Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Rusların Teknolojiye 4 Katkısı

Ana sayfa /

Dünya gündemi Soçi Kış Olimpiyatları ile meşgul olurken, Rusya Soğuk Savaş döneminden bu yana ilk defa bu kadar çok göz önünde olmanın (üstelik bu kez kelimenin olumlu anlamıyla) gururunu yaşıyor olsa gerek. Elbette kökeni yüzyıllara uzanan bir milletin bilimden sanata, edebiyattan teknolojiye kadar pek çok alanda önemli isimler yetiştirmesi ve insanlığı –iyi ya da kötü amaçlara hizmet eden- yeniliklerle tanıştırması gayet doğal. İşte bunlardan bazıları:

Sputnik

2014 yılındayız ve halen atmosferi aşıp, yörüngeye çıkmak sıradan bir iş değil. En basitinden, halen beş çayını ekzosferde (atmosferin en dış katmanı) içemiyoruz. Oysa Ruslar, Soğuk Savaş’ın tam ortasında, 1957 yılında Sputnik adlı bir uydu geliştirmeyi ve bunu uzaya kadar fırlatmayı başardı.

Reklam
Reklam

Bugün dünyanın yörüngesinde yüzlerce uydu konumlanmış bulunuyor ve sesli ve görsel iletişimimizin büyük çoğunluğu bu teknoloji harikaları sayesinde gerçekleşiyor. Her ne kadar o dönemde tek yapabildiği bir “bip” sinyali alıp göndermek olsa da, Sputnik uydusu aynı zamanda kablolardan kurtuluşumuzu sembolize ediyor.

{pagebreak::Tetris}

Tetris

Rusya’nın teknoloji anlayışının temelinde basitlik ve sadelik yatıyorsa, bunun en büyük göstergesi Tetris oyunudur. Henüz ilkokula bile başlamamış bir çocuğun anlayabileceği basitlikte, ancak iyi oynamak için ortalamanın üzerinde bir zekaya ihtiyaç duyan bu oyun, 1984 yılında Alexey Pajitnov tarafından geliştirildi.

Asıl başarıyı ise ilk Nintendo Game Boy için 1989 yılında piyasaya sürüldüğünde yakaladı. Bugün basit sistemi sayesinde her türlü platformda kolayca bulup oynayabileceğiniz Tetris’in bir dönem çocukları için ifade edilemeyecek kadar özel bir yere sahip olması da ayrı bir başlık konusudur.

{pagebreak::Chatroulette}

Chatroulette

Rusların ruleti ne kadar sevdiğini bilmeyen yoktur (Rus Ruleti?). Ancak Rus kod geliştirici Andrey Ternovsky tarafından geliştirilen Chatroulette adlı online hizmette işlerin pek de yolunda gittiği söylenemez. En az Rus Ruleti kadar tehlikeli olan bu serviste kullanıcılar, diğer görüntülü sohbet araçlarında olduğu gibi bir kişi listesine sahip olmuyor.

Aksine, karşınıza gelecek olan kişi o sırada servise bağlı bulunanlar arasından tamamen rasgele seçiliyor ve söz konusu hizmet dünyadaki her türlü insanın erişebildiği bir yapıda olunca her sohbet mutlu sonla bitmiyor. Şu kadarını söyleyelim; bu varyasyonlar arasında Chatroulette servisini giysileri olmaksızın kullanmayı seven, her yaş grubundan insan mevcut.

{pagebreak::AK47}

AK47

Adı Rus mucidi ile özdeşleşen AK47, nam-ı diğer “Kalaşnikof”, yarım asırdan uzun süredir dünyanın dört bir yanındaki illegal faaliyetlerin (ve video oyunlarının) vazgeçilmezi halini aldı. Call of Duty serisinden tutun da, 1960’larda geçen FPS’lere kadar hepsi AK47’nin zamana dayanıklı mekanizmasından faydalandı.

Türkiye’de daha çok mucidi Mihail Kalaşnikof’un soyadı ile bilinen AK47, parçaları arasındaki boşluklar sayesinde her türlü hava koşuluna dayanıyor. İnsan hayatına kasteden yanı dışında AK47 de tıpkı Tetris gibi basit, sade ve yıllara meydan okuyor. Elbette Rusya’nın bu silah ile insanlığa katkı sağladığını söylemek güç. Ancak inovasyon açısından bakıldığında, AK47’nin inovasyonda Rus yaklaşımını temsil ettiğini söylemek mümkün.

:: Sizce Rusya’dan çıkan en önemli yenilik nedir?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam