Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Rusya, Ukrayna üzerinde yasaklı vakum bombası mı kullandı?

Ana sayfa / Savunma Sanayi

Ukrayna eski Maliye Bakanı ve şimdiki ABD büyükelçisi Oksana Markarova, ABD Kongre üyeleriyle yaptığı toplantının ardından basın mensuplarının sorularına verdiği cevaplarla tüm dünyanın gündemine oturdu. Markarova, Rusya tarafından ülkesine kullanımı yasaklanan misket ve vakum bombası atıldığını iddia etti.

Oksana Markarova tarafından yapılan bu açıklamanın ardından, pek çok insan hakları savunucusu ve örgütü devreye girerek, ellerinde çeşitli raporlar olduğunu ve Rusya tarafının misket bombaları kullandığına dair iddiaların oldukça güçlü olduğunu söyledi.

İngiltere, Türkiye’nin Milli Muharip Uçak projesine ortak oldu!

İngiltere'nin en büyük Savunma Sanayi şirketi BAE Systems, Milli Muharip Uçak için teknoloji transferi yapıldığını açıkladı.

Reklam
Reklam

Vakum bombası nedir?

Halk arasında vakum bombası olarak bilinen termobarik bomba, kullanımı yasaklanmış ve yalnızca saldırı amaçlı kullanılan silahlar sınıfına giriyor. Günümüzde en çok bilinen nükleer ve atom bombaları gibi ardında ölümcül radyasyon bırakmıyor olsa da en az onlar kadar güçlü.

Vakum bombası genelde bir uçak aracılığıyla havadan karaya bırakılarak kullanılır. Ardından 2 kritik aşama gerçekleşir. İlk adımda, yüksek yanıcılığa sahip hazne belirlenen irtifada patlayarak gök yüzünden aşağı doğru yağan bir yağmur gibi süzülür. İkinci adımdaysa, diğer bir haznede bulunan Aerosol isimli patlayıcı ateş alarak gök yüzünden yere kadar her yeri yakar.

Ayrıca mümkün olduğunca fazla oksijeni de emerek yere doğru basınç bir uygular ve vakum etkisi yaratır. Belirtilene göre, şok dalgası sınırları içerisinde bulunan bütün canlılar yaşamını o anda yitirir. Ancak yasaklanmasının asıl sebebi, etki alanı içerisindeki tüm canlıları buharlaştırmasından kaynaklanıyor. Tabii patlamanın ardından toprakta kimyasal ve nükleer atık kalmasa da ortaya çıkan şok dalgası atom bombasını aratmıyor.

Misket bombası nedir?

Misket bombası ya da salkım bombası olarak bilinen bu silahın modern versiyonları, gökyüzünde hedefine doğru ilerlerken etrafında bulunan kaplamayı açarak içerisinde bulunan onlarca küçük bombayı dışarıya bırakıyor.

Ardından bu minik bombalar, belirlenen bölgede belirli bir hedef olmaksızın isabet ettiği yerde patlıyor. Patlayıcı etkisi çok yüksek olmasa da etrafa saçılan şarapneller nedeniyle tamamen o bölgedeki insan hayatını sonlandırmaya odaklanıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam