Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

R.U.S.E. PC İnceleme

Ana sayfa /

Puan: 10/7.6

Son zamanların şüphesiz en sağlam strateji oyunu StarCraft II’ydi. 26 bölüm boyunca, birbirine benzemeyen görevler ve sürekleyici bir öykünün içinde, keyif dolu saatler geçirdik. Adeta tadı damağımızda kalan yapım sona erdiğinde ise, strateji türünün müdavimleri koca bir boşlukta kaldı. Zira Blizzard daha iyisini yapana kadar en iyisi StarCraft II gibi gözüküyordu. Peki R.U.S.E. onu unutturacak bir yapım olabilir mi?

 

Reklam
Reklam

 

Pek deneyimli bir firma olmayan Eugen Systems, aylar önce ilk görselleriyle tanıştırdığı R.U.S.E. ile iddialı geldi. Zira benzeri strateji oyunlarından farklı bir tarza sahip olan yapım, StarCraft II gibi türün klasik örneklerine kafa tutmak yerine, kendi stilini yaratma peşine düştü.

 

 

{pagebreak::Menüde Neler Var?}

Menüde Neler Var?

Bir kere oyunu çalıştırmak için Ubi.com kullanıcısı olmanız gerekiyor. Kullanıcı adınızı ve şifrenizi aldıktan sonra, R.U.S.E.’u ilk çalıştırdığınız ekranda, bilgileri girip, yapımın 7 başlıktan oluşan menüsüne ulaşıyorsunuz. My R.U.S.E.’a tıkladığınızda, burada oyunla ilgili ayarlar karşınıza geliyor.

 

 

Multiplayer ve UPlay başlıkları tahmin edeceğiniz üzere, aynı ağ üzerinde ve İnternet’ten oynamaya yarıyor. Extra başlığında ise indirilebilir ve özel içeriklerin yanında, detaylı içerik bilgisi ve CPU Benchmark’ı yer alıyor. Ana menüdeki Operations başlığı altında, İkinci Dünya Savaşı’ndan bazı seçilmiş savaşları oynayabiliyoruz. Battles’da ise Campaign’de bitirdiğiniz görevleri ikinci bir takım ile oynayabilmenize imkan tanınıyor…

 

{pagebreak::Savaş, Masada Kazanılır}

Savaş, Masada Kazanılır

Campaign’e tıkladığınızda 3 farklı zorluk seviyesi ekrana geliyor. Dilediğinizi seçip, R.U.S.E.’a adımınızı atıyorsunuz. Oyun çok uzun sayılmayacak bir giriş videosuyla başlıyor (Maalesef videoyu geçmek söz konusu değil). Ardından masaüstü taktik ekranıyla karşılaşıyoruz. Tam, “Yeni bir Total War mu?” derken, yapımın masaüstü ekranının, aslında oyun sahası olduğunu anlıyorsunuz.

 

 

Zira mouse’un tekerlek tuşuyla zoom yaparak, harita şeklinde gördüğünüz bölgeye yaklaştığınızda, aslında buranın oyun sahasının ta kendisi olduğu ortaya çıkıyor. Hem de sıra tabanlı değil, gerçek zamanlı! Vakit kaybetmeden hamlenizi yapmanız gerekiyor, zira düşman tankları hiç vakit kaybetmeden yaklaşıyor. Siz de, görevleriniz neticesinde emrinizdeki birimleri düşmana doğru sürüyorsunuz. Çatışma anları ise özellikler oyunun başlarında bir hayli kolay.

 

{pagebreak::Nişan Al…}

Nişan Al…

Tüm birimlerinizi seçip düşman birliklerine tek tek yönlendirdiğinizde, kısa sürede karşı tarafı elimine ediyorsunuz. Ancak oyunda ilerledikçe, birlikleriniz haritaya dağılmış oluyor. Aradaki köprülerin yıkılmasıyla, iletişim kopabiliyor. Bu anlarda, birimlerinizi stratejik kullanmanız gerekiyor. Bu açıdan yapım başarılı gözüküyor. Kendinizi muharebenin ortasında bir avuç birlikle bulduğunuzda, kazanmanızın doğru stratejiye kaldığını görüyorsunuz.

 

 

Neyseki haritada yalnız değilsiniz. Sizle aynı tarafta olan generaller ve onların birlikleri de bir yandan düşmanın üzerine gidiyor. Onlarla beraber koordine çalışırsanız, görevleri kısa sürede tamamlamanız muhtemel. İşin kötü yanı, hemen hemen her görevde aynı şeyleri yapıyor olmanız. Yani görev çeşitliliğinden bahsetmek mümkün değil.

 

{pagebreak::İkinci Dünya Savaşı Görselleri}

İkinci Dünya Savaşı Görselleri

İki farklı Campaign’in yer aldığı yapımda, ya Amerikan birlikleriyle ilerliyorsunuz ya da Alman. Farklı tarzı sayesinde savaş atmosferini başarıyla yansıtan R.U.S.E.’da, özellikle de büyük muharebelerde ortalık tam bir kaos halini alıyor. Gökyüzünde uçaklar ve onları yerden avlamayı bekleyen uçaksavarların mermileri yağmur gibi yağarken, aşağılarda ise tanklar hüküm sürüyor.

 

 

Görsel olarak atmosfer başarılı. Haritaya uzaktan baktığınızda gördükleriniz gözünüze batmıyor ancak yaklaştığınızda, detaylar yerine özensiz hazırlanmış görsellerle karşılaşıyorsunuz. Birimlerden çevredeki yapılara kadar oyunda yüksek poligonlu tasarım bulmak pek kolay değil! Buna karşın büyük haritası ve barındırdığı çok sayıda birim sebebiyle, eğer müthiş grafiklere sahip olsa birçok sistemde çalışmazdı. Dolayısıyla yapımcılar bir seçim yapmış ve oyunu bu görsellerle geliştirip, hiç değilse ortalama ve üstündeki PC’lerde çalışacak şekilde optimize etmiş.

 

{pagebreak::Savaşın Bilançosu}

Savaşın Bilançosu

 

 

 

Genel olarak bakıldığında R.U.S.E. sıra dışı tarzına karşın, uzun soluklu oynanacak, sürükleyici bir içerik sunamıyor. Birbirini tekrar eden görevler ve sıkıcı bölüm yapısı, bir süre sonra yapımdan elinizi eteğinizi çekmenize yol açıyor. Eğer StarCraft II’yi bitirdikten sonra ille de strateji oyunu arıyorsanız, maalesef bir süre beklemelisiniz. Tahammülünüz yoksa, StarCraft II’yi çoklu oyunculu oynayabilirsiniz fakat kurgusal görevlerin tadını vermeyecektir…

 

 

Puan: 10/7.6

:: R.U.S.E. hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam