ABD Kaliforniya eyaletinin Elk Grove şehrinde bulunan Apple tamir tesisinde çalışan teknisyenlerin, cihazları test ederken kazara 911 aramaları yaptığı ve yerel polisin bundan bıktığı ortaya çıktı. Peki Apple acil SOS aramaları karşısında ne yapılacak?
Günde 20 civarı Apple acil SOS çağrısı bezdirdi!
Çağrı akışının Ekim 2017 tarihinde, Apple tarafından iOS 11 ile birlikte acil SOS özelliğinin tanıtılması sonrasında başladığı belirtiliyor. Şu anki iPhone 8 ve iPhone X modellerinde kullanıcıların iki ses tuşu ve yan tuşa basması veya yan tuşa hızlı şekilde 5 kez basması durumunda Acil SOS aktif oluyor. Daha eski iPhone modellerinde ise üstteki Açma/Kapama tuşuna hızlıca 5 kez basmak gerekiyor. Ek olarak, Apple Watch akıllı saatlerde de bu özellik mevcut. Hatta geçtiğimiz günlerde bu özelliğin hayat kurtardığını sizlerle paylaşmıştık.
Kazara gerçekleşen aramaların hangi cihazlardan geldiği belirsiz ancak basit tuş basmaları ile bu tür aramaların gerçeklemesi oldukça kolay. Hele ki kazara tuşlamalar sonrası duyacağı yüksek sesle birçok kişinin panik olması bile mümkün. Teknisyenlerin tamir sırasında bu sesi kapattığı düşünülüyor.
Elk Grove Polisi, günde Apple’dan ortalama 20 kazara arama geldiğini ve Ekim’den beri bu rakamın bin 600 civarına yaklaştığını paylaşıyor. Polis ise bu durumun hayat memat durumlarında kendilerinden değerli saniyeler çaldığına vurgu yapıyor. Bu aramalar sebebiyle diğer gerçek acil durum aramaların da geç kalındığı belirtilmekte. Aynı durumdan diğer şerif ve polislerin de etkilendiği ifade edilirken, bazen arka planda teknisyenlerin çalıştığının bile duyulduğu da bilgiler arasında.
Apple ise durumun farkında olduklarını ve bunun önüne geçmek için kanun güçleriyle birlikte çalıştıklarını açıklamış durumda. Bu arada kullanıcılarının istediği takdirde acil SOS özelliğini Ayarlar menüsünden kapatabileceğini ya da kazara arama ihtimalini düşürebileceğini de hatırlatmak gerek.
:: Sizce bu özellik için farklı bir yöntem izlenebilir mi? Önerileriniz neler?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}