Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Portre Fotoğrafı Taktikleri

Ana sayfa /

Portre fotoğrafı çekmek dışarıdan kolay bir iş gibi gözükse de, işin aslı belki de fotoğrafçılık bilgilerinizi en çok konuşturmanız gereken çekim türüdür. Bunun sebebi ise, alelade çekilen bir portre fotoğrafının hiçbir şey anlatamamasıdır. Fotoğrafını çektiğiniz modelin yüzündeki ifadeyi, doğru ışıkla ve uygun bir kadrajla fotoğrafınıza iyi bir şekilde yansıtmanız gerekiyor.

Portre Nedir?

Bu tür fotoğraflar çekmenin bir iyi yanı da, herhangi bir masrafının olmaması. Evinizde bile uygun ışığı bularak güzel portre fotoğrafları çekebilirsiniz. Tabii ki stüdyolarda çekilen portre fotoğraflarının kompozisyonu bir başka güzel oluyor fakat evde çekilen portre fotoğrafları arasında da oldukça kaliteli fotoğraflar çıkabiliyor.

Kısacası uygun teknikleri kullandıktan sonra güzel portre fotoğrafları çekmek için cebinizden herhangi bir para çıkmasına gerek kalmayabiliyor.


…Ve işte dünyaca ünlü
portre fotoğrafı

Portre dediğimiz olay, bir insanı betimlemekten başka bir şey değildir. Nasıl ki manzara fotoğrafında, bir manzarayı betimliyorsak, portre fotoğraflarında da sadece bir insanı betimleriz. Fotoğrafın konusuna göre, bir ya da birkaç objeyi de kullanabiliriz.

{pagebreak::Makineyi Tutuş Şekli}

Makineyi Tutuş Şekli

Bu tamamen fotoğraf çeke çeke sizin konuyu nasıl kavradığınızla ilgili. Kaliteli portre fotoğraflarında, modelin yanına görselliği artıracak yardımcı bir obje de bulunabiliyor. Birçok fotoğraf makinesinde iki tane mod oldukça göze batar.

Bunlardan ilki; daha çok, manzara fotoğrafları çekerken başvurduğumuz Landscape iken, diğeri ise portrait olarak bilinen ve genelde portre fotoğrafı çekerken kullandığımız Portrait modu. Bunlar aslında birer çekim modu değil de, fotoğraf makinesini tutuş şeklidir.

Doğru Işık Kullanın

Landscape, yatay olarak çekilen fotoğraflara, Portrait ise dikey olarak çekilen fotoğraflara denir. Portre fotoğrafı çekerken ışığa dikkat etmelisiniz. Her fotoğraf makalesinde bunu dememin sebebi, her fotoğrafta, fotoğrafı vurgulayan en büyük yardımın ışık tarafından yapılmasıdır. Işık çözümleri için gün ışığını tercih edebilirsiniz.

Güneş ışınlarının soldan ya da sağdan yansıdığı bir portre fotoğrafında, modelin yüzünün bir kısmı parlak, diğer kısmı göreceli olarak daha karanlık çıkacaktır. Bu da, modelin yüz hatlarındaki belirginliğin bir kısmını gösterirken, diğer kısmının gizemli kalmasına yol açacaktır.

Eğer öğle saatlerinde portre çekimi yapmayı düşünüyorsanız, Güneş ışınlarının tepeden geleceğini unutmayın. Bu çoğu zaman istenen bir şey değildir, zira ışığı hiç etkili bir şekilde kullanamamak anlamına gelir.

{pagebreak::Işığın Önemi}

Işığın Önemi

Işığın nereden yansıdığı, bir portre fotoğrafında son derece önemlidir. Vurgulamak istediğiniz duyguyu, modelin yüzünde başarıyla yakalasanız bile, yanlış ışık seçimi yüzünden duyguların vurgulandığı noktaların karanlıkta kalmasını istemezsiniz değil mi?

Eğer harici bir flaş kullanacaksanız, flaşı tüm yüz üzerinde patlatmamaya özen gösterin. Bu, oldukça amatör bir davranıştır. Onun yerine, eğer kapalı bir mekandaysanız, flaşı tavana yansıtarak ışığın yukarıdan homojen dağılmasını sağlayabilirsiniz. Bu da, modelinizin üzerine gelen ışığın, konuda yumuşak bir doku oluşturmasını sağlar.


Model: Akhun Aktosun
Fotoğraf: Beyazıt Özpeynirci

Eğer dış mekandaysanız, flaşınızı kapalı tutmanız şarttır diye bir kural yok. Bu tür kurallar sadece belli başlı kişilerin ortaya sunduğu çözüm yollarıdır. Yani dış mekanda flaş kullanabilirsiniz. Fakat tabii ki dış mekanda Güneş, en büyük ışı k kaynağınız olacağından, flaşı son derece usta bir şekilde kullanmalısınız.

Örneğin konunun arkasından yansıyan Güneş ışıkları, modelin saçlarının etrafında bir kontür oluşumunu sağlayacaktır fakat, özellikle akşam saatlerinde modelin yüz tarafı karanlık çıkacaktır. Bunu önlemek için flaşın gücünü düşürerek (ya da bir ekipman yardımıyla difüz ederek), modelinizin yüzünün karanlık çıkmasını engelleyebilirsiniz.

{pagebreak::Konumlandırma}

Konumlandırma

Portre fotoğraflarda, fotoğraf makinesini nerede konumlandıracağınız da bir hayli önemlidir. Genelde portre fotoğraflarında üçayak (tripod) kullanılmaz diye bilinir. Fakat siz yine, bunu kesin bir dille savunanlara gülüp geçin. Modelinize oluşturmak istediğiniz kompozisyonunu anlattıktan sonra makineyi üçayağa monte ederken, yükseklik ayarını iyi oluşturmalısınız.

Genel olarak portre fotoğraflarında, iki farklı üçayak yüksekliği vardır. Bunlardan ilki, modelin yüzünün hizasıdır. Bu yükseklikte çekilen fotoğraflarda, herkes modelin yüzüne odaklanır. Eğer surat bölgesinde bir vurgu yapıyorsanız, siz de üçayağınızı modelin yüz hizasına göre konumlandırın.


National Geography’nin dünyaca ünlü
Afganlı kız portresi

Bir diğer yükseklik ise göğüs-bel hizasıdır. Eğer modeliniz ayakta ise, üçayağınızı göğüs-bel arasında bir hizada tutarsanız, ortaya birbirinden güçlü fotoğraflar çıkacaktır. Zira burada fotoğrafın vurgulandığı nokta, modelin yüzü değil de komple kendisidir. Size bir ipucu; bulunduğunuz şehirde duvar yazılarıyla bezeli bir duvar varsa, modelinizi yağmurlu bir havada bu duvarın önüne koyarak, göğüs-bel hizasından çektiğiniz bir fotoğraf oldukça şık bir sonuç verecektir.

{pagebreak::Konu}

Konu

Makinenin yüksekliğini belirlemeyi anlattıktan sonra, şimdi de makinenin model ile olan uzaklığını anlatalım. Bazı profesyonel portre fotoğrafçıları, modelin dibine girerek fotoğraf çekmeyi çok seviyor olabilir, ama bu çok da tavsiye edilen bir şey değil. Onlar sadece deneyimlerinden yararlanarak kuralları kafalarına göre büküyorlar.


Belki fotoğraf değil ama, Leonardo Da Vinci’nin bu çalışması
dünyanın sayılı portre tablolarından biridir.

Sizin iyi bir portre fotoğrafı çekmeniz için yapmanız gereken, makineyi modelden olabildiğince uzak tutmanızdır. Makineyi modelden uzak tutun ve odak uzunluğunu artırın. Yani, örneğin modelin dibine girip 30mm odak uzunluğu ile bir fotoğraf çekmek yerine, 10 metre uzağına gidip 135mm odak uzunluğu ile fotoğraf çekmeniz daha iyi sonuçlar almanızı sağlar.

Sonuç olarak, portre fotoğrafı çekerken dikkat etmeniz gereken belli başlı noktalar vardır. Bunlardan ilki model, ikincisi ışık, üçüncüsü ise kadraj. Bu üç öğeye gereken önemi gösterdikten sonra, kullandığınız objektiften, seçtiğiniz ayarlara kadar her şey, sizin beğeninize kalmış oluyor.

:: En beğendiğiniz portre fotoğraflarını bizimle paylaşın

Yorum Ekleyin