Bilim-kurgu filmlerindeki düşünen, konuşan robotlar gerçek oluyor. Teknolojinin geldiği noktayla tetiklenen bilgisayar devreleri, çipler, tasarım kavramını bambaşka boyutlara taşıyan tasarımlar, olağanüstü yeteneklerle donatılan robotların önünü açıyor. Bu makalemizde son dönemde en çok dikkat çeken insan–teknoloji bütünleşiği gelişmelerden bahsedeceğiz.
Örneğin IBM, Alzheimer gibi hastalıklar için insan beyni üretme yolunda bir projenin ilk meyvelerini basınla paylaşırken ABD’de ampute kişiler için düşünce gücü ile yönetilebilen bacak ve el üretiliyor.
IBM’in insan beyni
Güçlü bir felsefi bağlantıya sahip olmakla beraber insan beyni ve bilgisayar birbirinden ayrı tutulan kavramlardı. Ancak bu durum artık son buluyor; teknoloji dünyasının zirvesindeki şirketlerden IBM, beyin ve bilgisayarı bir araya getirmek için doğru zamanın geldiğine inanıyor. Üstelik bilim kurgu filmlerini aratmayan bir şekilde.
IBM Human Brain Project adını alan proje dahilinde insan beyninin bazı konulardaki işleyişinin simule edilebilmesi odaklı bilgisayarların meydana getirilmesi hedefleniyor.
Bilgisayarların biyolojik prensiplerle çalışması hedeflenirken projenin amacının ise bir bütün olarak beynin işleyişini simule eden bilgisayarlar meydana getirmek ve bu sayede Alzheimer hastalığı, şizofreni ve otizm gibi hastalıkların tedavisinde bu aygıtları kullanmak olduğu açıklandı. Proje, İsviçre’deki IBM Zurich Araştırma Laboratuvarı’nda yürütülüyor.
Tasarımlarda şablon olarak insan beyninin prensiplerinin bilgisayar yapı taşları içinde kullanılması yolundaki çalışmalar devam ediyor. 10 yıl sürmesi beklenen, bilim ve teknoloji anlamında çok büyük bir adım olan projenin sonuçları merakla bekleniyor.
Düşünce kontrollü biyonik bacağı merak ediyor musunuz? Diğer sayfaya geçiniz…
{pagebreak:::: 2}
Düşünce kontrollü ilk biyonik bacak
ABD’nin Vanderbilt Üniversitesi ve Chicago Rehabilitasyon Enstitüsü (RIC) tarafından tasarlanıp geliştirilen düşünce kontrolü ile yönetilebilen ilk biyonik bacağa dair gelişmeler heyecan yaratıyor. Araştırmanın başındaki isim Dr. Levi Hargrove‘un konuya ilişkin yaptığı açıklama ile “Ampute, yani bir uzuvu eksik olan kişiler için eşi benzeri görülmemiş bir gelişme” olarak nitelendirdiği buluş, insan bacağının bazı yönetimsel prensiplerinin düşünce ile sinirlere iletimine dayanıyor.
Biyonik bacak; oturma, ayağa kalkma, merdivenlerde adım atabilme, yürüme hareketleri içeren beyin sinyallerinin biyonik bacak tarafından algılanıp uygulamaya geçirilmesi şeklinde işlev görüyor.
Büyük bir adım
Araştırmalar için ABD ordusundan 8 milyon dolar yardım alan RIC, ilk etapta çalışmaların yaralı gazilerin yaşamını iyileştirme odaklı olarak başlandığı açıklanmıştı. Ancak planlama dahilinde önümüzdeki 3 ile 5 yıl içerisinde geniş toplum kesimlerinin de faydalanabileceği ürünlerin gün yüzüne çıkması bekleniyor.
Yapılan araştırmalar neticesinde insanın organ ve uzuvlarının teknoloji ile yeniden kurgulanması, bir şekilde oluşturuması adeta insanlığa büyük bir hizmet anlamı taşıyor. Bu şekilde insanlığın hizmetine sunulacak organ ve uzuvlarla ampute kişilerin hayata bakışları yepyeni bir hal alırken çok sayıdaki tıbbi rahatsızlık da çözüm kazanmış olacak.
:: Teknolojideki insan bedenine yönelik adımları hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}