelerde ve parklarda Pokemon aramanız gerekiyor. Oyunun ana ekranında sağ alt köşede bulunan Nearby List olarak adlandırılan listede görünen bir Pokemon’un görselinde bulunan ayak izi sayısına göre ne kadar yakın veya uzak olduğunuzu anlayabilirsiniz. Listede görünen Pokemon için herhangi bir ayak izi yoksa, Pokemon çok yakınınızda demektir.
Bulduğunuz Pokemon’u yakalamak için yapmanız gereken ise Poke Topunu Pokemon’un bulunduğu yere isabatli bir şekilde atmak. Attığınız Poke Topu Pokemon’a isabet etmeyebilir. Her denemenizde envanterinizde bulunan Poke Toplarını harcadığınızı unutmayın. Her denemenizde bir Poke Topu kaybedeceksiniz. Bunu göz önünde bulundurarak yakalayacağınız Pokemon’a isabetli bir atış yapmaya çalışın.
Yakalanan her Pokemon için 3 adet Candy yani şeker kazanıyorsunuz. Kazanılan şekerlerle birlikte Pokemon geliştirimleri yapılabiliyor. Yalnız tam bu noktada elinizdeki şekerleri hızlı bir şekilde harcamamanızı tavsiye ediyoruz. İlerleyen dönemde yakalayacağınız nadir bir Pokemon geliştirimi için elinizde şeker kalmayabilir. Bu şekerleri arşivinizde bulunan en güçlü Pokemon’ları geliştirmek için kullanmalısınız. Yakaladığınız her Pokemon nadirlik seviyesine göre Combat Power adı verilen bir puana sahip. Bu puanlar Pokemon arşivinizi genişletmenizle birlikte size deneyim puanı kazandırıyor ve seviyenizi geliştiriyor.
{pagebreak::3}
Pokemon GO’da Pikachu Nasıl Yakalanır?
Pokemon denilince akla gelen ilk Pokemon’lardan olan Pikachu’yu yakalamak istediğinizde yapmanız gereken, oyuna ilk giriş yaptığınızda seçmeniz için size verilen birinci nesil Pokemon’lardan olan Charmander, Bulbasaur ve Squirtle‘ı seçmek yerine harita üzerine gezinerek oyuna başlayın.
#video_12475#
Yakınınızda bulunan Pokemon’lardan uzaklaştıkça bulunduğunuz konuma göre size yeni Pokemon’lar sunulacak. Bu işlemi 4 kez tekrarlamanızın ardından size sunulan Pokemon‘larla birlikte Pikachu harita üzerinde belirecek. Yalnız bu işlemin oyuna yeni başlangıç esnasında işe yaradığını hatırlatalım. Eğer Pokemon GO‘ya çoktan başlamış ve Pokemon arşivinizi genişletiyorsanız, Pikachu‘yu kolay yoldan yakalamak için arşivinizden vazgeçmeniz gerekecek.
Pokedex Nedir, Nasıl Kullanılır?
Pokemon çizgi filminden bildiğimiz tüm Pokemon ve diğer detayların bulunduğu veri deposu olan Pokedex oyundaki en büyük yardımcılarımızdan biri. Oyunun ana ekranındaki Poke Topuna basarak ulaşabildiğimiz Pokedex, o ana kadar yakalanmış olan tüm Pokemon’lar hakkındaki bilgilere ulaşabildiğimiz bir sistem. Bu detaylar arasında, Pokemon‘un kaç kez görüldüğü, kaçıncı denemede yakalandığı, boyu, türü gibi birçok seçenek yer alıyor.
Pokedex‘in bir diğer özelliği ise içinden ender Pokemon’ların çıktığı yumurtalar için PokeStop’ları gösteriyor olması. Pokedex sayesinde PokeStop’ları takip ederek ender türdeki Pokemon’lar yakalanabiliyor. Yakalanılan Pokemon’lara ait tüm evrimleşme aşamaları yine Pokedex üzerinden takip edilebiliyor.
{pagebreak::4}
Oyun İçi Satın Alımlar
Pokemon GO‘da da diğer mobil oyunlardan alışık olduğumuz gibi birçok oyun içi satın alma seçeneği bulunuyor. Oyunun içinde bulunan market üzerinden yapılabilen bu satın alımlarda, Coin, Poke topu, Pokemon yumurtaları, modüller gibi birçok seçenek satın alınabiliyor. Oyun içindeki mağazaya yine aynı şekilde ana ekranda yer alan Poke Topu üzerinden ulaşılabiliyor.
Mağazadan yapacağınız satın alımlar çoğu zaman Poke Topu için olacak. Bunun iki nedeni var. Birincisi her yakaladığınız Pokemon için yeni bir Poke Topuna ihtiyaç duymanız. İkinci neden ise, Pokemon yakalamaya çalıştığınızda yapacağınız her ıskalama atışından bir Poke Topu kaybediyor olmanız.
Pokemon GO Plus
Pokemon GO‘yu diğer oyunculardan daha avantajlı olarak oynamak isteyenler için geliştirilen Pokemon GO Plus bilekliği, Poke Topuna benzeyen sivri bir yapıya sahip. Bluetooth üzerinden mobil cihazınıza bağlı olarak çalışan Pokemon GO Plus bilekliği, LED aydınlatmalı bildirimle birlikte titreşim özelliğine de sahip. Oyunu oynamak için Pokemon GO Plus bilekliğine sahip olmanıza gerek yok fakat diğer oyunculara karşı avantaj sağlamak istiyorsanız bilekliği satın alabilirsiniz.
Fiyat olarak 50 dolar segmentinde satışa sunulması beklenilen Pokemon GO Plus bilekliğinin Temmuz ayı içerisinde Japonya başta olmak üzere oyunun resmi olarak piyasaya sürüldüğü ülkelerde satışa sunulması bekleniyor.
Pokemon GO’da Nasıl Savaşılır?
Pokemon GO‘da yakaladığınız Pokemon’ları diğer oyuncuların yakaladığı Pokemon’lar ile savaştırmak isteyeceksiniz. Bu noktada oyunda bulunan Gym’leri kullanmanız gerekiyor. Oyunda Gym adı verilen bu duraklar harita üzerinde işaretlidir ve kırmızı çubuklar ile gösterilir. Bu noktalarda Pokemon savaşı yapabilmeniz için karakterinizin minimum 5. seviyeye ulaşması gerekiyor.
Oyunda Gym’lerin dışında kullanılabilir noktalar olarak PokeStop‘larda mevcut. Bu noktalarda yine aynı şekilde harita üzerinde işaretli şekilde size gösteriliyor. PokeStop‘a vardığınızda size gösterilen yuvarlak alanda parmağınızı hızlı bir şekilde oynatarak bir takım hediyeler ve Poke Topları kazanabiliyorsunuz. PokeStop‘lar yine Gym gibi 5. seviyeye ulaşmadan herhangi bir işe yaramıyor.
{pagebreak::5}
Pokemon GO İpuçları
Oyuna yeni başlayacak olan oyuncular için oyunda dikkat edilmesi ve hızlı gelişim için yapılması gereken bazı noktalar var. Oyun esnasında yapılacak bir değişiklik veya Pokemon gelişimi için yapılacak herhangi bir strateji rakiplerinizin yakaladığı Pokemon‘lara karşı üstünlük sağlamanız anlamına geliyor.
Oyuna başlarken dikkat etmeniz ve yapmanız gereken birkaç husus var. Öncelikle oyundaki pil tüketimi diğer oyunlara göre oldukça fazla. Bunun nedeni hem konum servislerinin devamlı açık olması, hem de ekranın devamlı etkileşim halinde olması. Bu nedenle oyunu oynamak için dışarı çıktığınızda yanınızda bir Power Bank bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.
Bir diğer dikkat etmeniz gereken husus ise internet kullanımı. Oyun internet bağlantısı üzerinden çalıştığı için oynadığınız esnadaki mobil veri kullanım oranınız artış gösterebilir. Oyuna başladığınız esnada mobil veri kapasitenizi kontrol altında tutmanız internet paketinizi daha fazla kullanabilmenize yardımcı olacaktır.
1- Pokemon Türlerinin Önemi
Oyunda yakalayacağınız Pokemon‘lar çizgi filmden’de bildiğimiz üzere farklı nadirlik ve tür özelliklerine sahip. Savaşacağınız veya yakalayacağınız her Pokemon’un kendi türüne göre başlıca özellikleri yer alıyor. Oyunda toplamda 9 adet Pokemon türü yer alıyor. Bunlar; Ateş, Ejderha, Elektrik, Lav, Psişik, Su, Uçan, Zehir ve Çimen şeklinde. Seçeneğiniz herhangi türdeki bir Pokemon diğer türe karşı zayıflık gösterebilir. Örneğin; Su Pokemon‘ları, Ateş Pokemon‘larına, Ateş Pokemon‘ları ise Çimen Pokemon‘larına karşı üstünlük sağlayabilir.
2- Pokemon Yakalama
Oyunda yakaladığınız her Pokemon için puan kazanıyorsunuz. Kazandığınız puanlar karakterinizin seviyesini arttıracaktır. Pokemon yakalamaya çevrenizden başlamanızı tavsiye ederiz. Önünüze çıkan Pokemon’ları beğenmemiş veya sevmemiş olsanız dahi yakaladığınızda puan kazanacağınızı unutmayın. Yakaladığınız Pokemon’ların nadirlik seviyesine göre size daha çok puan kazandıracağını unutmayın. Pokemon yakalama sırasında elde ettiğiniz Candy yani şekerleri kullanarak Pokemon geliştirimi yapabilirsiniz.
3- Pokemon Tercihi ve Evrimleşmesi
Oyunda bulunan her Pokemon farklı CP yani Combat Power puanına sahiptir. Yüksek CP‘ye sahip olan Pokemon’ları tercih etmek evrimleşme esnasında daha kuvvetli Pokemon’lara sahip olmanız anlamına geliyor. Pokemon gelişimi esnasında yüksek CP’ye sahip olan Pokemon‘ları tercih etmeye çalışın.
Yakaladığınız Pokemon’lar oynanış şekline göre evrimleşmeye başlayacaktır. Evrimleşen Pokemon’ların büyük kısmı, aynı Pokemon’un evrimleşmemiş haline göre oldukça güçlüdür. Örneğin Charmeleon 100 CP‘ye sahipken, Charmander‘dan evrimleşen Charmelen 150 – 200 CP‘ye sahip olabilir.
{pagebreak::6}
Oyunda Kullanılan Eşyalar
Poke Topu: Pokemon’ları yakalamak ve yakalanan Pokemon’ları saklamak için kullanılır.
Candy: Yakalanan Pokemon’ların geliştirilmesi ve evrimleşmesi için kullanılır. Her Pokemon yakalanışında 3, yakalanan Pokemon’ları Profesöre gönderdiğinizde ise 1 Candy kazanılır.
Stardust: Yakalanan Pokemon’un CP (Combat Power) puanını geliştirmek için kullanılır.
Incence: Harita üzerinde bulunduğunuz noktada kullanıldığında yabani Pokemon’lar etrafınızda beliriyor. Daha az mesafede daha çok Pokemon yakalamak istendiğinde kullanılabilir. Başlangıçta sadece 2 adet veriliyor ve bu kullanımlardan sonra satın alınmak istendiğinde ücret ödemek gerekiyor.
Revive: Gym’de yapacağınız Pokemon savaşları sonrası ölen Pokemonu canlandırmak için kullanılan eşyadır.
Egg Incubator: PokeStop’lardan elde edilen hediyelerden biri. Düşen yumurtaları açmak için yapmanız gereken, kuluçka makinesine yerleştirerek, belirlenen mesafe boyunca hareket etmek. 2/5/10 Km şeklinde belirlenen mesafelerde ne kadar fazla yol kat edilirse, o kadar güçlü Pokemon’lar elde edilir.
Razz Berry: Yakalamak istediğiniz Pokemon’ları uysallaştırmak için kullanılır. Özellikle uçan Pokemon yakalamak istediğinizde hareketli olan Pokemon’ları yakala esnasında birden fazla Poke Topu kaybedebilirsiniz. Tam bu noktada Razz Berry kullanmak Pokemonu uysallaştıracağından daha kolay bir şekilde yakalayabilirsiniz.
Pokedex: Oyundaki tüm Pokemon’lara ait verilerin tutulduğu eşyadır. Pokedex kullanarak yakalanan veya karşılaşılan Pokemon hakkındaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
:: Pokemon GO oynuyor musunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}