Radyo Frekansı ile Tanımlama şeklinde Türkçeye çevirebileceğimiz RFID (Radio Frequincy Identification), radyo frekansı kullanarak nesnelerin üzerindeki etiketlerin okunmasına olanak tanıyan özünde bir kimlik belirleme işlemi. RFID yongaları bilgiyi saklamak, almak ve göndermek adına programlanabiliyor.
RFID yongaları günümüzde çok farklı alanlarda kullanılıyor. RFID, giysiden, paraya, askeri araçlardan hayvanlara kadar birçok farklı noktada etiket bilgisi sağmak maksadıyla yerleştiriliyor. Nokia’nın kullanacağını duyurduğu RFID yongalarını şirket son derece masumane görünen bir tavırla “Envanter Denetimi” adı altında lanse ediyor.
RFID yongaları kum tanesi kadar küçük boyutlarda kullanılabiliyor
İlk olarak özgürlüklerin marjinal noktalarda(!) yaşandığı Avrupa’da ve daha sonra da ülkemizde kalıplaşan bir RFID standardı mevcut. Kum tanesi büyüklüğündeki RFID çipleri bu standart çerçevesinde yaklaşık 2 metre mesafeden okunabiliyor.
{pagebreak::Özel Hayatın Yeni Parçası RFID}
Nokia’nın standardı uygulamaya geçirmeyi istemesinin gerekçelerinden bir diğerini, gerektiğinde el değiştiren ürünlerin kimlik bilgilerine daha kolay ulaşmak şeklinde açıklıyor.
Üzerine çok komplo teorileri türetilebilecek bir konu olan RFID yongalarının özel hayatın en önemli parçalarından mobil cihazlarda kullanılması ne gibi olumsuz sonuçlar getirecek bilinmez. Ancak duruş fark etmeksizin 2 metre mesafeden okunuyor olması, duruma göre sıra dışı bir ticaret hamlesi olabileceği gibi olumsuzluklar doğuran bir sonuç olarak da gözlemlenebilir.
:: RFID yongaları ilgili olumlu ya da olumsuz bir kullanım alanı teoriniz var mı?
Ahmet Gözütok (Forum: alabula)
{{user}} {{datetime}}
{{text}}