Eğer programlama hakkında biraz olsun araştırmada bulunduysanız Python dilinin sıkça önerildiğini görmüşsünüzdür. Programlamaya yeni başlayanların ilk öğrenmesi gereken dil olarak hafızalarımıza kazınan Python dili hakkında bazı bilgilendirmeler bu içerikte olacak. Programlamaya Python ile başlamak hakkında bilmeniz gerekenleri anlatacağız.
Python nedir?
İlk olarak 80’li yılların başında ortaya çıkan Python, tamamen ücretsiz bir programlama dilidir. Python’u hem kişisel hem de ticari amaçla kullanabilirsiniz. Dinamik ve nesne yönelimli olmakla beraber yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Sınırları oldukça geniştir, birçok projeyi bu dil ile hayata geçirebilirsiniz. Dünyanın en popüler programlama dilleri listesinde genelde ilk 3’e oynamaktadır.
Programlamaya Python ile başlamak neden önerilir?
Programlamaya adım atmak isteyenler genellikle Python ile başlar. Bunun en büyük nedeni, söz diziminin basit olması diyebiliriz. Başlarda kafanızı fazla karıştırmayacak bir yapıya sahiptir. Günde iki saatinizi ayırarak öğrenebilirsiniz. Benim bu dilde en çok ilgimi çeken özellik, daha az kod yazıldığı oldu. Sizler için Python ve C# dillerinden birer örnek hazırladım.
Bu örnek, C# dilinde ekrana “ShiftDelete.Net” yazdırmayı sağlıyor. Her satırın bir işlevi var, nihayetinde ekrana çıktıyı yazdıran satır “System.Console.WriteLine” oluyor. Bu basit projedeki detayları akılda tutmak yeni başlayan biri için pek kolay olmayabilir. C# dilini öğrenmek Python’a göre daha büyük çaba gerektiriyor.
Bu örnek ise aynı işlevi Python’da sağlıyor. İlk bakışta fark edeceğiniz üzere çok daha az kod yazdık. Python’da bazı belirteçleri kullanmak yerine ekrana çıktıyı yazdıracak olan satırı yazdık. Bu çok basit bir detay gibi görünse de çoğu projede daha kısa kodlar yazacaksınız. Bu özellik yeni başlayanlar için büyük bir nimet.
Python’un daha kolay öğrenilebilecek bir dil olduğunun ispatlarından bir tanesi bu. Elbette farklı dillere göre sizi daha zorlayacak yerler olacaktır fakat öğrenme aşamasında bunlar büyük problemler değiller.
Python ile neler yapılabilir?
Programlamaya Python ile başlamak için çokça sebep var, gelecek için en önemli olanı sağladığı özellikler diyebiliriz. Bunlar sizin projenizin hangi derecede olduğuna göre değişkenlik gösterebilir. Bu dili öğrenerek yapılabilecek başlıca şeyler şunlardır:
Web programlama yapabilmek için birçok framework (aracı) mevcuttur, bu sayede Python web projelerinde kullanılabilir.
Çeşitli ortamlar için eklenti geliştirilebilir.
Veri yapısı işlevinin geniş olması verileri dallara ayırmakta epey işimize yarayan bir özelliği.
Kütüphane desteği geniştir, kütüphanelerin üzerine katkılar yapılabilir. Kütüphane desteğinin geniş olması yapılabileceklerin sınırlarını belirliyor.
Makine öğrenmesi üzerine kitaplıklar oluşturulabilir, yapay zeka ile ilgili çalışmalarda kullanılabilir.
Ağ protokollerinin yönetiminde kullanılabilir.
OpenCV kütüphanesi mevcuttur. OpenCV genellikle yüz tanıma, sınırlar çizme, hareket algılama gibi işlerde kullanılır. Oto-pilot özelliğinin yaratılmasında büyük rol oynamıştır.
Oyun programlama ile ilgili fazla özelliği bulunmasa da algoritma yazmak için kullanılabilir, zamanla oyun programlamaya yönelik kütüphanelerin genişlemesi bekleniyor.
Daha sayacak çok şey olsa da işinize en çok yarayacak özellikleri bunlar diyebilirim. İş verenlerin en çok aradığı dillerden biri olma avantajına sahiptir, gelecekte daha popüler olması bekleniyor.
Programlamaya Python ile başlamak: Python nereden öğrenilir?
Her programlama dilinin olduğu gibi Python’un da kendi eğitim dökümanı mevcuttur. Python Tutorial olarak bilinen bu doküman ücretsizdir. Eğer yeterli İngilizce bilginiz varsa bu doküman sizin için birincil kaynak olabilir. Türkçe kaynaklar için bakıyorsanız yine internette küçük bir araştırma ile başarılı eğitimler bulabilirsiniz, veya bir Udemy kursu satın alabilirsiniz.
Programlamaya yeni başlayanların göz önünde tutması gereken dillerden biri olan Python’ı bu yazıda ele aldık. Sizlerin eklenmesini istediğiniz detaylar varsa duymaktan mutluluk duyarım.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}