Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Popüler Yazılımların Ücretsiz Alternatifleri!

Ana sayfa /

Piyasada birçok multimedya yazılımı bulunmaktadır. Bunların kimisi belli bir meblağ karşılığında hizmet verirken kimisi ise açık kaynak kod dünyasında GPL lisansıyla yer alır ve kullanıcılardan ücret talep etmez. Yazılım dünyası bu açık kaynak kod olayından dolayı ikiye bölünmüş gibi dursa da işe kullanıcıların açısından bakmakta fayda var. Sonuçta hepimiz yazılımlarla kullanıcı pozisyonunda haşır neşir oluyoruz.

 

Reklam
Reklam

 

Kullanıcılar için bir yazılımın ücretsiz olması her zaman çok büyük bir artıdır. Zira kabul etmek gerekir ki herkes, kullandığı her yazılım için onlarca dolar para ödemek istemeyebilir. Bu gibi durumlarda açık kaynak kod dünyasına göz atmakta fayda var.

{pagebreak::GPL}

GPL

GPL adı verilen bir lisans ile lisanslandırılan yazılımlar, ticari hizmette kullanılmayabiliyor. Bu da kullanıcıya ücretsiz yazılım hizmeti anlamına geliyor. Burada her açık kaynak kodlu yazılımın GPL ile lisanslandırılmak zorunda olmadığını hatırlatalım. Fakat sonuç itibariyle özgür yazılım denen sektörün büyük bir kısmı GPL ile lisanslandırılıyor.

 

 

Açık kaynak kod platformunda kodlanıp kullanıcıya sunulan birçok yazılım mevcut. Bunların arasında, yüzlerce lira değerindeki yazılımlar ile aynı hizmeti veren yazılımlar mevcut. Bu yazımızda sizler için bu türden kullanıcıdan para talep etmeyen ve muadilleri arasında gerek işlevselliği gerekse daha etkin kullanıma sahip olması ile popülerliğe ulaşan yazılımları inceledik.

{pagebreak::Splashup}

Splashup

İşte karşınızda son derece başarılı ve ücretsiz bir fotoğraf düzenleme yazılımı: Splashup! Photoshop’un muadili olarak gösterebileceğimiz Splashup, Photoshop gibi bir endüstri liderine rağmen bir hayli popülerliğe sahip. Splashup’ın en büyük özelliği ise, internet üzerinden hizmet vermesi. Online web uygulaması olarak geçen Splashup, arayüz olarak Photoshop’a bir hayli benziyor.

 


Photoshop’ta yapabileceğiniz birçok işi Splashup ile de yapabilirsiniz

 

Eğer Photoshop’un açık kaynak kod muadilini internet üzerinden hizmet veren bir yazılım değil de, masaüstü yazılımı olarak seçseydik, o zaman tercihimiz hiç şüphe yok ki GIMP olurdu. Fakat internetin olanaklarını da sonuna kadar kullanan Splashup, Photoshop’ta bile oldukça ilgi çeken araçları barındırmasıyla, ücretsiz fotoğraf editörü arayanlar için tam bir ilaç niteliğinde bir site.

{pagebreak::Kompozer}

Kompozer

Eğer internet siteleri tasarımı ve kodlamaları ile ilgili bir işiniz varsa ya da bu işleri sırf hobi olsun diye yapıyorsanız, KompoZer’ı denemenizde fayda var. Açık kaynak kodlu olan bu yazılım, Mozilla’nın da desteğini arkasına almış durumda. Bu yazılım için Dreamweaver‘ın ücretsiz versiyonu diyebiliriz.

 


KompoZer, internet sitesi tasarlamanın en etkili ve ucuz yollarından birisi. Zira yazılım ücretsiz

 

KompoZer’ın en büyük avantajı, tıpkı Dreamweaver gibi hem işin tasarım tarafına hem de kodlama tarafına önem vermesi diyebiliriz. Bu sayede kullanıcı, eğer sadece site tasarım işine bakacaksa yazılımın tasarım ile ilgili olan kısımlarıyla haşır neşir oluyor ve işlerini bu ilgili alanlarda hallediyor. Diğer taraftan bir web programlamacısı da KompoZer aracılığıyla kodlarını etkili bir şekilde yazabiliyor. Hatalı kod yazarsa KompoZer ilgili yerin hatalı olduğunu kullanıcıya gösteriyor.

 

KompoZer ile başarılı, etkili tasarımlara sahip ilgi çekici siteler tasarlamak mümkün. Eğer web tasarım ve kodlama konusunda dünya çapında üne sahip yazılımlara yüzlerce dolar para vermek istemiyorsanız, KompoZer’ı denemenizi şiddetle öneririz.

{pagebreak::Google Docs}

Google Docs

Tahmin ediyoruz ki hepiniz Google Docs’u öyle ya da böyle duymuş hatta kullanmıştır da. Google Docs, internet alışkanlıklarımızı değiştirebilecek türden bir servis. Office dökümanlarınızı internet ortamına taşımak istiyorsanız Google Docs sizin için en ideal seçim olacaktır. Microsoft‘un Office yazılım paketine en iyi alternatiflerden biri olan Google Docs, bir diğer özgür yazılım olan Open Office kullanıcıları için de vazgeçilmez bir servistir.

 


Google Docs kelimenin tam anlamıyla internetin olmazsa olmazlarından bir tanesi

 

Google Docs sayesinde Office dökümanlarını internet ortamında istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Organize edebilir, diğer dökümanları yükleyebilir ve paylaşıma sunabilirsiniz.

 

Google Docs birçok firmanın da başvurduğu bir servis. Dolayısıyla kullanıcısı bir hayli fazla. Diğer Google servisleriyle entegrasyona sahip olması ise bir diğer avantaj. Tüm bunların yanında servisin bir diğer olumlu yanı ise, sıfırdan bir Office dökümanı oluşturabilme imkanına sahip olmanız. Bu sayede yeni bir Word dosyası açıp, içeriğini doldurduktan sonra masaüstünüze bu dosyayı indirebiliyorsunuz.

{pagebreak::Effect Generator}

Effect Generator

İşte karşınızda birçoğunuzun ilgisini çekeceğinden emin olduğumuz bir yazılım: Effect Generator! Bu yazılım için, Flash’ın açık kaynak kodlu versiyonu diyebiliriz. Adobe’un dünya çapında ünlü efekt ve animasyon yazılımı olan Flash, zor kullanımı ile dikkat çekiyor. Effect Generator ise kullanım açısından daha kolay. İşlevselliği ise Flash ile kafa kafaya diyebiliriz.

 


Etkili animasyonlar geliştirmek için Flash bilmek zorunda değilsiniz.
Effects Generator de işinizi görecektir

 

Effect Generator, internet üzerinden hizmet veren bir servis. Dolayısıyla yaptığınız işleri anında internet ortamında diğer siteler ile paylaşabiliyorsunuz. Ayrıca Flash ile oluşturulan dosyaları bu uygulama ile açabilmek mümkünn. Sadece Flash değil, diğer popüler animasyon formatlarını da destekliyor Effect Generator. Sırf bu özelliğiyle bile büyük bir övgüyü hakediyor.

Flash’taki şablonlardan farklı bir şablon sistematiği kullanan Effect Generator, bu sebeple ilk aşamada alışılması zor bir yazılım olarak gözünüze çarpabilir. Fakat biraz kullandıktan sonra Effect Generator’e alışmamak imkansız diyebiliriz.

{pagebreak::Jaycut}

Jaycut

Piyasada birçok video düzenleme yazılımı bulmak mümkün. Bu tür yazılımlar arasında en yaygın olanı ise şüphesiz ki Windows Movie Maker’dır. Ayrıca Adobe‘un Adobe Premiere‘i de bu konuda bir hayli popülerdir. Windows Movie Maker’ın karşılığı olarak Mac platformunun başarılı yazılımı iMovie’yi örnek gösterebiliriz.

Son dönemde özellikle bir hayli geliştirmeye maruz kalan iMovie, bu sayede popülerliğini de artırdı. JayCut ise internet üzerinden hizmet veren bir diğer servis. JayCut‘ın en önemli özelliği, servisten yararlanabilmeleri için üyelik sistemi istiyor ve üyelerine tam anlamıyla ücretsiz video düzenleme, yükleme ve daha fazlasını sunuyor.

 


Video işleriyle haşır neşirseniz, video düzenleme yazılımları
arasından da alternatif olanlara göz atmanızda fayda var

 

Ayrıca JayCut‘a sadece videolarınızı değil, fotoğraflarınızı, ses dosyalarını ve videolara eklemeyi düşündüğünüz efektleri de yükleyebilirsiniz. Diğer benzeri internet üzerinden hizmet veren servislerde olduğu gibi JayCut’ta da, bitirdiğiniz projeleri anında diğer sitelere yükleyebilir ve arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Eğer video düzenleme işleriyle uğraşıyorsanız, biliyorsunuzdur ki bu işi yapan profesyonel yazılımlar bir hayli pahalıdır. İşte bu tür bir sıkıntı yaşıyorsanız JayCut’ı size öneriyoruz.

:: Bu yazılımlardan hangileri dikkatinizi çekti?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam