Tüm dünya markaları elektriklenme yoluna tam olarak odaklanmışken Renault farklı bir hamle yaptı. Marka elektrikli otomobil sevmeyenleri mutlu eden Horse atılımıyla içten yanmalı motor ve şanzıman teknolojileri geliştirmeye devam edecek. Peki neden globaldeki tüm markalar elektriklenme yolunu seçerken Renault içten yanmalı motorların peşinden gidiyor? Üstlik yine globalde ilk elektrikli otomobil akımlarını Renault tarafında görmeye başlamışken. İşte Renault Horse ve detayları…
Renault 2040 yılına kadar içten yanmalı motorlar geliştirmeye devam edecek!
Öncelikle biraz maziye bakalım. Renault Fluence ZE modelini hatırlayanlar kimler? Birçok kişi hatırlamayacak hatta “Fluence tamam da ZE ne alaka?” sorularını soracaktır. Fluence ZE belki de elektrikli otomobil tarihindeki en önemli adımlar biri olabilir çünkü ilk kez sedan bir aile otomobili tam elektrikli olarak satışa sunuldu. O dönem büyük ses getiren Fluence ZE fazla tutulmadı ancak ilk oluşuyla Renault için görevini tamamladı.
Daha sonra Renault Twizy, Zoe gibi tam elektrikli Renault modellerini görmeye devam ettik. Elektrikli otomobiller ilk olarak Tesla ile ortaya çıkmış gibi gözükse de aslında Renault onlardan daha önce piyasaya sedan bir elektrikli otomobil sunmuştu. Ömrü fazla olmasa da. Şimdiyse marka elektriklenme yolundan ziyade içten yanmalı motorlara tekrar yönelmiş durumda.
Renault’un Geely ve Aramco ile birlikte kurduğu ve Horse adını verdiği içten yanmalı motor departmanı 9 bin çalışanı ile göreve başladı. Buna göre marka 2040 yılına kadar içten yanmalı araçlar üretmeye devam edecek. Burada bir ek parantez açmak gerekirse muhtemelen marka hibrit motorlara ağırlık verecek. Her ne kadar isim olarak içten yanmalı sayılmasalar da benzer teknolojiler ile üretiliyorlar.
Peki Renault hiç elektrikli otomobil üretmeyecek mi?
Bu sorunun cevabı da hayır. Marka dışarıdan bakıldığında her iki tarafla da ilgilenen ancak içten yanmalı motorlara en azından şu etap için daha fazla ağırlık veriyor diyebiliriz. Fransız üretici elektrikli otomobiller için Ampere adlı ayrı bir şirket altında çalışmalarını yürütecek.
Kısacası Renault hem elektrikli hem içten yanmalı motorlar için çalışma sahalarını ayırmış durumda. Fakat şirketlerin büyüklüklerine bakıldığında işin içten yanmalı kısmına biraz daha özen gösteriliyor olabilir. Peki siz Renault Horse hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın…
{{user}} {{datetime}}
{{text}}