Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş en şiddetli haliyle olmasa da hala çok şiddetli bir şekilde devam ediyor. Her iki ülkenin de ağır askeri ve ekonomik darbeler aldığı savaşın etkileri sadece bu iki ülke ile sınırlı kalmadı. Batı ülkelerinde başlayan “işgal” korkusu beraberinde silah kıtlığını da getirdi. İşte konuyla ilgili detaylar…
Rusya-Ukrayna savaşı silah kıtlığını başlattı!
Rusya-Ukrayna hattında başlayan işgal ve savaşla birlikte tüm dünya ülkelerinde politika değişiklikleri başladı. Zira 3. Dünya Savaşı’nın çıkmasının beklendiği bu dönemde tüm ülkeler kendilerini ekonomik, askeri ve politik yönden hazırlamalı. Bu hususta en dikkat çekici konulardan biriyse artan savunma sanayi harcamaları.
Teknolojik gelişmişlik düzeyi olarak az gelişmiş olarak görülen Pakistan gibi devletler de dahil olmak üzere birçok ülke savunma sanayi araştırmalarına, AR-GE süreçlerine büyük yatırımlar yapmaktalar. Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginlik ise bu süreçte en çok Batı’yı korkutmuş durumda. Yapılan işgal ile birlikte pek çok ülkenin Rusya ile ikili ilişkileri bozulmuş, ticari faaliyetleri durma noktasına gelmişti.
Bununla birlikte bu ülkeler Rusya’nın kendilerine de bir işgal saldırısı düzenlemesinden korkmakta. Bu hususta pek çok batı ülkesi ciddi yatırımlar yapmaya başladı. Ancak bu durum beraberinde “silah kıtlığı” dediğimiz savunma sanayi sektöründe özellikle savaş dönemlerinde sıkça yaşanan, bu konuya önceden hazırlığını yapan ülkelerin savaştan galip çıktığı olguyu getirdi.
Batı’da şu anda silah üretimi büyük oranda arttırıldı. Ancak şu an için bilinen büyük bir gerçek var: Önemli silah türleri endişe verici derecede az sayıda bulunuyor. Peki süreç şu anda nasıl ilerliyor? Öncelikle Batı bu alanda üretimleri arttırmaya başlarken savaşların patlak verdiği Ortadoğu ülkelerinde ise bu silahları satın almak için yapılan harcamalar artmaya başladı.
Bununla birlikte artık üretimi durdurulmuş, eski sayılabilecek silahlar için de Ortadoğu ülkeleri büyük miktarlarda sipariş veriyor. Buna örnek olarak ABD Ordusu’nun, Ocak ayında Ukrayna’ya gönderilecek M777 obüs parçalarının üretimi için yapılan 50 milyon dolarlık anlaşmayı örnek verebiliriz. M777 obüsleri için ABD Ordusu’na 5 yıl sonra verilen ilk siparişin bu olduğunun da altını çizelim.
Bununla birlikte daha pek çok anlaşma yapıldı. Bu da eski silahların tekrar gündeme gelmesi anlamına geliyor. İlerleyen günlerde havacılık sektörü için belki de herkesin gönlünde taht kuran Baba F-4 Phantom uçaklarının da savaşlarda tekrar gündeme gelmesini konuşuyor olabiliriz. Bu konuyla ilgili içeriklerimizi daha da arttıracağımızı söylemiş olalım.
Peki siz Rusya Ukrayna savaşı ve bu savaşın diğer ülkelere olan etkileri hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}